2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Marad a sztrájkkészültség

Hosz  |  2007. 02. 14., 18:32

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság február 15-i közszolgálati fórumán Kónya Péter FRDÉSZ elnök - többek között - kijelentette: Ha nem lehet a Kormánnyal emelt fővel megállapodást kötni, akkor nem kell megállapodást kötni. A budapesti, XII.kerületi Hegyvidék Önkormányzat Művelődési Központjában - mintegy kétszáz, köztük a Hosz aktivistái részvételével - lebonyolított nagygyűlés napirendjén az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormányzati Oldal tárgyalásairól szóló beszámoló, valamint a szakszervezetek által megfogalmazott Kiáltvány elfogadása szerepelt...

Közismert slágerek, szórólapok, szakszervezeti tájékoztató füzetek, pogácsa és ásványvíz várta a közszolgálati fórumra - a Hegyvidék Önkormányzat Müvelődési Központjába - érkező munkavállalókat, szakszervezeti tagokat. A Himnusz után a fórum házigazdája, Zubornyák Zoltán színmüvész köszöntötte a megjelenteket, majd részletesen is felsorolta a jelenlévő ágazati dolgozók - köztük a katonák - szakszervezeteit. Miért is vagyunk itt - kérdezte, majd röviden áttekintette a november óta történteket, a sztrájkbizottság és a kormány közötti egyeztetések tapasztalatait.

Ezt követően a sztrájkbizottság tisztségviselői számoltak be az eddigi egyeztetések folyamatáról. 

Varga László, a sztrájkbizottság tagja: Ne felejtsük el a megszorító csomagot, a 0%-os bérajánlatot, majd a november 16 után történteket. A kormány ajánlatairól kell ma dönteni, arról, hogy jó-e ez nekünk vagy nem! A folyamatos sértegetéseket, lekezeléseket nem szabad elfogadni, ma sem tartunk sokkal előbbre, mint a nulla ajánlat! Nem szabad teret adni az indulatnak, de együtt határozottnak kell lenni - mondta.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke: 2007-ben, 2008-ban is be akarja fagyasztani a béreket a Kormány, tehát nem akar eltérni a konvergencia-programban meghatározottaktól! Itt az idő az összefogásra, hiába nem cél a sztrájk. Ha nem lehet emelt fejjel megállapodást kötni, akkor nem kell megállapodást kötni - jelentette ki határozottan a LIGA társelnöke.

Fehér József, az operatív bizottság vezetője: Tiszta a sztrájkbizottság lelkiismerete, éltünk a Tőletek kapott mandátummal, mindenkor kezdeményezőek voltunk. A sztrájkfelhívást nem szabad megváltoztatni, azért sem, mert a bevételek növekedése ellenére, az éves összkereset a 2006-os szinten marad! Arra kérünk felhatalmazást a fórumtól, hogy készítsük elő a közszolgálati sztrájkot, emellett folytassuk a tárgyalásokat is! Ez legyen Magyarország első demokratikus közszolgálati figyelmeztető sztrájkja - szólított fel. 

Ezt követően a közszolgálat egyes szakmai csoportjainak képviselői szóltak hozzá. Az egészségügyben, a felsőoktatásben, a kutatásban, a fegyveres- és rendvédelmi szférában dolgozók mellett a köztisztviselők, a szociális, a kulturális és közmüvelődési, valamint a közoktatásban munkát vállalók szakszervezeteinek képviselői mind-mind megfogalmazták: elfogadhatatlan a kormány ajánlata!

A fegyveres- és rendvédelmi dolgozók szakszervezetei nevében Gellért Gábor szólt a megjelentekhez. Az FBVSZOSZ tagja – többek között – elmondta: a Kormány tönkre akarja tenni a fegyveres- és rendvédelmi dolgozók életpályáját. A 25 éves szolgálati viszony 32-33 év munkaviszonyt jelent, mi ugyanis hétvégén, ünnepnapon és éjjel is dolgozunk! Miután bemutatta az egyik börtönőr-kolléga 66 ezer forintos bérpapírját, részletesen is bemutatta a börtönőrök sanyarú munkakörülményeit.

Ezt követően a fegyveres és rendvédelmi szakszervezeti vezetők felmutatták a tüzoltók 240 órás havi munkaideje ellen tiltakozó zászlaját is. Elképesztő a Kormány közszférával szembeni nemtörődömsége, nincs sztrájkjogunk, mi azt is megköszönjük, hogy értünk sztrájkolnak, mi ugyanis ezt sem tehetjük meg - zárta gondolatait Gellért Gábor.

A fórum végén a Vdszsz képviseletében Dózsáné bejelentette: az érvényes kollektív szerződéssel és korrekt bérmegállapodással rendelkező vasutasok a közszolgálatban dolgozókért is harcolnak, ennek megfelelően 21-én, 8.30h-9h-ig egyetlen vonat sem fog közlekedni. Az üdvrivalgással vett bejelentést követően közfelkiáltással, vas taps közepette Kiáltványt fogadott el a nagygyülés. A színpadra hívott szakszervezeti vezetők és a több száz munkavállaló az esemény végén együtt énekelte el a Szózatot.

A helyszínen megtudtuk, hogy a Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti egyeztető tárgyalások - február 20-ig - folytatódnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.