2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az ágazati illetménytárgyalások előtt

Hosz  |  2007. 02. 21., 20:08

Köszönjük a tagság észrevételeit a sztrájkbizottság és a kormány bér/keresetmegállapodásával kapcsolatban. Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy a Honvédszakszervezet elégedett lenne a katonák keresetének (illetmény plusz egyéb juttatás, főállásból származó jövedelem) kizárólagosan a 13. havi illetmény ide- odatologatásával történő látszat-emelésével, jelezzük nem így van. Elégedetlenek vagyunk. Nagyobb eredményt vártunk...

Annak ellenére is, hogy itt többről van szó, mint ahogyan azt - például Fórum rovatunkon - néhányan röviden értékelték. A kormány nem volt hajlandó a juttatások emelésére, végül is a szakszervezetek közös fellépése kényszerítette a 0%-ról történő elmozdulásra. Mivel az illetmények rendezését semmiképpen nem vállalta a kormány, technikai megoldásként a külön juttatással operált. A megállapodás figyelmes áttanulmányozása után nyilvánvalóvá válik a (nominál) keresetek (2006. évi bázison) valóban 4,15 %-kal emelkednek, miközben igazából a 13. havi illetmény nem tünik el. (Amire a tárgyalások elején határozott szándék volt.) Továbbá a 2008. évben esetlegesen (garancia nélkül) vállalt félhavi illetmény kifizetése további pluszt jelentene. A 4,15% fenntartása (nem további emelése) mellett a kormány 2008. évre inflációkövetést vállal (a 2007. évi bázison, a keresetnövekedés beszámításával). Ugyanakkor a 2009. évre ígért, legalább 4% illetményemelés nagyon távolinak tünik, és csak úgy valósulhat meg, ha a 2009. év után esedékes 13. havi már a tárgyév decemberében kifizetésre kerül. Ez utóbbi már tényleg trükk (akar lenni). A lényeg: a megállapodás 6,65% keresetnövekedésre vonatkozik, nem 4,15%-ra. A kormány úgy gondolja, hogy 2,5%-ot már adott a közszolgáknak (oldalvilla váltással, 2% kereset kiegészítéssel, stb.). Mi, katonák se oldalvillát, se kereset kiegészítést, se mást nem kaptunk. Kérdéses tehát a 2,5% holléte, továbbá a 2006. évi reálveszteségek pótlása.

Igaz, a „nagy” megállapodást aláírták a konföderációk, de a szektoriális (SZÉF) és tárca szintü (HÉF) egyeztetés most veszi kezdetét, amelynek során nem feledkezünk meg a két utóbb említett körülményről. Mint ahogy arról honlapunk tudósít, többszöri sürgetésünkre a honvédelmi tárcánál február 23-án kerül sor az első fordulóra, így küzdünk tovább mind az illetmény jellegü, mind az illetményen kívüli többletjuttatásokért(Ruházati illetmény, étkezési hozzájárulás, pénztári hozzájárulások, különböző támogatások, stb.).

Tudjuk, és mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a helyzet, a sztrájkbizottság tevékenységének megszünése után közel sem egyszerü, minden kis eredményért rendkívüli módon meg kell harcolni. Támogatásotokat továbbra is kérjük. Sőt most várjuk csak igazán az ötleteket és az aktivitást rendezvényeinken, vagy akár honlapunkon is.

 

Budapest, 2007. február 21.

 

A Honvédszakszervezet Vezetősége

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Spanyolország hamarosan további Eurofighter Typhoon vadászbombázókat vásárolhat. Ez a terv a közelmúltban, az olaszországi Milánóban tartott találkozón merült fel az Eurofighter programban részt vevő 4 nemzet képviselői között.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.