2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet előtt

Hosz  |  2007. 03. 27., 13:37

A szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumára (SZÉF)  készülve rendkívüli ülést tartott az FRDÉSZ elnöksége. A március 27-i eseményen – Kónya Péter elnök vezetésével – egyeztettek még a küszöbön álló Küldöttértekezlet előkészületeiről, így a szakszervezeti szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és a költségvetésről is. A Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár képviselte...

A rendkívüli elnökségi ülésen - elsőként a március 30-i FRDÉSZ Küldöttértekezletre készülve - a szövetség beszámoló jelentéséről, zárszámadásáról és költségvetéséről tárgyaltak a tagszervezetek vezetői.

Heiling Ottó, a GEB elnöke szerint a szövetség müködését – a jövőbeni hatékony tevékenység érdekében sürgősen – igazítani kellene a hazai és nemzetközi szakszervezeti mozgalomhoz, illetve a modern kor kihívásaihoz. Rengeteg tennivaló lenne még a gazdálkodás terén, az elnökségi határozat nélkül hiba lenne a zárszámadást és a költségvetést a március 30-i Küldöttértekezlet elé vinni – tette hozzá a GEB elnöke. Kónya Péter elmondta, hogy az életszerü müködés híveként egyetért a felvetésekkel.

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke beszámolt az elmúlt időszak egyeztetéseiről, majd a SZÉF ülésen felmerülő témákról tárgyaltak; így szó esett a 2007-es bérekről, a Hszt.- és a Hjt.-módosítások helyzetéről, a vasúti kedvezményekről, a vizitdíj-problematikáról és a kötelező orvosi szürésekről, valamint a magánnyugdíj-pénztári visszalépésekről is.

Az FRDÉSZ tagszervezeteinek vezetői tárgyaltak a sztrájkbizottság és a Kormány között megszületett bérmegállapodás értelmezéséről született dokumentumról, így elhangzott, hogy a rendőrségnek szánt külön juttatás kivételével semmilyen más áthúzódó tétel nem érinti a szféra dolgozóit. A SZÉF ülésén azt kéri  majd az FRDÉSZ, hogy ágazatok nyilatkozzanak, miként kívánják megvalósítani a 8%-ot.

Miután a kereset-növekedéssel kapcsolatban elért FRSZ sikernek gratuláltak a tagszervezetek, több szervezet is szóvá tette, hogy ezzel a lépéssel ismét megosztották a rendvédelmi szerveket.    

Az elnökség tárgyalt a Hszt. módosításokról, így a pályáztatásról, a civilesítésről (várhatóan a nyugdíjreformot minimum egy éves türelmi idővel kell bevezetni, ami átcsúszhat a választási évre) is. Elhangzott az is, hogy a bér- és illetményrendszerről is zajlik egyeztető tárgyalás, de bekerült a törvény-javaslatba a SZÉF, a megszünő központi tiszti kar, emellett a próbaidőt egységesítése is megtörténik.  A Hjt. módosítások között szereplő felmentési idő sávozása elfogadhatatlan, ragaszkodni kell a 6 hónapos felmentési időhöz – mondta egyebek mellett Heiling Ottó, a Hosz alelnöke.

Az FRDÉSZ elnöke az ülés végén kiemelte: nem vált oka fogyottá az ősszel elkezdett akciósorozat, a fokozatosság elvének betartásával folytatni kell a tiltakozásokat, további nyomásgyakorló eszközöket is latba kell vetni. Nem vesznek bennünket addig komolyan, amíg mi sem komolyan tiltakozunk tagjainkért, legyen nyilvános az FRDÉSZ akciója – mondta több szakszervezeti vezető is. A nyomásgyakorlás elfogadott forgatókönyvéről a – március 30-i – Küldöttértekezletet követően fogja tájékoztatni az FRDÉSZ elnöksége a sajtót.      
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.