2024. 07. 12. péntek
Dalma, Izabella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tevőleges szolidaritásra hív a LIGA

Hosz  |  2007. 02. 07., 09:25

Az előző elnökségi ülés emlékeztetőjének elfogadása után az OÉT bérajánlásáról szóló tájékoztató, majd a Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti tárgyaláson történtek szerepeltek a LIGA konföderáció február 7-i, kibővített elnökségi ülésének napirendjén. A döntéshozók - Heiling Ottó Hosz alelnök jelenlétében - megfogalmazták, hogy elfogadhatatlan a Kormány közszférára vonatkozó 2007-es bérajánlata, ezért a február 21-re meghirdetett közsszolgálati figyelmeztető sztrájk idejére a LIGA tevőleges szolidaritásra hívta tagszervezeteit...

Annak ellenére, hogy a LIGA végsőkig kiállt a közszférát érintő álláspontja mellett, megint megbukott az oldal együttmüködés - kezdte az OÉT bérajánlatokról szóló tájékoztatóját Gaskó István. A kibővített elnökségi ülés résztvevői előtt a LIGA elnöke azt is megfogalmazta, hogy a konföderáció a reálkereseek megőrzése mellett realistaként kardoskodott, mindvégig a felülről nyitott megállapodás megkötése volt a cél. Komoly csalódás volt az Autonómok és az MSZOSz oldal-egyezség előli kihátrálása - tette hozzá Gaskó István. Szabó Imre szerint semmi esetre sem lehet sikertörténetnek nevezni az 5,5-8% közötti ajánlatot.

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy közös, ha kell a többi konföderációtól elszakadó fellépésre van szükség, illetve a jövőben - a kecsegtetőbb megállapodások érdekében - még jobban össze kell majd hangolni a bértárgyalások előkészítését, valamint már minden esztendő decemberéig szükséges volna az OÉT megállapodást tető alá hozni. Talabér Zoltán véleménye szerint méltánytalan a közsszférában kialakult helyzet. A LIGA elnökségi tagja, a PVDÉSz elnöke megfogalmazta: erőteljesen romlottak a pozíciók, tovább nőtt a kizsákmányolás. A LIGA elnöksége tudomásul vette az OÉT megállapodásról szóló tájékoztatót - a szerk.

A Kormány és a sztrájkbizottság február 7-i tárgyalásáról visszaérkező Kónya Péter elmondta: a Kormány utolsó ajánlata a közszféra megcsúfolása. A LIGA társelnöke, az FRDÉSZ elnöke az egyeztetés részleteiről kifejtette, hogy a Kormány 2008-2009-ről előrehozná a 13.havi illetmény(ek) részelemeit, így teremtene fedezetet az idei - mintegy 4%-os - bérfejlesztésre. Mindez elfogadhatatlan a fegyveres és rendvédelmi szféra számára - mondta az FRDÉSZ vezetője. 

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta: „Az egyedüli hiteles szakszervezeti álláspont a jelen helyzetben a küzdelemre való felhívás. Ebben a küzdelemben minden törvényes eszközünkkel, így a sztrájkkal és a szolidaritási sztrájkkal is élni kívánunk. Különösen fontos a tevőleges szolidaritás kifejezése a versenyszférában dolgozók részéről, hiszen a közszféra dolgozóinak jelentős része – a fegyveres és rendvédelmi dolgozók – számára a sztrájkjogot a törvény nem biztosítja.”

Az egyebekben - többek között - elhangzott, hogy a felkért ingatlanbróker arról tájékoztatta a LIGA vezetőjét, hogy az előzetes tárgyalásokat követően a svéd nagykövetség épülete a LIGA szakszervezeteké lesz, így a szerződés aláírása is hamarosan megtörténhet. Ezt követően még egy esetleges, egészségbiztosítással foglalkozó konferencia fontosságáról is egyeztettek az elnökségi tagok. A LIGA döntéshozói legközelebb március 5-én üléseznek majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.