2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tevőleges szolidaritásra hív a LIGA

Hosz  |  2007. 02. 07., 09:25

Az előző elnökségi ülés emlékeztetőjének elfogadása után az OÉT bérajánlásáról szóló tájékoztató, majd a Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti tárgyaláson történtek szerepeltek a LIGA konföderáció február 7-i, kibővített elnökségi ülésének napirendjén. A döntéshozók - Heiling Ottó Hosz alelnök jelenlétében - megfogalmazták, hogy elfogadhatatlan a Kormány közszférára vonatkozó 2007-es bérajánlata, ezért a február 21-re meghirdetett közsszolgálati figyelmeztető sztrájk idejére a LIGA tevőleges szolidaritásra hívta tagszervezeteit...

Annak ellenére, hogy a LIGA végsőkig kiállt a közszférát érintő álláspontja mellett, megint megbukott az oldal együttmüködés - kezdte az OÉT bérajánlatokról szóló tájékoztatóját Gaskó István. A kibővített elnökségi ülés résztvevői előtt a LIGA elnöke azt is megfogalmazta, hogy a konföderáció a reálkereseek megőrzése mellett realistaként kardoskodott, mindvégig a felülről nyitott megállapodás megkötése volt a cél. Komoly csalódás volt az Autonómok és az MSZOSz oldal-egyezség előli kihátrálása - tette hozzá Gaskó István. Szabó Imre szerint semmi esetre sem lehet sikertörténetnek nevezni az 5,5-8% közötti ajánlatot.

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy közös, ha kell a többi konföderációtól elszakadó fellépésre van szükség, illetve a jövőben - a kecsegtetőbb megállapodások érdekében - még jobban össze kell majd hangolni a bértárgyalások előkészítését, valamint már minden esztendő decemberéig szükséges volna az OÉT megállapodást tető alá hozni. Talabér Zoltán véleménye szerint méltánytalan a közsszférában kialakult helyzet. A LIGA elnökségi tagja, a PVDÉSz elnöke megfogalmazta: erőteljesen romlottak a pozíciók, tovább nőtt a kizsákmányolás. A LIGA elnöksége tudomásul vette az OÉT megállapodásról szóló tájékoztatót - a szerk.

A Kormány és a sztrájkbizottság február 7-i tárgyalásáról visszaérkező Kónya Péter elmondta: a Kormány utolsó ajánlata a közszféra megcsúfolása. A LIGA társelnöke, az FRDÉSZ elnöke az egyeztetés részleteiről kifejtette, hogy a Kormány 2008-2009-ről előrehozná a 13.havi illetmény(ek) részelemeit, így teremtene fedezetet az idei - mintegy 4%-os - bérfejlesztésre. Mindez elfogadhatatlan a fegyveres és rendvédelmi szféra számára - mondta az FRDÉSZ vezetője. 

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta: „Az egyedüli hiteles szakszervezeti álláspont a jelen helyzetben a küzdelemre való felhívás. Ebben a küzdelemben minden törvényes eszközünkkel, így a sztrájkkal és a szolidaritási sztrájkkal is élni kívánunk. Különösen fontos a tevőleges szolidaritás kifejezése a versenyszférában dolgozók részéről, hiszen a közszféra dolgozóinak jelentős része – a fegyveres és rendvédelmi dolgozók – számára a sztrájkjogot a törvény nem biztosítja.”

Az egyebekben - többek között - elhangzott, hogy a felkért ingatlanbróker arról tájékoztatta a LIGA vezetőjét, hogy az előzetes tárgyalásokat követően a svéd nagykövetség épülete a LIGA szakszervezeteké lesz, így a szerződés aláírása is hamarosan megtörténhet. Ezt követően még egy esetleges, egészségbiztosítással foglalkozó konferencia fontosságáról is egyeztettek az elnökségi tagok. A LIGA döntéshozói legközelebb március 5-én üléseznek majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.