2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Életpálya, foglalkoztatás-biztonság és a bérek

Hosz  |  2007. 01. 16., 14:14

A címben szereplő három tényezőért való harcos és folyamatos küzdelmet tartja legfontosabb feladatának a LIGA. Ezt - Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében - az elnökség január 16-i ülésén hangsúlyozta Gaskó István, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Az ülésen a LIGA Akadémia ALapítvány kuratóriómi tagjává választották Heiling Ottót, a Hosz alelnökét... 

A LIGA elnöksége az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének, illetve az arról készült emlékeztető elfogadása után a felnőttoktatás szervezésével foglalkozó LIGA Akadémia Alapítvány új kuratóriumi elnökét (Hangonyi Zoltán) és 2 két új tagját (Szabó Imre és Heiling Ottó) választotta meg. Ezt követően a köztársasági elnök alkotmánybírósági beadványa nyomán kialakult helyzetről tájékoztatta a LIGA elnökségét Szabó Imre. A szakértő szerint az ügyben - a parlamenti pártok teljes konszenzusa ellenére - aggályokat megfogalmazó köztársasági elnök közjogi kérdéseket feszeget, így a problémát nem biztos, hogy szakszervezeti kérdésként kell kezelni. Ezzel kapcsolatban a www.liganet.hu weblapon a ,,LIGA kész a megmérettetésre" címmel részletes anyagot találnak olvasóink - a szerk.

Az elnökség ezt követően az egységes közszolgálati sztrájkbizottság tárgyalásairól egyeztetett. Ennel a napirendnél Gaskó István kijelentette: nemcsak a bérek, az életpálya és a foglalkoztatás-biztonság is fontos kérdés a konföderáció számára. Az elnökség ezzel kapcsolatban határozatot fogadott el, melynek pontos szövegét a későbbiekben közöljük majd -  a szerk.

Az elnökség az OÉT-en zajló bértárgyalások állásáról is tájékozódott. Horváth Lajos ügyvezető alelnök szerint a január 19-i ülés után lehet majd állást foglalni a következő szakszervezeti tennivalókról, így az esetleges egységes sztrájkfelhívásról is. A kérdéskörről Mészáros Géza elnökségi tag - az FRDÉSZ elnöksége nevében - elmondta, hogy a fegyveres és rendvédelmi tagszervezetek egyenként hoznak majd döntést a szolidaritás mikéntjéről, hiszen mást tehet meg a katona, a rendőr, a határőr, a tüzoltó, a börtönőr, a polgári védelmis vagy éppen a vámos.

A LIGA elnöksége határozatot hozott a tradícionálisan ágazat-kulturális elemek védelmében is. Erre azért volt szükség, hogy az állam, a kormányzat továbbra is fenntartsa a napjainkban nem egy esetben piac-idegennek titulált, korábban kiharcolt, bizonyos dolgozói csoportok számára járó vívmányokat (pl.: kedvezményes bérletek, utazási kedvezmények, szolgálati nyugdíj, olcsóbb villamos áram, stb.).  

A LIGA elnöksége legközelebb február 5-én tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.