2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszusi év kezdetén

Hosz  |  2007. 01. 18., 08:42

A Honvédszakszervezet elnöksége január 18-án tartotta idei első ülését. A Mészáros Géza elnök által levezetett rendezvényen - az elnökség tagjain kívül - az ellenőrző bizottság elnöke, a szakmai és területi ügyvivők, valamint a nyugállományú tagozat és a katonanői szekció elnökei is részt vettek...

A választmányi ülés és az előző elnökségi ülések jegyzőkönyveinek elfogadása után a Hosz elnökének tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról szólva - egyebek között - a Hosz volt elnökeinek köszöntéséről, a katonanői szekció parlamenti látogatásáról, majd a reprezentatív katona-szakszervezet által kiharcolt év végi és év eleji juttatásokról is beszámolt. Mészáros Géza - ezt követően - röviden szólt a személyi beszélgetések előkészítéséről, valamint a kongresszusi év legfontosabb feladatairól is.

A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula tájékoztatta a megjelenteket. A Hosz alelnöke a HÉF rendkívüli ülésén történtekről, a HM és a Hosz közötti együttmüködési megállapodás módosításairól, a szolgálati nyugdíjba vonulás feltételeinek, illetve az illetményrendszer egyes elemeinek megváltozásairól is beszámolt. A szakszervezet alelnöke az Alkotmánybíróságnál lévő beadvány helyzetéről, az esélyegyenlőség Magyar Honvédség szervezeteinél történő megvalósulásáról, illetve a készenléti jellegü beosztásokról szóló egyeztetések állásáról is szót ejtett.    

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány - Hosz által delegált - kuratóriumi tagjának tájékoztatójában Csetényi László megfogalmazta: közel 51 milliót forintot folyósítottak átképzési támogatásokra, illetve a nagycsaládosok, az egyedül élők és a gondoskodási körbe tartozók (nyugállományúak, árvák) segítésére 2006-ban. Hamarosan új pályázati feltételeket tesz közzé az Alapítvány a 2007-es esztendőre - tette hozzá Csetényi László. Hozzászólásában Szoboszlai Endre a szolgálati nyugdíjak ügyében - különösen az elmúlt években - tapasztalt feszítő ellentétekről beszélt. A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke arról tájékoztatta az elnökséget, hogy - a Tagozat tisztségviselői és szakemberek bevonásával - vidéken, szerény körülmények között élő nyugállományú katonák támogatása, passzivitásuk feloldása érdekében ,,segélykérő team"-et hoznak létre.  

Ezt követően a rendkívüli választmány - február 27-re történő - összehívásáról és napirendi pontjairól, Mészáros Géza Hosz elnök által előterjesztettek után fogadtak elnökségi határozatot. A Választmányi ülés előkészületeiről dr. Ujfaludi Zoltán számolt be. A Hosz főtitkára - ezt követően - a választmány tisztségviselőire és bizottságaira tett javaslatot.

Gyermektáboroztatásra, valamint családi napok és rendezvények támogatására szóló pályázatok kiírásáról, illetve pályázati összegekre is dr. Ujfaludi Zoltán javaslata alapján határoztak. 

Szerződéses katonák találkozójával kapcsolatos aktualitásokról Mészáros Géza számolt be. A Hosz elnöke a tervezett program ismertetése után elmondta, hogy a hódmezővásárhelyi, március 29-31 közötti rendezvény finanszírozásának megoldására kommunikációs pályázatot ad be a szakszervezet.

Szervezeti változással kapcsolatos, a szakszervezeti struktúrát érintő teendőkről szintén dr. Ujfaludi Zoltán terjesztett be javaslatot. Ezt Szincsák Gyula alelnök, Kocsor Sándor, Andor Tamás és Besenyei Csaba elnökségi tagok és Nagy Zoltán ellenőrző bizottsági elnök kiegészítései alapján fogadta el a döntéshozó testület.

Szervezeti egységek meglátogatásáról és a katonai szervezeteknél jellemző jövőbeni szakszervezeti jelenlétről Mészáros Géza tájékoztatta az elnökséget.

A 2007. évi szakszervezeti kongresszus előkészületeiről a Hosz elnöke és a bizottságok elnökei adtak tájékoztatást. Szincsák Gyula és Heiling Ottó alelnökök a bizottsági munkák megkezdéséről, Szoboszlai Endre pedig a nyugállományú tagozat szervezeti felépítését felülvizsgáló tevékenységről informálta a megjelenteket.  

Az ,,Aktivitás Kupa 2007" meghirdetését Takács István terjesztette elő. A budapesti területi ügyvivő a szakszervezeti tagság aktivizálására kidolgozott ösztönző rendszer mérőszámairól, az alapszervezetek és csoportok díjazásairól, valamint az értékes program egyéb részleteiről is számot adott. Az elnökség - a Magyar Honvédség szervezeti korszerüsítése miatti megannyi tennivaló miatt - az előterjesztett értékelési rendszer 2008-as bevezetéséről döntött.

A ,,Katonákért" Alapítvány munkájáról szóló tájékoztatót Pusztai Lajos tartotta. A kuratóriumi titkár kiemelte: az Alapítvány saját önfenntartása érdekében minden pályázati lehetőséget és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából keletkező anyagi forrást megragad. Pusztai Lajos beszámolt a 2006-os esztendő eredményeiről, az önsegélyező szolidaritási alap feltöltéséről, kialakult kapcsolatairól, sikeresen lebonyolított pártoló tagi rendezvényeiről, majd szólt 2007 fontosabb tennivalóiról is.   

A Hosz kezelésében lévő üdülők helyzetéről az Egység 2002 Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Sárkány Ferenc elmondta: a Kft. a cserkeszőlői üdülőt - az elnökség döntése alapján - decemberben visszaadta a bérbeadó IKH részére. Kepics György üdültetési referens beszámolójából kiderült, hogy teljes körü leltárt hajtottak végre az üdülőkben, ezt követően a turnusokról, az elő-, illetve utószezoni kedvezményekről, illetve a tarnamérai gyermektábori lehetőségekről adott tájékoztatást.  

Az egyebek napirend során - többek között - a pártoló tagi felvételekről, a lezajlott ellenőrző bizottsági ülésen történtekről, végül pedig az Egység 2002 Kft. új, kedvező hiteleket biztosító szolgáltatásairól esett szó.

A Hosz elnöksége február 20-án tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.