2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cél a garantált 8%-os bérfejlesztés!

Hosz  |  2007. 01. 31., 09:38

Miután az FRDÉSZ elnökségének - január 30-i - ülésén élénk vita bontakozott ki a megalázónak nevezhető ágazati bérajánlásokról, Kónya Péter elnök megkérte a tagszervezetek elnökeinek felhatalmazását, miszerint a Kormánnyal zajló tárgyalásokon a fegyveres és rendvédelmi szféra célozza meg a garantált 8%-os bérfejlesztés elérését. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte, az ülésen részt vett még Gaskó István, a LIGA konföderáció elnöke is...

Az FRDÉSZ elnökségi ülésének elején Kónya Péter elnök az elmúlt időszak eseményeiről, majd az OÉT januári - köztük az utolsó, a január 30-i - tárgyalási fordulóiról, a minimálbér- és a jelenlegi bérajánlatról adott tájékoztatást. Ezt követően Balázs László alelnök a sztrájkbizottság és a Kormány közötti egyeztetésekről számolt be a tagszervezetek képviselőinek. Mindkét szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta, hogy a kabinet nem akar semmilyen garanciát, illetve olyan elkötelezettségeket vállalni, amelyek áthúzódó hatást gyakorolnának a 2008-as költségvetési évre. Kónya Péter FRDÉSZ elnök hozzátette: olyan keretbér-megállapodás képzelhető el 2007-ben, de még 2008-ban is, ami egyszeri, mindenki számára azonos összegü kifizetést biztosítana. 

A szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumának (SZÉF) következő egyeztetéseire azt kérte az FRDÉSZ elnöke, hogy minden tagszervezet delegáljon - az általános törvénymódosításhoz, a nyugdíj- és illetményrendszerhez értő - 1-1 szakértőt. Ezt követően a február 21-re tervezett egységes közszolgálati sztrájkhoz történő csatlakozás lehetőségeiről folytatattak megbeszélést a résztvevők. Miután több tagszervezet - HTFSZ, RVE, BVDOSZ, FBVSZOSZ - elnöke is megfogalmazta, hogy már-már megalázó a Kormány, illetve az ágazati bérajánlat, Heiling Ottó kapott szót.

A Hosz alelnöke (képünkön középen) elmondta, hogy az MH-nál nem azért van létszámleépítés, mert a felszabaduló bértömegből majd a maradók illetményét fejlesztik, hanem azért, mert - még mindig azt mondják, hogy - többen vagyunk az optimálisnál. Heiling Ottó azt is kiemelte, hogy a köztisztviselőknél, így köztük a különleges közszolgálatot ellátó katonák esetében azért nem került be a törvénybe a béralku intézménye, mert az államnak, a mindenkori Kormánynak erkölcsi kötelessége az inflációt követő bér- illetve illetményfejlesztés biztosítása.

Ezt követően Kónya Péter felhívta a figyelmet, hogy az FRDÉSZ-nek, illetve tagszervezeteinek fel kell vállalni, hogy esetleg konfliktusba kerül a Kormánnyal, majd azt kérte a tagszervezetek vezetőitől; érjék el saját berkeikben, hogy korlátlan felhatalmazással nyomást gyakorolhasson a szféra. Miután az FRDÉSZ elnöke megkérte a felhatalmazást az elnökségen keresztül a tagszervezetektől, kijelentette: a fegyveres és rendvédelmi szféra megcélozza a garantált 8%-os bérfejlesztést.

Az FRDÉSZ elnöksége tárgyalt még a tavaszi küldöttgyülés időpontjáról és helyszínéről (Budapest, március 30.), valamint az Alapszabály módosítás lehetséges verzióiról is. A napirendről szóló egyeztetés során Heiling Ottó, a Szövetség GEB elnöke azt hangsúlyozta, hogy a módosításra vonatkozó erőfeszítések, a váltás igénye fontos, hiszen a 15 éves FRDÉSZ-nek is haladnia kell a korral. A Hosz alelnöke még azt is hozzátette: a LIGA modellje példaértékü és követendő, ennek megfelelően és a saját értékeket is megőrízve kellene az Alapszabály módosítását előkészíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.