2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felmentés, avagy mi a helyzet a leszerelni vágyókkal?

Hosz  |  2007. 01. 23., 16:54

Telefonhívások százai érik mostanság a szakszervezeti tisztségviselőket. Szeretnék leszerelni - mondják. Természetesen ahány hívás, annyi érdek, annyi történet. Egy közös: szeretnék elhagyni a köteléket. Személy szerint jómagam, mindig elmondom a katonai pálya előnyeit, győzködöm tagtársaimat, hogy maradjanak: ez egy viszonylag biztos kenyérkereseti lehetőség, a teljes jövedelem bejelentett (ami jól jön majd a nyugdíjas években), nincs a munkavállaló a munkáltató kénye-kedvére kiszolgáltatva, a katonát védi a szolgálati törvény, emellett számos olyan juttatást is kap(unk), melyet máshol nem fog(unk) megkapni. Elmondom nekik, hogy a mai munkanélküliséggel terhelt világban rendkívül veszélyes a biztos állást otthagyni a bizonytalanért. Volt akit sikerült meggyőznöm, volt aki ragaszkodik korábbi elhatározásához, és le akar szerelni. Sokak megelégelték az állandó átszervezéseket, van akit magasabb keresettel kecsegtettek. Az igazi probléma itt kezdődik. Sokan nem tudják mi a járandóságuk a kialakult helyzetben...

Mi is a helyzet? A Kormány elhatározta az államháztartás hatékony müködtetését, és erre kormány-határozatot adott ki (2118/2006. HK 21.). Ennek folyományaként, a honvédelmi tárcánál is átalakítást, szervezeti korszerüsítést és létszámcsökkentést hajtanak végre napjainkban is. Ennek végrehajtását miniszteri utasításokban és vezérkar-főnöki parancsban szabályozták: (114/2006. (HK 21); 118/2006. (HK 22.), 123/2006. (HK 22.) HM HVKF parancs).

A haderő-átalakítás, nevezzük így egy szóval a fent felsorolt célkitüzéseket, a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget majdnem teljes egészében érinti. Új szervezetek alakultak (pl.:Összhaderőnemi Parancsnokság, stb.), vannak amelyek átalakulnak (pl. szentesi müszaki dandár, a hódmezővásárhelyi zászlóaljak, a győri dandár, stb.), és sajnos megint megszünnek alakulatok (pl. az egri zászlóalj). A szervezetek mögött azonban emberek is vannak, és akik érdekében írtam ezt a cikket.

Vannak, akik részére tud elöljárójuk beosztást biztosítani, vannak akik csak a 2. és 3. körös elbeszélgetések eredményeként foglalhatják el új szolgálati beosztásukat, és sajnos vannak, akiknek ez nem sikerül. Ők, ha szerencséjük van elérték a 25 évet és elmehetnek szolgálati nyugdíjba, ha nem felmentés vár rájuk. És itt érkeztünk el a kiinduló kérdéshez. A felmentés kérdéséhez. A Hjt. 59. § (1) szerint, az a katona menthető fel, akinek a további szolgálatára nincs lehetőség, mert létszámcsökkentést kellett végrehajtani az Országgyülés vagy a Kormány döntése okán, vagy ha átszervezés következtében szolgálati beosztása megszünt.

Alapelv, hogy az azonos vagy magasabb beosztást el kell fogadni, hacsak a katona nem tud felhozni méltányolható egyéni érdeket. Azonban mi van akkor, ha nem tudja méltányolhatóan megindokolni a döntését. Ez esetben a Hjt. egyértelmüen szabályoz:

59.§ (2) Az állomány tagjának a szolgálati viszonyát felmentéssel meg kell szüntetni, ha

d) az 51. § szerinti kinevezést, beosztásba, illetve állományba helyezést alapos indok nélkül elutasítja.

Milyen következményei lehetnek ennek? Azt kell, hogy mondjam a szerződéses állományra semmilyen következménnyel nincs. A felmentési idő 6 hónap és járandósága, a leszerelési segély is teljes összegben folyósítandó számára, mert a szolgálati viszonyának megszüntetésére a Hjt. 59. § (1) bekezdés a) és b) pontja miatt került sor. A hivatásos állományúaknál, már van szankció, mégpedig az, hogy a végkielégítés felére lesz jogosult, ha pedig elérte a 25 évet, akkor – ez esetben – 50 %-os nyugdíjra jogosult addig, míg el nem éri az 52 éves kort.

Felreppentek olyan híresztelések, hogy aki nem fogadja el a felajánlott azonos vagy magasabb beosztást, annak le kell mondania. A hír két okból sem fedi a valóságot:

1. A lemondás egyoldalú jognyilatkozat, melyet a katona bármikor megtehet, és nincs is ellene apelláta, kivéve a Hjt-ben szabályozott helyzeteket. Tehát, ha ezt a katona nem kezdeményezi, akkor nem is értelmezhető e megszünési forma.

2. A haderő átalakítást a Kormány, illetve a honvédelmi tárca kezdeményezte, így nem várható el, hogy a másik fél „oldja meg” a problémát.

Röviden: aki nem fogadja el a felkínált beosztást, azt a fenti feltételekkel FEL KELL MENTENI!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.