2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katonák érdekében

Hosz  |  2007. 01. 09., 15:49

A Honvédszakszakszervezet (Hosz) kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A január 10-i egyeztetésen a napirend előtti Hosz javaslat után a közalkalmazottak részére biztosítható 2%-os, a 2005-ös OKÉT Megállapodás szerinti keresetkiegészítés idei felszámításáról és felhasználásáról szóló HM utasítás-tervezetet véleményezték a megjelentek. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte... 

A HÉF soros elnöke Erdélyi Lajos dandártábornok, miniszteri főtanácsadó, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Galló István, a BEOSZ ügyvivője volt, a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre államtitkár képviselte.

Napirend előtti felszólalásában Mészáros Géza, a Hosz elnöke elmondta: a Honvédszakszervezethez 2006. decemberében olyan információk érkeztek, miszerint napirenden van a szolgálati autóbuszjáratok felülvizsgálata, illetve több viszonylat forráshiány okán történő csökkentése, megszüntetése. Mivel a járatok sorsa közvetlenül érinti az általunk képviselt személyi állomány élet- és munkakörülményeit, a Hosz 2006. december 13- án írásban (a HÉF titkárság útján) hívta fel a HM HVKF képviselőjének figyelmét arra, hogy a kérdés (szolgálati járatok rendszerének módosítása) a HÉF ügykörébe tartozik, így a döntést megelőzően kéri az érdekvédelmi- szakmai egyezetés végrehajtását, valamint a HÉF- en történő megtárgyalását.

Az előzmények ismeretében nagyfokú értetlenséggel állunk azon, 2006. december 15- én dokumentált kollektív szóbeli intézkedéssel szemben, amely 5 járat megszüntetéséről és 3 járat csökkentéséről döntött. Ugyancsak meghökkentő számunkra az utólagosan tudomásunkra jutott következmény, nevezetesen, hogy 2006. december 19-ig a szolgáltatókkal kötött szerződéseket - a fentiek szerint - módosították. Mindamellett, hogy a járatok megszüntetése és csökkentése egyértelmüen sérti az érintett szolgálatvállalók érdekeit, álláspontunk szerint a döntés meghozatalának módja és körülményei nem egyeztethetők össze a tárcaszintü érdekegyezetés müködési rendjével. Tisztelettel jelezzük, hogy a tárca egyoldalú lépését elfogadni nem tudjuk - tette hozzá a Hosz elnöke. Mészáros Géza ezt követően megkérdezte: Milyen egyeztetések előzték meg a döntést, határozott kérés ellenére miért nem került sor az érdekképviseleti szervezetekkel való előzetes egyeztetésre? Mely időpontban és hogyan tervezik tárca illetékesei az egyeztetések lefolytatását, a döntések szükség szerinti módosítását?

Palásti Ferenc dandártábornok válaszában elismerte a Hosz által sérelmezett intézkedést. A HM személyzeti főosztályvezetője elmondta, hogy az MH közlekedési főnöke valóban kiadott egy intézkedést a parancsnokok felé, de ezt már a vezérkar főnöke visszavonta. Az MH ÖLTP képviseletében felszólaló Anda Árpád dandártábornok elmondta, hogy számos félreértésre ad okot a bizonytalanságból adódó beszélgetések sorozata, egy azonban biztos: nincs érvényes szerződés 2007-re. Egyébként csak olyan helyen lesz megszüntetve szerződéses járat, ahol ez indokolt, példának okáért ilyen lesz valószínüleg a nyíregyházi járat, de még ez is további egyeztetés kérdése - tette hozzá Anda dandártábornok.

A rendkívüli HÉF egyetlen - a közalkalmazottak részére biztosítható 2%-os mértékü kerestkiegészítésről szóló - napirendi pontjához füzött szóbeli kiegészítésében dr. Alkéri István dandártábornok, a HM védelmi-tervezési főosztályvezetője kiegészítésében elmondta, hogy ez egy olyan formális utasítás, amely mögött nagyon komoly szociális megfontolások szerepelnek.

Mészáros Géza miután tisztelettel megköszönte a 2X5.000 Ft-os, a katona-állomány részére biztosított utalványt és a két ünnep közötti illetménykifizetést is, kiemelte: egyetértünk a közalkalmazottakat érintő 2%-os keresetkiegészítésről szóló intézkedéssel, de morálisan nem szerencsés, hogy ugyanannál a munkáltatónál az egyik állománykategória kap, a másik pedig nem kap semmit. Ezért a Hosz azt javasolja, hogy a 2007-es ruházati illetmény terhére minimum 25.000 Ft legyen kifizetve, emellett - függetlenül a kormányzati bérpolitikától - szakértői egyeztetést kellene lefolytatni a tárca kompetenciájába tartozó ügyekről - tette hozzá a Honvédszakszervezet elnöke. A tárgyalások során a fentiekben már említetten kívül a HOMNYP és a HONVEP támogatásokról, a bankkártyapénz felemelésének kérdéséről, az étkezési hozzájárulásról, az iskolakezdési és egyéb kérdésekről esne szó.  

Breuer László, a Hodosz vezető titkára elmondta, hogy az előterjesztés a honvédségi dolgozók teljes egyetértését élvezi. Ez a konstrukció már 2 éve müködik, korábban még a HÉF is felhatalmazást adott e kérdésben. A Hodosz támogatja a Hosz kérését, hiszen valóban nem korrekt és nem célszerü ebben a szituációban megkülönböztetni a honvédségi dolgozókat a katonáktól.

Dr. Alkéri István teljesen korrektnek nevezte a javaslatot és azt elfogadhatónak is tartotta. Pál István ezredes még hozzátette, hogy nagyon sürgős az intézkedés aláírása.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke a napirend tárgyalása során hangsúlyozta: a bruttó bérek csökkenését el kell kerülni, noha már a katonák esetében már be is következett az illetménycsökkenés. Ebben a szituációban rendkívül érzékenyek az emberek, minél hamarabb tető alá kellene hozni a szakminisztérium és a szakszervezetek közötti bérmegállapodást. A Hosz alelnöke még azt is kérte, hogy a tárca kommunikációjában is jelenjen meg a megállapodás ténye és korrektsége.

A HÉF ezt követően egyhangúlag elfogadta és támogatja a közalkalmazottak részére felszámítható 2%-os kereset kiegészítést, egyetért azzal, hogy január 15-ig megtörténjen a számfejtés a közalkalmazottak részére annak érdekében, hogy a közalkalmazottak bruttó bére ne csökkenjen. 2007. januárjában a a közalkalmazottak részére biztosított kereset kiegészítés a 2005. évi OKÉT Megállapodás alapján történik.  

A munkaadói oldal Iváncsik Imre államtitkár állásfoglalásával egyetértésben azt a véleményt alakította ki, hogy rövid időn belül megkezdődik a szakértői tárgyalás a honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó illetményen kívüli juttatásokról.   

Napirend után Zsoldos Géza, a HÉF titkára a 2007. I. féléves munkatervhez kért javaslatokat. A HÉF január 24-én tartja majd soros ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.