2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet Elnökségének állásfoglalása a közszféra bértárgyalásairól, a figyelmeztető sztrájkról és a fegyveres szektor demonstrációjáról

Hosz  |  2007. 02. 15., 09:42

Az Országos Közszolgálatai Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) a 2007. évi bértárgyalások sikertelensége okán a közszféra (köztük a szolgálati jogviszonyban állók) munkavállalóit képviselő szakszervezeti tömörülések megalakították az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságot. A sztrájkbizottság továbbra is fenntartva a kormányzattal folyó párbeszédet, február 15-re nagygyűlést, február 21-re, munkakezdettől (8.30h) kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg a közszféra minden – sztrájkjoggal rendelkező – ágában. Mivel a tárgyalások során a kormányzati oldal bérek és illetmények rendezésére továbbra sem tett érdemi ajánlatot, vagy fogadott el javaslatot, a szakszervezetek megkezdték a felkészülést a figyelmeztető munkabeszüntetésre. A sztrájkbizottság felhívásával a Honvédszakszervezet (a katonák egzisztenciális- szociális érdekeinek védelmében), a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ), valamint a LIGA konföderáció tagszervezeteként egyetért, azt támogatja!  

A hivatásos és szerződéses katonák és a fegyveres szféra szolgálatvállalói nem sztrájkolhatnak, ezért Honvédszakszervezet az FRDÉSZ tagszervezeteivel közösen 2007. február 21- én 08.30- tól Budapesten, a Keleti pályaudvaron valamint több nagyváros vasúti pályaudvarán, törvényes jogosítványaival élve, békés demonstráció keretében nyilvánítja ki a kormányzat bérpolitikájával szembeni elégedetlenségét, tiltakozását.

Ugyanebben az időben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - eddig példa nélküli módon - szolidaritást vállalva a fegyveres szféra állományával, munkabeszüntetéssel csatlakozik a figyelemfelhívó és tiltakozó akcióhoz.

A Honvédszakszervezet kéri tagjait, szimpatizánsait, hogy a fő- és nagyvárosi demonstrációk sikerét (az országos és helyi tisztségviselőink tájékoztatása szerinti helyen és formában való) megjelenésével, fegyelmezett, a törvényeket messzemenően tiszteletbe tartó részvételével támogassa. Tudjuk, hogy a katona több forrásból eredő lojalitása a sokaknál még ebben a számukra egyértelmüen romló helyzetben is erősebb a véleménynyilvánítás szándékánál. Őket arra kérjük, hogy értsék meg és fogadják el, hogy a Honvédszakszervezet, annak tagjai, katonatársaik közös érdekeink védelméért, érvényesítéséért, mindnyájunkért, így értük is cselekszenek.

Szándékunk nem az öncélú demonstráció, akciónkat a tárgyalások további folytatása mellett, eszköznek tekintjük a megegyezés eléréséhez. Fogadalmunkban vállalt kötelezettségeinket minden körülmények között teljesítjük, társainkat is erre hívjuk fel. Alkotmányos jogainkról való részbeni lemondásunk, fokozott áldozatvállalásunk, rendkívüli helyzetekben történő helytállásunk tükrében azonban joggal várjuk el a hivatásunk teljesítéséhez szükséges feltételeket és juttatásokat.

Miért döntünk a demonstráció mellett? 

Mert jelen körülmények között nem látunk más lehetőséget a hivatásos és szerződéses katonák anyagi helyzetében, életszínvonalában bekövetkező drámai változások megakadályozására. Mert a köz- és fegyveres szféra munka és szolgálatvállalóinak összefogása, egységes fellépése nélkül nincs esélyünk a katonákat is érintő negatív hatások csökkentésére.

Tisztában vagyunk katonatársaink sorsa iránti felelősségünkkel, vállalásainkkal. Tisztában vagyunk a hivatásos és szerződéses állomány helyzetével, általános és napi gondjaival, problémáival.

Tisztában vagyunk az államháztartás súlyos anomáliáival, az egyensúly megteremtésének szükségességével.

Elutasítjuk azonban, hogy kialakult helyzetért bármilyen mértékben a közszféra munkavállalóit terhelné a felelősség, így azt is, hogy a kormány szerint a szférában „korábban nem tapasztalt keresetnövekedés” volt tapasztalható. A jövedelemnövekedés ugyanis egyfelől évtizedes lemaradást pótolt, ráadásul tényleges többletteljesítmény is áll mögötte, hiszen a keresetnövekedés egyik fő oka az EU-s normatívákat meghaladó túlfoglalkoztatás, másik pedig a rendkívüli helyzeteket kezelő többlet munkavégzés volt.

Elutasítjuk, hogy az államháztartás egyensúlyának megteremtését célzó intézkedések leginkább és többszörösen a közszféra munka és szolgálatvállalóit, katonatársainkat sújtják, veszélyeztetve ezzel foglalkoztatási-, anyagi-, egzisztenciális biztonságukat. A napjainkra kialakult pénzügyi- gazdasági környezet, valamint a nagyarányú leépítések létszámveszteségei ismeretében elfogadhatatlannak tartjuk az illetmények reálértékének két számjegyü (több mint 10%- os) csökkenését, és annak következményeit.

Nem tudjuk elfogadni, nem fogadhatjuk el a kormányzat legutóbbi ajánlatát, amely nem számolva a bérek és illetmények rendezésével, 2007. és 2008. során kizárólagosan a 13. havi juttatások kifizetésének időbeli variálásával elérhető keresetnövekedések útján, mintegy statisztikailag kívánja kezelni, megoldani a problémákat. A külön juttatás 2009. évben történő beépítésének tisztázatlan szándéka mellett, semmiféle garanciát nem kínál az elkövetkező időszakban a reálbérek és illetmények (az inflációs hatások és megszorító intézkedések következtében fellépő) romlásának megállítására. Mindezek mellet a kormányzat olyan keresetnövelő tényezőkkel számol, amelyek a katonák esetében nem érvényesíthetők, vagy nem tekinthetők illetményemelésnek. (2,5 % „automatikus” keresetnövekedés áthúzódó hatás következtében, vagy például a magasabb beosztásba helyezéssel elért növekedés, a túlszolgálatok ellentételezéseként bekövetkező „kereset növekedés”, stb.)

A Honvédszakszervezet egyetértésben az FRDÉSZ tagszervezeteivel, fegyveres szektorban, illetve a honvédelmi ágazatban, az előző évek kedvezőtlen folyamatai figyelembevételével - az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a közszférára vonatkozóan a kormányoldal által is - elfogadott ajánlás felső értékének megfelelő 8% -os, illetményrendezést is magába foglaló keresetnövekedést tart elfogadhatónak.

Budapest, 2007. február 14.                     

                                                       A Honvédszakszervezet Elnöksége

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.