2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cél a garantált 8%-os bérfejlesztés!

Hosz  |  2007. 01. 31., 09:38

Miután az FRDÉSZ elnökségének - január 30-i - ülésén élénk vita bontakozott ki a megalázónak nevezhető ágazati bérajánlásokról, Kónya Péter elnök megkérte a tagszervezetek elnökeinek felhatalmazását, miszerint a Kormánnyal zajló tárgyalásokon a fegyveres és rendvédelmi szféra célozza meg a garantált 8%-os bérfejlesztés elérését. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte, az ülésen részt vett még Gaskó István, a LIGA konföderáció elnöke is...

Az FRDÉSZ elnökségi ülésének elején Kónya Péter elnök az elmúlt időszak eseményeiről, majd az OÉT januári - köztük az utolsó, a január 30-i - tárgyalási fordulóiról, a minimálbér- és a jelenlegi bérajánlatról adott tájékoztatást. Ezt követően Balázs László alelnök a sztrájkbizottság és a Kormány közötti egyeztetésekről számolt be a tagszervezetek képviselőinek. Mindkét szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta, hogy a kabinet nem akar semmilyen garanciát, illetve olyan elkötelezettségeket vállalni, amelyek áthúzódó hatást gyakorolnának a 2008-as költségvetési évre. Kónya Péter FRDÉSZ elnök hozzátette: olyan keretbér-megállapodás képzelhető el 2007-ben, de még 2008-ban is, ami egyszeri, mindenki számára azonos összegü kifizetést biztosítana. 

A szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumának (SZÉF) következő egyeztetéseire azt kérte az FRDÉSZ elnöke, hogy minden tagszervezet delegáljon - az általános törvénymódosításhoz, a nyugdíj- és illetményrendszerhez értő - 1-1 szakértőt. Ezt követően a február 21-re tervezett egységes közszolgálati sztrájkhoz történő csatlakozás lehetőségeiről folytatattak megbeszélést a résztvevők. Miután több tagszervezet - HTFSZ, RVE, BVDOSZ, FBVSZOSZ - elnöke is megfogalmazta, hogy már-már megalázó a Kormány, illetve az ágazati bérajánlat, Heiling Ottó kapott szót.

A Hosz alelnöke (képünkön középen) elmondta, hogy az MH-nál nem azért van létszámleépítés, mert a felszabaduló bértömegből majd a maradók illetményét fejlesztik, hanem azért, mert - még mindig azt mondják, hogy - többen vagyunk az optimálisnál. Heiling Ottó azt is kiemelte, hogy a köztisztviselőknél, így köztük a különleges közszolgálatot ellátó katonák esetében azért nem került be a törvénybe a béralku intézménye, mert az államnak, a mindenkori Kormánynak erkölcsi kötelessége az inflációt követő bér- illetve illetményfejlesztés biztosítása.

Ezt követően Kónya Péter felhívta a figyelmet, hogy az FRDÉSZ-nek, illetve tagszervezeteinek fel kell vállalni, hogy esetleg konfliktusba kerül a Kormánnyal, majd azt kérte a tagszervezetek vezetőitől; érjék el saját berkeikben, hogy korlátlan felhatalmazással nyomást gyakorolhasson a szféra. Miután az FRDÉSZ elnöke megkérte a felhatalmazást az elnökségen keresztül a tagszervezetektől, kijelentette: a fegyveres és rendvédelmi szféra megcélozza a garantált 8%-os bérfejlesztést.

Az FRDÉSZ elnöksége tárgyalt még a tavaszi küldöttgyülés időpontjáról és helyszínéről (Budapest, március 30.), valamint az Alapszabály módosítás lehetséges verzióiról is. A napirendről szóló egyeztetés során Heiling Ottó, a Szövetség GEB elnöke azt hangsúlyozta, hogy a módosításra vonatkozó erőfeszítések, a váltás igénye fontos, hiszen a 15 éves FRDÉSZ-nek is haladnia kell a korral. A Hosz alelnöke még azt is hozzátette: a LIGA modellje példaértékü és követendő, ennek megfelelően és a saját értékeket is megőrízve kellene az Alapszabály módosítását előkészíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.