2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet előtt

Hosz  |  2007. 03. 27., 13:37

A szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumára (SZÉF)  készülve rendkívüli ülést tartott az FRDÉSZ elnöksége. A március 27-i eseményen – Kónya Péter elnök vezetésével – egyeztettek még a küszöbön álló Küldöttértekezlet előkészületeiről, így a szakszervezeti szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és a költségvetésről is. A Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár képviselte...

A rendkívüli elnökségi ülésen - elsőként a március 30-i FRDÉSZ Küldöttértekezletre készülve - a szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és költségvetéséről tárgyaltak a tagszervezetek vezetői.

Heiling Ottó, a GEB elnöke szerint a szövetség müködését – a jövőbeni hatékony tevékenység érdekében sürgősen – igazítani kellene a hazai és nemzetközi szakszervezeti mozgalomhoz, illetve a modern kor kihívásaihoz. Rengeteg tennivaló lenne még a gazdálkodás terén, az elnökségi határozat nélkül hiba lenne a zárszámadást és a költségvetést a március 30-i Küldöttértekezlet elé vinni – tette hozzá a GEB elnöke. Kónya Péter elmondta, hogy az életszerü müködés híveként egyetért a felvetésekkel.

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke beszámolt az elmúlt időszak egyeztetéseiről, majd a SZÉF ülésen felmerülő témákról tárgyaltak; így szó esett a 2007-es bérekről, a Hszt.- és a Hjt.-módosítások helyzetéről, a vasúti kedvezményekről, a vizitdíj-problematikáról és a kötelező orvosi szürésekről, valamint a magánnyugdíj-pénztári visszalépésekről is.

Az FRDÉSZ tagszervezeteinek vezetői tárgyaltak a sztrájkbizottság és a Kormány között megszületett bérmegállapodás értelmezéséről született dokumentumról, így elhangzott, hogy a rendőrségnek szánt külön juttatás kivételével semmilyen más áthúzódó tétel nem érinti a szféra dolgozóit. A SZÉF ülésén azt kéri  majd az FRDÉSZ, hogy ágazatok nyilatkozzanak, miként kívánják megvalósítani a 8%-ot.

Miután a kereset-növekedéssel kapcsolatban elért FRSZ sikernek gratuláltak a tagszervezetek, több szervezet is szóvá tette, hogy ezzel a lépéssel ismét megosztották a rendvédelmi szerveket.    

Az elnökség tárgyalt a Hszt. módosításokról, így a pályáztatásról, a civilesítésről (várhatóan a nyugdíjreformot minimum egy éves türelmi idővel kell bevezetni, ami átcsúszhat a választási évre) is. Elhangzott az is, hogy a bér- és illetményrendszerről is zajlik egyeztető tárgyalás, de bekerült a törvény-javaslatba a SZÉF, a megszünő központi tiszti kar, emellett a próbaidőt egységesítése is megtörténik.  A Hjt. módosítások között szereplő felmentési idő sávozása elfogadhatatlan, ragaszkodni kell a 6 hónapos felmentési időhöz – mondta egyebek mellett Heiling Ottó, a Hosz alelnöke.

Az FRDÉSZ elnöke az ülés végén kiemelte: nem vált oka fogyottá az ősszel elkezdett akciósorozat, a fokozatosság elvének betartásával folytatni kell a tiltakozásokat, további nyomásgyakorló eszközöket is latba kell vetni. Nem vesznek bennünket addig komolyan, amíg mi sem komolyan tiltakozunk tagjainkért, legyen nyilvános az FRDÉSZ akciója – mondta több szakszervezeti vezető is. A nyomásgyakorlás elfogadott forgatókönyvéről a – március 30-i – Küldöttértekezletet követően fogja tájékoztatni az FRDÉSZ elnöksége a sajtót.      
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.