2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Meghirdették a közszolgálati figyelmeztető sztrájkot

Hosz  |  2007. 02. 01., 15:18

Kétórás általános közszolgálati figyelmeztető sztrájkot hirdetett február 21-re az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság. Ám előtte, még február 15-re nagygyűlést is szerveznek, hogy ezzel is \"motiválják\" a dolgozókat a sztrájkra. Sztrájkjog hiányában az FRDÉSZ napokon belül dönt, hogy milyen módon és milyen törvényes eszközzel csatlakozik a felhíváshoz... 

Tudomásul vettük a kormány konvergenciaprogramban vállalt kötelezettségét, és hogy emiatt általában 3.5-4 százalékkal csökkennek a keresetek 2007-ben, viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a közszférának a kormány "nulla béremelést" irányzott elő - jelentette ki a február elsejei sajtótájékoztatója után Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttmüködési Fórumának elnöke. A közszférában tapasztalható elégedetlenséget jól jellemzi, hogy a rendszerváltozás óta ez az első alkalom, amikor a közszolgálatban munkavállalókat képviselő szakszervezetek közös sztrájkbizottságot alakítottak.

A sztrájkbizottság a kormánnyal folytatott január 31-i, eredménytelennek ítélt tárgyalás után február 21-ére országos, kétórás munkabeszüntetésre szólított fel, melyhez a várakozások szerint jelentős számú érdekelt csatlakozik. Február 15-re nagygyülést szerveznek, hogy ezzel is "motiválják" a dolgozókat a sztrájkra.

Szabó Endre hozzátette: számításai szerint a felhívás mintegy 800 ezer embert érint az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban, a szociális, valamint a kulturális ágazatban. Hangsúlyozta: a szakértői tárgyalásokon a sztrákbizottság és a kormány is másként értékelte a múlt év áprilisi illetményemelés áthúzódó hatását, az előléptetésekből, illetve a minimálbér-emelésből adódó hatás összegét. A kormányzati tárgyaló csoport szerint ennek idei hatása 2,5-3 százalék, a sztrákbizottság számításai alapján viszont csak 2 százalék.

A sztrájk akkor marad el, ha február 20-án délig sikerül megállapodni. A tárgyalások már február 2-án tovább folytatódnak. Honalpunk Kónya Pétertől, az FRDÉSZ elnökétől megtudta, hogy a jövő hét elején rendezendő rendkívüli elnökségi ülésén dönt a Szövetség arról, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra milyen módon és milyen törvényes eszközzel csatlakozik a résztvevőkhöz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.