2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatos egyes aktuális kérdésekről

Hosz  |  2007. 03. 08., 15:27

Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körű vagy részleges összevonásával.

Tekintettel arra, hogy az FRDÉSZ-hez tartozó szakszervezetek mind az ellátók, mind az ellátottak tekintetében érintettek a fenti intézmény létrehozásában, illetve a jogelőd kórházak megszüntetésében, konzultációt kezdeményeztünk a HM miniszteri megbízottjánál, Győrfi Istvánnal az átalakítással kapcsolatos kérdésekben.

A miniszteri megbízott elfogadta a felkérésünket, és ennek megfelelően 2007-03-05-én a LIGA székházában sor került az első megbeszélésre, melyen részt vett több tagszervezetünk.

Győrfi István miniszteri megbízott rövid tájékoztatójában elmondta, hogy nincs olyan kormányzati szándék, amely alapján a létrejövő Állami Egészségügyi Központ ellátotti köréből kikerülnének a HM, illetve BM Kórházakban igényjogosult nyugdíjasok, vagy a családtagok.

A konzultáción a LIGA Szakszervezetek elnöke Gaskó István javasolta, hogy – hasonlóan ahhoz, ahogy ez a vasútegészségügy átalakítása során történt - kezdeményezzük a Miniszterelnöknél, hogy a kormány jelöljön ki tárgyaló delegációt a humán kérdések megtárgyalására, végeredményben, pedig lehetőség szerint kerüljön sor egy megállapodás megkötésére a nyitott kérdések rendezésére.

A megvitatandó kérdések elsősorban a jogosultságra (kimaradt ellátottak, pl: Vám-és Pénzügyőrség munkavállalói) másrészt az ellátórendszerhez tartozó munkavállalók továbbfoglalkoztatására, kedvezményeik megtartására, illetve további egyéb humán kérdésekre vonatkoznak.

Ennek megfelelően az érintett szakszervezetek közösen levélben fordulnak a Miniszterelnökhöz:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tárgy: konzultáció kezdeményezése a HM, BM kórházak ügyében

Az államháztartás hatékony müködését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körü vagy részleges összevonásával.

A kormányrendelet végrehajtására – tudomásunk szerint – tárcaközi operatív bizottság alakult, mely sorba veszi a szükséges feladatokat.

Tekintettel arra, hogy mind az ellátók, mind az ellátottak vonatkozásában olyan jogosultságokat érint az új intézmény létrehozása, mely a humán erőforrással van összefüggésben, szükségesnek tartjuk, hogy egy konzultációs folyamat kezdődjön meg az érintettek bevonásával.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók képviseletét ellátó szakszervezetek ennek megfelelően azzal a kéréssel fordulnak Miniszterelnök Úrhoz, hogy hivatalosan is jelöljön ki egy tárgyaló delegációt az új intézmény létrehozásával, illetve a jogelőd kórházak megszüntetésével, továbbá az igényjogosultsággal kapcsolatos kérdések megtárgyalására.

Budapest, 2006. március 9. 

Támogatását előre is megköszönve, tisztelettel:

Az FRDÉSZ tagszervezetei nevében:

Büntetés-végrehajtási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (BVDOSZ)

Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBVSZOSZ)

Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ)

Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ)

Honvédszakszervezet (HOSZ)

Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete NBHSZ)

Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ)

Rendészeti Védegylet (RV)

 Vám-és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) 

Kónya Péter elnök

Az FRDÉSZ kezdeményezéséhez csatlakozva:

Dr.Bárdos Judit főtitkár                                         Breuer László vezető titkár

BRDSZ                                                                     HODOSZ         

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.