2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet előtt

Hosz  |  2007. 03. 27., 13:37

A szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumára (SZÉF)  készülve rendkívüli ülést tartott az FRDÉSZ elnöksége. A március 27-i eseményen – Kónya Péter elnök vezetésével – egyeztettek még a küszöbön álló Küldöttértekezlet előkészületeiről, így a szakszervezeti szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és a költségvetésről is. A Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár képviselte...

A rendkívüli elnökségi ülésen - elsőként a március 30-i FRDÉSZ Küldöttértekezletre készülve - a szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és költségvetéséről tárgyaltak a tagszervezetek vezetői.

Heiling Ottó, a GEB elnöke szerint a szövetség müködését – a jövőbeni hatékony tevékenység érdekében sürgősen – igazítani kellene a hazai és nemzetközi szakszervezeti mozgalomhoz, illetve a modern kor kihívásaihoz. Rengeteg tennivaló lenne még a gazdálkodás terén, az elnökségi határozat nélkül hiba lenne a zárszámadást és a költségvetést a március 30-i Küldöttértekezlet elé vinni – tette hozzá a GEB elnöke. Kónya Péter elmondta, hogy az életszerü müködés híveként egyetért a felvetésekkel.

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke beszámolt az elmúlt időszak egyeztetéseiről, majd a SZÉF ülésen felmerülő témákról tárgyaltak; így szó esett a 2007-es bérekről, a Hszt.- és a Hjt.-módosítások helyzetéről, a vasúti kedvezményekről, a vizitdíj-problematikáról és a kötelező orvosi szürésekről, valamint a magánnyugdíj-pénztári visszalépésekről is.

Az FRDÉSZ tagszervezeteinek vezetői tárgyaltak a sztrájkbizottság és a Kormány között megszületett bérmegállapodás értelmezéséről született dokumentumról, így elhangzott, hogy a rendőrségnek szánt külön juttatás kivételével semmilyen más áthúzódó tétel nem érinti a szféra dolgozóit. A SZÉF ülésén azt kéri  majd az FRDÉSZ, hogy ágazatok nyilatkozzanak, miként kívánják megvalósítani a 8%-ot.

Miután a kereset-növekedéssel kapcsolatban elért FRSZ sikernek gratuláltak a tagszervezetek, több szervezet is szóvá tette, hogy ezzel a lépéssel ismét megosztották a rendvédelmi szerveket.    

Az elnökség tárgyalt a Hszt. módosításokról, így a pályáztatásról, a civilesítésről (várhatóan a nyugdíjreformot minimum egy éves türelmi idővel kell bevezetni, ami átcsúszhat a választási évre) is. Elhangzott az is, hogy a bér- és illetményrendszerről is zajlik egyeztető tárgyalás, de bekerült a törvény-javaslatba a SZÉF, a megszünő központi tiszti kar, emellett a próbaidőt egységesítése is megtörténik.  A Hjt. módosítások között szereplő felmentési idő sávozása elfogadhatatlan, ragaszkodni kell a 6 hónapos felmentési időhöz – mondta egyebek mellett Heiling Ottó, a Hosz alelnöke.

Az FRDÉSZ elnöke az ülés végén kiemelte: nem vált oka fogyottá az ősszel elkezdett akciósorozat, a fokozatosság elvének betartásával folytatni kell a tiltakozásokat, további nyomásgyakorló eszközöket is latba kell vetni. Nem vesznek bennünket addig komolyan, amíg mi sem komolyan tiltakozunk tagjainkért, legyen nyilvános az FRDÉSZ akciója – mondta több szakszervezeti vezető is. A nyomásgyakorlás elfogadott forgatókönyvéről a – március 30-i – Küldöttértekezletet követően fogja tájékoztatni az FRDÉSZ elnöksége a sajtót.      
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.