2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cél a garantált 8%-os bérfejlesztés!

Hosz  |  2007. 01. 31., 09:38

Miután az FRDÉSZ elnökségének - január 30-i - ülésén élénk vita bontakozott ki a megalázónak nevezhető ágazati bérajánlásokról, Kónya Péter elnök megkérte a tagszervezetek elnökeinek felhatalmazását, miszerint a Kormánnyal zajló tárgyalásokon a fegyveres és rendvédelmi szféra célozza meg a garantált 8%-os bérfejlesztés elérését. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte, az ülésen részt vett még Gaskó István, a LIGA konföderáció elnöke is...

Az FRDÉSZ elnökségi ülésének elején Kónya Péter elnök az elmúlt időszak eseményeiről, majd az OÉT januári - köztük az utolsó, a január 30-i - tárgyalási fordulóiról, a minimálbér- és a jelenlegi bérajánlatról adott tájékoztatást. Ezt követően Balázs László alelnök a sztrájkbizottság és a Kormány közötti egyeztetésekről számolt be a tagszervezetek képviselőinek. Mindkét szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta, hogy a kabinet nem akar semmilyen garanciát, illetve olyan elkötelezettségeket vállalni, amelyek áthúzódó hatást gyakorolnának a 2008-as költségvetési évre. Kónya Péter FRDÉSZ elnök hozzátette: olyan keretbér-megállapodás képzelhető el 2007-ben, de még 2008-ban is, ami egyszeri, mindenki számára azonos összegü kifizetést biztosítana. 

A szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumának (SZÉF) következő egyeztetéseire azt kérte az FRDÉSZ elnöke, hogy minden tagszervezet delegáljon - az általános törvénymódosításhoz, a nyugdíj- és illetményrendszerhez értő - 1-1 szakértőt. Ezt követően a február 21-re tervezett egységes közszolgálati sztrájkhoz történő csatlakozás lehetőségeiről folytatattak megbeszélést a résztvevők. Miután több tagszervezet - HTFSZ, RVE, BVDOSZ, FBVSZOSZ - elnöke is megfogalmazta, hogy már-már megalázó a Kormány, illetve az ágazati bérajánlat, Heiling Ottó kapott szót.

A Hosz alelnöke (képünkön középen) elmondta, hogy az MH-nál nem azért van létszámleépítés, mert a felszabaduló bértömegből majd a maradók illetményét fejlesztik, hanem azért, mert - még mindig azt mondják, hogy - többen vagyunk az optimálisnál. Heiling Ottó azt is kiemelte, hogy a köztisztviselőknél, így köztük a különleges közszolgálatot ellátó katonák esetében azért nem került be a törvénybe a béralku intézménye, mert az államnak, a mindenkori Kormánynak erkölcsi kötelessége az inflációt követő bér- illetve illetményfejlesztés biztosítása.

Ezt követően Kónya Péter felhívta a figyelmet, hogy az FRDÉSZ-nek, illetve tagszervezeteinek fel kell vállalni, hogy esetleg konfliktusba kerül a Kormánnyal, majd azt kérte a tagszervezetek vezetőitől; érjék el saját berkeikben, hogy korlátlan felhatalmazással nyomást gyakorolhasson a szféra. Miután az FRDÉSZ elnöke megkérte a felhatalmazást az elnökségen keresztül a tagszervezetektől, kijelentette: a fegyveres és rendvédelmi szféra megcélozza a garantált 8%-os bérfejlesztést.

Az FRDÉSZ elnöksége tárgyalt még a tavaszi küldöttgyülés időpontjáról és helyszínéről (Budapest, március 30.), valamint az Alapszabály módosítás lehetséges verzióiról is. A napirendről szóló egyeztetés során Heiling Ottó, a Szövetség GEB elnöke azt hangsúlyozta, hogy a módosításra vonatkozó erőfeszítések, a váltás igénye fontos, hiszen a 15 éves FRDÉSZ-nek is haladnia kell a korral. A Hosz alelnöke még azt is hozzátette: a LIGA modellje példaértékü és követendő, ennek megfelelően és a saját értékeket is megőrízve kellene az Alapszabály módosítását előkészíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.