2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A reálkereset-csökkenés mérsékléséért, a veszteségek kompenzálásáért

Hosz  |  2007. 02. 27., 09:05

Bármennyire is lelkiismeretesek tisztségviselőink, alapszervezeti- és csoportvezetőink, úgy ítéljük meg, hogy újfajta szakszervezeti jelenlétre van szükség a csapattagozatban - hangzott el a Honvédszakszervezet választmányi ülésén. A február 27-i rendezvényen Mészáros Géza elnök azt is hangsúlyozta, hogy a tagság, a katona-állomány illetményfejlesztése érdekében a Hosz az ágazati bértárgyalásokon fog tovább menetelni...    

A Hosz választmányi ülésének résztvevőit Mészáros Géza elnök köszöntötte, majd a határozatképesség megállapítása, az ülés tisztségviselőinek és bizottságainak megválasztása és a napirend elfogadása után a szervezeti átalakítással kapcsolatos teendőket tárgyalták.

A Magyar Honvédség szervezeti korszerüsítésének a szakszervezet képviseleti rendjére gyakorolt hatásairól szóló tervezetet ismertető és az azt indokló Heiling Ottó alelnök szóbeli kiegészítése után a Hosz - következő kongresszusig szóló választmányi mandátumairól szóló határozatot fogadott el a választmány.  

A személyi kérdéseket beterjesztő Mészáros Géza kijelentette a haderő-átalakítás a Hosz tisztségviselőit sem kerüli el; így a nyugállományba vonulók helyére és az eddig be nem töltött pozíciókra új tisztségviselőket kell jelölni és választani.

A Hosz választmányának - a szavazási procedúra utáni -döntését Nagy Zoltán, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismertette. A Hosz elnökségének tagja, a közigazgatási és intézményi képviselő Gáspár Tamásné,

a jogi ügyvivő (jogsegélyszolgálat-vezető) Doszpolyné dr. Mészáros Melinda,

a szociális és személyügyi ügyvivő Jeszenyi Ildikó,

a pénzügyi ügyvivő Sándor Roland,

míg a légierő haderőnemi titkár Tóvári Róbert lett. 

Az elnökség - az előző választmányi ülés óta eltelt időszakról szóló - aktuális tájékoztatójában Mészáros Géza kiemelte: a személyi beszélgetéseken való részvétel, a szakértői támogatás az elmúlt időszakban intézményessé vált.

A Hosz elnöke beszélt még a csapattagozatban történő újfajta szakszervezeti jelenlétről, az ágazati bértárgyalások folytatásáról, a bővülő, egyre korszerübb és kedvezőbb szakszervezeti szolgáltatásokról. A választmány tagjait tájékoztató Szincsák Gyula alelnök - egyebek mellett - a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos elképzelésekről, a február 19-én aláírt bérmegállapodás pozitív és negatív hozadékairól, illetve az illetményekkel kapcsolatos további ágazati egyeztetésekben rejlő lehetőségekről beszélt. Nagyon nehéz a helyzet, így illetményfejlesztésről sajnos nem beszélhetünk, de a többletjuttatásokért és a keresetek növekedéséért tovább küzd a szakszervezet - zárta hozzászólását Szincsák alelnök. 

Az elnökség tájékoztatójában Heiling Ottó - többek között - az Államreform Bizottság civilesítésről és a szolgálati viszonyról szóló újfajta szabályozásáról, a Hjt. fakultatív módosításairól, illetve az ezzel kapcsolatos szakszervezeti álláspontról beszélt. A Hosz alelnöke szót ejtett még a pótlékrendszerről, a szakszervezet által javasolt új pótlékok bevezetésének lehetőségeiről, a közelmúltban benyújtott Alkotmánybírósági beadványról, valamint az új üdültetési lehetőségekről is. 

A Hosz választmánya ezt követően részletes tájékoztatót kapott a szakszervezet, az Egység 2002 Kft. és a Katonákért Alapítvány legújabb, vonzó szolgáltatásairól.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.