2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Meghirdették a közszolgálati figyelmeztető sztrájkot

Hosz  |  2007. 02. 01., 15:18

Kétórás általános közszolgálati figyelmeztető sztrájkot hirdetett február 21-re az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság. Ám előtte, még február 15-re nagygyűlést is szerveznek, hogy ezzel is \"motiválják\" a dolgozókat a sztrájkra. Sztrájkjog hiányában az FRDÉSZ napokon belül dönt, hogy milyen módon és milyen törvényes eszközzel csatlakozik a felhíváshoz... 

Tudomásul vettük a kormány konvergenciaprogramban vállalt kötelezettségét, és hogy emiatt általában 3.5-4 százalékkal csökkennek a keresetek 2007-ben, viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a közszférának a kormány "nulla béremelést" irányzott elő - jelentette ki a február elsejei sajtótájékoztatója után Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttmüködési Fórumának elnöke. A közszférában tapasztalható elégedetlenséget jól jellemzi, hogy a rendszerváltozás óta ez az első alkalom, amikor a közszolgálatban munkavállalókat képviselő szakszervezetek közös sztrájkbizottságot alakítottak.

A sztrájkbizottság a kormánnyal folytatott január 31-i, eredménytelennek ítélt tárgyalás után február 21-ére országos, kétórás munkabeszüntetésre szólított fel, melyhez a várakozások szerint jelentős számú érdekelt csatlakozik. Február 15-re nagygyülést szerveznek, hogy ezzel is "motiválják" a dolgozókat a sztrájkra.

Szabó Endre hozzátette: számításai szerint a felhívás mintegy 800 ezer embert érint az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban, a szociális, valamint a kulturális ágazatban. Hangsúlyozta: a szakértői tárgyalásokon a sztrákbizottság és a kormány is másként értékelte a múlt év áprilisi illetményemelés áthúzódó hatását, az előléptetésekből, illetve a minimálbér-emelésből adódó hatás összegét. A kormányzati tárgyaló csoport szerint ennek idei hatása 2,5-3 százalék, a sztrákbizottság számításai alapján viszont csak 2 százalék.

A sztrájk akkor marad el, ha február 20-án délig sikerül megállapodni. A tárgyalások már február 2-án tovább folytatódnak. Honalpunk Kónya Pétertől, az FRDÉSZ elnökétől megtudta, hogy a jövő hét elején rendezendő rendkívüli elnökségi ülésén dönt a Szövetség arról, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra milyen módon és milyen törvényes eszközzel csatlakozik a résztvevőkhöz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.