2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tevőleges szolidaritásra hív a LIGA

Hosz  |  2007. 02. 07., 09:25

Az előző elnökségi ülés emlékeztetőjének elfogadása után az OÉT bérajánlásáról szóló tájékoztató, majd a Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti tárgyaláson történtek szerepeltek a LIGA konföderáció február 7-i, kibővített elnökségi ülésének napirendjén. A döntéshozók - Heiling Ottó Hosz alelnök jelenlétében - megfogalmazták, hogy elfogadhatatlan a Kormány közszférára vonatkozó 2007-es bérajánlata, ezért a február 21-re meghirdetett közsszolgálati figyelmeztető sztrájk idejére a LIGA tevőleges szolidaritásra hívta tagszervezeteit...

Annak ellenére, hogy a LIGA végsőkig kiállt a közszférát érintő álláspontja mellett, megint megbukott az oldal együttmüködés - kezdte az OÉT bérajánlatokról szóló tájékoztatóját Gaskó István. A kibővített elnökségi ülés résztvevői előtt a LIGA elnöke azt is megfogalmazta, hogy a konföderáció a reálkereseek megőrzése mellett realistaként kardoskodott, mindvégig a felülről nyitott megállapodás megkötése volt a cél. Komoly csalódás volt az Autonómok és az MSZOSz oldal-egyezség előli kihátrálása - tette hozzá Gaskó István. Szabó Imre szerint semmi esetre sem lehet sikertörténetnek nevezni az 5,5-8% közötti ajánlatot.

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy közös, ha kell a többi konföderációtól elszakadó fellépésre van szükség, illetve a jövőben - a kecsegtetőbb megállapodások érdekében - még jobban össze kell majd hangolni a bértárgyalások előkészítését, valamint már minden esztendő decemberéig szükséges volna az OÉT megállapodást tető alá hozni. Talabér Zoltán véleménye szerint méltánytalan a közsszférában kialakult helyzet. A LIGA elnökségi tagja, a PVDÉSz elnöke megfogalmazta: erőteljesen romlottak a pozíciók, tovább nőtt a kizsákmányolás. A LIGA elnöksége tudomásul vette az OÉT megállapodásról szóló tájékoztatót - a szerk.

A Kormány és a sztrájkbizottság február 7-i tárgyalásáról visszaérkező Kónya Péter elmondta: a Kormány utolsó ajánlata a közszféra megcsúfolása. A LIGA társelnöke, az FRDÉSZ elnöke az egyeztetés részleteiről kifejtette, hogy a Kormány 2008-2009-ről előrehozná a 13.havi illetmény(ek) részelemeit, így teremtene fedezetet az idei - mintegy 4%-os - bérfejlesztésre. Mindez elfogadhatatlan a fegyveres és rendvédelmi szféra számára - mondta az FRDÉSZ vezetője. 

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta: „Az egyedüli hiteles szakszervezeti álláspont a jelen helyzetben a küzdelemre való felhívás. Ebben a küzdelemben minden törvényes eszközünkkel, így a sztrájkkal és a szolidaritási sztrájkkal is élni kívánunk. Különösen fontos a tevőleges szolidaritás kifejezése a versenyszférában dolgozók részéről, hiszen a közszféra dolgozóinak jelentős része – a fegyveres és rendvédelmi dolgozók – számára a sztrájkjogot a törvény nem biztosítja.”

Az egyebekben - többek között - elhangzott, hogy a felkért ingatlanbróker arról tájékoztatta a LIGA vezetőjét, hogy az előzetes tárgyalásokat követően a svéd nagykövetség épülete a LIGA szakszervezeteké lesz, így a szerződés aláírása is hamarosan megtörténhet. Ezt követően még egy esetleges, egészségbiztosítással foglalkozó konferencia fontosságáról is egyeztettek az elnökségi tagok. A LIGA döntéshozói legközelebb március 5-én üléseznek majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.