2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A reálkereset-csökkenés mérsékléséért, a veszteségek kompenzálásáért

Hosz  |  2007. 02. 27., 09:05

Bármennyire is lelkiismeretesek tisztségviselőink, alapszervezeti- és csoportvezetőink, úgy ítéljük meg, hogy újfajta szakszervezeti jelenlétre van szükség a csapattagozatban - hangzott el a Honvédszakszervezet választmányi ülésén. A február 27-i rendezvényen Mészáros Géza elnök azt is hangsúlyozta, hogy a tagság, a katona-állomány illetményfejlesztése érdekében a Hosz az ágazati bértárgyalásokon fog tovább menetelni...    

A Hosz választmányi ülésének résztvevőit Mészáros Géza elnök köszöntötte, majd a határozatképesség megállapítása, az ülés tisztségviselőinek és bizottságainak megválasztása és a napirend elfogadása után a szervezeti átalakítással kapcsolatos teendőket tárgyalták.

A Magyar Honvédség szervezeti korszerüsítésének a szakszervezet képviseleti rendjére gyakorolt hatásairól szóló tervezetet ismertető és az azt indokló Heiling Ottó alelnök szóbeli kiegészítése után a Hosz - következő kongresszusig szóló választmányi mandátumairól szóló határozatot fogadott el a választmány.  

A személyi kérdéseket beterjesztő Mészáros Géza kijelentette a haderő-átalakítás a Hosz tisztségviselőit sem kerüli el; így a nyugállományba vonulók helyére és az eddig be nem töltött pozíciókra új tisztségviselőket kell jelölni és választani.

A Hosz választmányának - a szavazási procedúra utáni -döntését Nagy Zoltán, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismertette. A Hosz elnökségének tagja, a közigazgatási és intézményi képviselő Gáspár Tamásné,

a jogi ügyvivő (jogsegélyszolgálat-vezető) Doszpolyné dr. Mészáros Melinda,

a szociális és személyügyi ügyvivő Jeszenyi Ildikó,

a pénzügyi ügyvivő Sándor Roland,

míg a légierő haderőnemi titkár Tóvári Róbert lett. 

Az elnökség - az előző választmányi ülés óta eltelt időszakról szóló - aktuális tájékoztatójában Mészáros Géza kiemelte: a személyi beszélgetéseken való részvétel, a szakértői támogatás az elmúlt időszakban intézményessé vált.

A Hosz elnöke beszélt még a csapattagozatban történő újfajta szakszervezeti jelenlétről, az ágazati bértárgyalások folytatásáról, a bővülő, egyre korszerübb és kedvezőbb szakszervezeti szolgáltatásokról. A választmány tagjait tájékoztató Szincsák Gyula alelnök - egyebek mellett - a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos elképzelésekről, a február 19-én aláírt bérmegállapodás pozitív és negatív hozadékairól, illetve az illetményekkel kapcsolatos további ágazati egyeztetésekben rejlő lehetőségekről beszélt. Nagyon nehéz a helyzet, így illetményfejlesztésről sajnos nem beszélhetünk, de a többletjuttatásokért és a keresetek növekedéséért tovább küzd a szakszervezet - zárta hozzászólását Szincsák alelnök. 

Az elnökség tájékoztatójában Heiling Ottó - többek között - az Államreform Bizottság civilesítésről és a szolgálati viszonyról szóló újfajta szabályozásáról, a Hjt. fakultatív módosításairól, illetve az ezzel kapcsolatos szakszervezeti álláspontról beszélt. A Hosz alelnöke szót ejtett még a pótlékrendszerről, a szakszervezet által javasolt új pótlékok bevezetésének lehetőségeiről, a közelmúltban benyújtott Alkotmánybírósági beadványról, valamint az új üdültetési lehetőségekről is. 

A Hosz választmánya ezt követően részletes tájékoztatót kapott a szakszervezet, az Egység 2002 Kft. és a Katonákért Alapítvány legújabb, vonzó szolgáltatásairól.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.