2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatos egyes aktuális kérdésekről

Hosz  |  2007. 03. 08., 15:27

Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körű vagy részleges összevonásával.

Tekintettel arra, hogy az FRDÉSZ-hez tartozó szakszervezetek mind az ellátók, mind az ellátottak tekintetében érintettek a fenti intézmény létrehozásában, illetve a jogelőd kórházak megszüntetésében, konzultációt kezdeményeztünk a HM miniszteri megbízottjánál, Győrfi Istvánnal az átalakítással kapcsolatos kérdésekben.

A miniszteri megbízott elfogadta a felkérésünket, és ennek megfelelően 2007-03-05-én a LIGA székházában sor került az első megbeszélésre, melyen részt vett több tagszervezetünk.

Győrfi István miniszteri megbízott rövid tájékoztatójában elmondta, hogy nincs olyan kormányzati szándék, amely alapján a létrejövő Állami Egészségügyi Központ ellátotti köréből kikerülnének a HM, illetve BM Kórházakban igényjogosult nyugdíjasok, vagy a családtagok.

A konzultáción a LIGA Szakszervezetek elnöke Gaskó István javasolta, hogy – hasonlóan ahhoz, ahogy ez a vasútegészségügy átalakítása során történt - kezdeményezzük a Miniszterelnöknél, hogy a kormány jelöljön ki tárgyaló delegációt a humán kérdések megtárgyalására, végeredményben, pedig lehetőség szerint kerüljön sor egy megállapodás megkötésére a nyitott kérdések rendezésére.

A megvitatandó kérdések elsősorban a jogosultságra (kimaradt ellátottak, pl: Vám-és Pénzügyőrség munkavállalói) másrészt az ellátórendszerhez tartozó munkavállalók továbbfoglalkoztatására, kedvezményeik megtartására, illetve további egyéb humán kérdésekre vonatkoznak.

Ennek megfelelően az érintett szakszervezetek közösen levélben fordulnak a Miniszterelnökhöz:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tárgy: konzultáció kezdeményezése a HM, BM kórházak ügyében

Az államháztartás hatékony müködését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körü vagy részleges összevonásával.

A kormányrendelet végrehajtására – tudomásunk szerint – tárcaközi operatív bizottság alakult, mely sorba veszi a szükséges feladatokat.

Tekintettel arra, hogy mind az ellátók, mind az ellátottak vonatkozásában olyan jogosultságokat érint az új intézmény létrehozása, mely a humán erőforrással van összefüggésben, szükségesnek tartjuk, hogy egy konzultációs folyamat kezdődjön meg az érintettek bevonásával.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók képviseletét ellátó szakszervezetek ennek megfelelően azzal a kéréssel fordulnak Miniszterelnök Úrhoz, hogy hivatalosan is jelöljön ki egy tárgyaló delegációt az új intézmény létrehozásával, illetve a jogelőd kórházak megszüntetésével, továbbá az igényjogosultsággal kapcsolatos kérdések megtárgyalására.

Budapest, 2006. március 9. 

Támogatását előre is megköszönve, tisztelettel:

Az FRDÉSZ tagszervezetei nevében:

Büntetés-végrehajtási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (BVDOSZ)

Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBVSZOSZ)

Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ)

Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ)

Honvédszakszervezet (HOSZ)

Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete NBHSZ)

Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ)

Rendészeti Védegylet (RV)

 Vám-és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) 

Kónya Péter elnök

Az FRDÉSZ kezdeményezéséhez csatlakozva:

Dr.Bárdos Judit főtitkár                                         Breuer László vezető titkár

BRDSZ                                                                     HODOSZ         

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.