2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet előtt

Hosz  |  2007. 03. 27., 13:37

A szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumára (SZÉF)  készülve rendkívüli ülést tartott az FRDÉSZ elnöksége. A március 27-i eseményen – Kónya Péter elnök vezetésével – egyeztettek még a küszöbön álló Küldöttértekezlet előkészületeiről, így a szakszervezeti szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és a költségvetésről is. A Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár képviselte...

A rendkívüli elnökségi ülésen - elsőként a március 30-i FRDÉSZ Küldöttértekezletre készülve - a szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és költségvetéséről tárgyaltak a tagszervezetek vezetői.

Heiling Ottó, a GEB elnöke szerint a szövetség müködését – a jövőbeni hatékony tevékenység érdekében sürgősen – igazítani kellene a hazai és nemzetközi szakszervezeti mozgalomhoz, illetve a modern kor kihívásaihoz. Rengeteg tennivaló lenne még a gazdálkodás terén, az elnökségi határozat nélkül hiba lenne a zárszámadást és a költségvetést a március 30-i Küldöttértekezlet elé vinni – tette hozzá a GEB elnöke. Kónya Péter elmondta, hogy az életszerü müködés híveként egyetért a felvetésekkel.

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke beszámolt az elmúlt időszak egyeztetéseiről, majd a SZÉF ülésen felmerülő témákról tárgyaltak; így szó esett a 2007-es bérekről, a Hszt.- és a Hjt.-módosítások helyzetéről, a vasúti kedvezményekről, a vizitdíj-problematikáról és a kötelező orvosi szürésekről, valamint a magánnyugdíj-pénztári visszalépésekről is.

Az FRDÉSZ tagszervezeteinek vezetői tárgyaltak a sztrájkbizottság és a Kormány között megszületett bérmegállapodás értelmezéséről született dokumentumról, így elhangzott, hogy a rendőrségnek szánt külön juttatás kivételével semmilyen más áthúzódó tétel nem érinti a szféra dolgozóit. A SZÉF ülésén azt kéri  majd az FRDÉSZ, hogy ágazatok nyilatkozzanak, miként kívánják megvalósítani a 8%-ot.

Miután a kereset-növekedéssel kapcsolatban elért FRSZ sikernek gratuláltak a tagszervezetek, több szervezet is szóvá tette, hogy ezzel a lépéssel ismét megosztották a rendvédelmi szerveket.    

Az elnökség tárgyalt a Hszt. módosításokról, így a pályáztatásról, a civilesítésről (várhatóan a nyugdíjreformot minimum egy éves türelmi idővel kell bevezetni, ami átcsúszhat a választási évre) is. Elhangzott az is, hogy a bér- és illetményrendszerről is zajlik egyeztető tárgyalás, de bekerült a törvény-javaslatba a SZÉF, a megszünő központi tiszti kar, emellett a próbaidőt egységesítése is megtörténik.  A Hjt. módosítások között szereplő felmentési idő sávozása elfogadhatatlan, ragaszkodni kell a 6 hónapos felmentési időhöz – mondta egyebek mellett Heiling Ottó, a Hosz alelnöke.

Az FRDÉSZ elnöke az ülés végén kiemelte: nem vált oka fogyottá az ősszel elkezdett akciósorozat, a fokozatosság elvének betartásával folytatni kell a tiltakozásokat, további nyomásgyakorló eszközöket is latba kell vetni. Nem vesznek bennünket addig komolyan, amíg mi sem komolyan tiltakozunk tagjainkért, legyen nyilvános az FRDÉSZ akciója – mondta több szakszervezeti vezető is. A nyomásgyakorlás elfogadott forgatókönyvéről a – március 30-i – Küldöttértekezletet követően fogja tájékoztatni az FRDÉSZ elnöksége a sajtót.      
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.