2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Stratégia és akcióterv: nem szabad elveszíteni a tagság bizalmát

Hosz  |  2007. 03. 01., 13:46

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) elnökségének március 5-i ülésén - többek között - a bértárgyalások eredményessége és a jogállási törvények hátrányos változtatásának megakadályozása érdekében kialakított stratégiát, az FRDÉSZ akciótervének kialakítását tárgyalták. Az ülést Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezette, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte...    

Napirend előtt Kónya Péter FRDÉSZ elnök arról tájékoztatta az elnökséget, a tagszervezetek megjelent vezetőit, hogy a Visegrádi úti székház ügyében elhárultak az akadályok, a Honvédelmi Minisztérium tulajdonába tartozó ingatlanra vonatkozó, a használatbavételről szóló bérleti szerződést az FRDÉSZ megkötheti, a tulajdonos az üzemeltetési költséget is átvállalja, jelenleg a technikai berendezéssel történő ellátás és a telefonköltségek ügyében zajlik még az egyeztetés. A szakszervezeti szövetség vezetője – a bérleti szerződés előkészítésében vállalt közbenjárás miatt - köszönetet mondott a LIGA konföderáció és a Honvédszakszervezet vezetésének.

Ezt követően - már napirend szerint - az OKÉT február 28-i és a LIGA elnökség március 5-i üléséről az FRDÉSZ elnöke tájékoztatta a megjelent tagszervezetek vezetőit. A rövid beszámoló után a bértárgyalások eredményessége és a jogállási törvények hátrányos változtatásának megakadályozása érdekében megfogalmazott stratégiáról, az FRDÉSZ akciótervének kialakításáról volt szó. Kónya Péter vitaindítója után Talabér Zoltán füzött szóbeli kiegészítést az írásos előterjesztéshez, majd a tegszervezetek vezetői mondták el véleményeiket. Többen megfogalmazták, hogy az egyösszegü kafetéria-kifizetések messze nem érik el az adómentes határt. Mészáros Géza a vitában elmondta, hogy a Hjt. alatt szolgálók tekintetében értelmezhetetlen a 2,5%-os áthúzódó hatás. A Hosz elnöke kiemelte: ott, ahol van reális esély a kedvező ágazati megegyezésre, ott adjon az FRDÉSZ nagyobb szabadságfokot a tárgyalásokban a tagszervezetnek.  

Annak ellenére, hogy a szaktárcáknak másra és másra van lehetősége, nekünk, FRDÉSZ-nek mindenképpen egységes akciót kell kezdeményezni, nincs más választásunk. Szektorálisan kell megállapodni, el kell érni, hogy a 3,85%-ot kapja meg minden ágazat, ezt követően pedig az ágazati egyeztetéseken kell további eredményeket produkálni - mondta Kónya Péter. Egy fejezet lezárult, a Kormány kiszállt a bértárgyalásokból. Most kell észnél lenni, az állomány bizalmát nem szabad elveszíteni, azt kell megvizsgálni, hogy az aláírt bérmegállapodás után, milyen reális és egyben hatásos lehetőségei maradtak a szövetségnek - tette hozzá Balázs László, az FRDÉSZ alelnöke. Számtalan olyan szolgálati feladatot látnak el a szövetség tagjai, amelyek esetén, a zéró tolarenciát alkalmazva, megfelelő figyelmet kaphatnának a szféra dolgozói, szolgálati feladatai, illetve előtérbe kerülhetnének megoldandó problémáink is -fogalmazta meg több szakszervezeti vezető is.

Mészáros Géza azt javasolta, hogy törvénycsoportonként, szakértői szinten kell megvizsgálni az egyes ágazatok problémáit. A Hosz elnöke azt is hozzátette, hogy irreális célokat nem szabad megfogalmazni.

Az ülésen az is elhangzott, hogy a költségvetési tartalékkeret terhére kell elérni a 3,85%-ot, haladéktalanul össze kell hívni a szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumát (SZÉF), valamint nemzetközi szinten kell kommunikálni a fegyveres és rendvédelmi szféra aktuális gondjait. Kónya Péter - a vita zárásaként - azt hangsúlyozta, hogy erőt kell felmutatni, s erre a demonstráció lehet a legalkalmasabb forma.         

Az elnökség az Alapszabály módosításának vitáját - idő hiányában - a soron következő ülésre halasztotta. 

Az egyebekben Hócza György, a HTFSZ szervezeti ügyvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétvégi, EGIS gyógyszergyárnál bekövetkezett baleset után, a veszélyelhárításban életüket kockáztató tüzoltóktól vizitdíjat kért az őket ellátó kórház. Ezzel kapcsolatban az FRDÉSZ sajtóközleményben fogalmazza meg elvárásait.  

Kapcsolódó cikk:

Az FRDÉSZ Elnökségének 2007. március 5.-i határozata a 2007-re és 2008-ra vonatkozó kereset-kiegészítésekről, bérfejlesztésekről valamint a Hszt. és Hjt. módosításával kapcsolatos követelésekről

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.