2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Stratégia és akcióterv: nem szabad elveszíteni a tagság bizalmát

Hosz  |  2007. 03. 01., 13:46

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) elnökségének március 5-i ülésén - többek között - a bértárgyalások eredményessége és a jogállási törvények hátrányos változtatásának megakadályozása érdekében kialakított stratégiát, az FRDÉSZ akciótervének kialakítását tárgyalták. Az ülést Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezette, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte...    

Napirend előtt Kónya Péter FRDÉSZ elnök arról tájékoztatta az elnökséget, a tagszervezetek megjelent vezetőit, hogy a Visegrádi úti székház ügyében elhárultak az akadályok, a Honvédelmi Minisztérium tulajdonába tartozó ingatlanra vonatkozó, a használatbavételről szóló bérleti szerződést az FRDÉSZ megkötheti, a tulajdonos az üzemeltetési költséget is átvállalja, jelenleg a technikai berendezéssel történő ellátás és a telefonköltségek ügyében zajlik még az egyeztetés. A szakszervezeti szövetség vezetője – a bérleti szerződés előkészítésében vállalt közbenjárás miatt - köszönetet mondott a LIGA konföderáció és a Honvédszakszervezet vezetésének.

Ezt követően - már napirend szerint - az OKÉT február 28-i és a LIGA elnökség március 5-i üléséről az FRDÉSZ elnöke tájékoztatta a megjelent tagszervezetek vezetőit. A rövid beszámoló után a bértárgyalások eredményessége és a jogállási törvények hátrányos változtatásának megakadályozása érdekében megfogalmazott stratégiáról, az FRDÉSZ akciótervének kialakításáról volt szó. Kónya Péter vitaindítója után Talabér Zoltán füzött szóbeli kiegészítést az írásos előterjesztéshez, majd a tegszervezetek vezetői mondták el véleményeiket. Többen megfogalmazták, hogy az egyösszegü kafetéria-kifizetések messze nem érik el az adómentes határt. Mészáros Géza a vitában elmondta, hogy a Hjt. alatt szolgálók tekintetében értelmezhetetlen a 2,5%-os áthúzódó hatás. A Hosz elnöke kiemelte: ott, ahol van reális esély a kedvező ágazati megegyezésre, ott adjon az FRDÉSZ nagyobb szabadságfokot a tárgyalásokban a tagszervezetnek.  

Annak ellenére, hogy a szaktárcáknak másra és másra van lehetősége, nekünk, FRDÉSZ-nek mindenképpen egységes akciót kell kezdeményezni, nincs más választásunk. Szektorálisan kell megállapodni, el kell érni, hogy a 3,85%-ot kapja meg minden ágazat, ezt követően pedig az ágazati egyeztetéseken kell további eredményeket produkálni - mondta Kónya Péter. Egy fejezet lezárult, a Kormány kiszállt a bértárgyalásokból. Most kell észnél lenni, az állomány bizalmát nem szabad elveszíteni, azt kell megvizsgálni, hogy az aláírt bérmegállapodás után, milyen reális és egyben hatásos lehetőségei maradtak a szövetségnek - tette hozzá Balázs László, az FRDÉSZ alelnöke. Számtalan olyan szolgálati feladatot látnak el a szövetség tagjai, amelyek esetén, a zéró tolarenciát alkalmazva, megfelelő figyelmet kaphatnának a szféra dolgozói, szolgálati feladatai, illetve előtérbe kerülhetnének megoldandó problémáink is -fogalmazta meg több szakszervezeti vezető is.

Mészáros Géza azt javasolta, hogy törvénycsoportonként, szakértői szinten kell megvizsgálni az egyes ágazatok problémáit. A Hosz elnöke azt is hozzátette, hogy irreális célokat nem szabad megfogalmazni.

Az ülésen az is elhangzott, hogy a költségvetési tartalékkeret terhére kell elérni a 3,85%-ot, haladéktalanul össze kell hívni a szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumát (SZÉF), valamint nemzetközi szinten kell kommunikálni a fegyveres és rendvédelmi szféra aktuális gondjait. Kónya Péter - a vita zárásaként - azt hangsúlyozta, hogy erőt kell felmutatni, s erre a demonstráció lehet a legalkalmasabb forma.         

Az elnökség az Alapszabály módosításának vitáját - idő hiányában - a soron következő ülésre halasztotta. 

Az egyebekben Hócza György, a HTFSZ szervezeti ügyvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétvégi, EGIS gyógyszergyárnál bekövetkezett baleset után, a veszélyelhárításban életüket kockáztató tüzoltóktól vizitdíjat kért az őket ellátó kórház. Ezzel kapcsolatban az FRDÉSZ sajtóközleményben fogalmazza meg elvárásait.  

Kapcsolódó cikk:

Az FRDÉSZ Elnökségének 2007. március 5.-i határozata a 2007-re és 2008-ra vonatkozó kereset-kiegészítésekről, bérfejlesztésekről valamint a Hszt. és Hjt. módosításával kapcsolatos követelésekről

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.