2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csapatok felé fordulva...

Hosz  |  2007. 01. 08., 13:25

A Magyar Honvédség szervezeti átalakításának legfontosabb lépéseként 2007. január 1-jével létrejött az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP). A középszintű parancsnokság - január 9-i, Székesfehérvárott megtartott - alakuló állománygyűlésén dr. Sólyom László köztársasági elnök kijelentette, hogy a másfél évtizedes folyamat eredményeként létrejött struktúra példaértékű lehet más nemzetek számára is...

Az MH ÖHP székesfehérvári, Alba Regia laktanyájában az elöljárók katonai tiszteletadással történő fogadása, majd a történelmi zászlók bevonulása és a Himnusz hangjai után Palásti Ferenc dandártábornok a személyügyi határozatokat és a parancsokat ismertette. A HM személyzeti főosztályvezetője az új katonai szervezet vezető állományát érintő előléptetési parancsokat is felolvasta, majd a köztársasági elnök át is nyújtotta az okmányokat Tömböl László altábornagynak, az MH ÖHP parancsnokának, majd Benkő Tibor, Varga János, Hazuga Károly  és Tánczos László vezérőrnagyoknak, parancsnok-helyetteseknek is.  

Ezt követően dr. Sólyom László ünnepi beszédében az elmúlt másfél évtized legfontosabb lépésének nevezte az új katonai szervezet megalakulását, a struktúra véglegesítését. A köztársasági elnök aláhúzta: az új parancsnokság és szervezeti rend példaértékü lehet más nemzetek számára is. A hadsereg főparancsnoka beszéde végén még hozzátette azt is, hogy az újonnan kinevezettek feladata az összekovácsolás, majd felhívta a katonai vezetők figyelmét arra, hogy a magasabb rendfokozatukkal élve tegyenek mindent a haza védelme érdekében.  

Olvasóink számára is bizonyosan ismeretes, hogy a 2007-es év elején gőzerővel folyik az átalakítás a magyar haderő szinte minden szintjén. Új főosztályok és ügynökségek, új vezetők és mindenekelőtt olyan új struktúra alapjai formálódnak amely – dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter Székesfehérvárott is elhangzott szavaival élve – nemcsak kisebb és racionálisabb, de hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb munkát tesz lehetővé. Az MH ÖHP alakuló és beiktató állománygyülésen a honvédelmi miniszter beszédében, az általános folyamatokat elemezve rámutatott arra, hogy az elmúlt hónapokban komoly előkészítést, szervezést, személyügyi feladatot kellett végrehajtani annak érdekében, hogy a januári szervezeti és személyi változások, átadás-átvételek rendben végbemehessenek. Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédében - a fentebb említetteken kívül még - elhangzott: erről a szervezeti változásról nem a politika, hanem a szakma, a katonai vezetők döntöttek. Nemcsak új év, új korszak is kezdődik az MH ÖHP létrejöttével. Ez a szervezeti modell Európa egyik legmodernebb haderejét hozza létre. 2007-ben a csapatok felé fordulunk, tovább növeljük a csapatoknál szolgáló katonák számát - mondta a honvédelmi miniszter. Állománygyülés végén a Szózat hangzott el, majd a történelmi zászlók vonultak ki.

Az ezt követő sajtótájékoztató után Tömböl László altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka interjút adott honlapunk felelős szerkesztőjének. Most ebből idézünk:

- Altábornagy Úr! Az MH ÖHP parancsnokaként mennyire és miben számít a Honvédszakszervezetre, a katona-érdekvédőkre a mindennapok során?

- Pályafutásom során mindig különös hangsúlyt fektettem arra, hogy a parancsnoknak jó legyen az együttmüködése az érdekvédelmi szervezetekkel, az érdekvédőkkel. Meggyőződésem, hogy a reprezentatív szakszervezet, a Hosz képviselőjét egyfajta indikátorként foghatja fel a parancsnok. Nagyon fontosnak tartom, hogy az érdekvédők azonnal jelezzenek a parancsnoknak, ha problémát, gondot észlelnek, ha módosítani kell. A legfontosabb feladatként kezelem - és én 2007-ben olyan irányban fogok az érdekképviseletekkel tárgyalni, - hogy a hadseregből kiválni kényszerülő vagy helyőrséget váltó katonák és honvédségi dolgozók minél kisebb érdeksérelemmel tudják megtenni azt, amit az átalakítás miatt vagy más okból meg kell, hogy tegyenek.  

Az interjú teljes szövegét az Egység újság februári számában olvashatják majd - a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.