2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét tiltakozni fog a LIGA

Hosz  |  2007. 03. 29., 14:06

A LIGA Tanács március 29-én, a Postás Művelődési Központ dísztermében tartott ülést. Miután Kónya Péter levezető elnök köszöntötte a megjelenteket, napirend előtt Kerpen Gábor alelnök, a PDSZ elnöke – a LIGA Harsona 2007/1. számában is megjelent – az európai szintű és a hazai aláírásgyűjtés fontosságára hívta fel a figyelmet. A Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár és Takács István budapesti területi ügyvivő képviselte...

A mandátumvizsgáló bizottság jelentése után Horváth Lajos ügyvezető alelnök terjesztette elő a tagfelvételről szóló javaslatot. Eszerint a Könyvtári Dolgozók Független Szakszervezete és a Villamos Független Szakszervezet kívánt a LIGA egyre népesebb családjához tartozni. Az érintett szakszervezetek bemutatkozása és a szavazás után mindkét szakszervezetet felvette a LIGA Tanács.

Ezt követően Gaskó István és Gál Rezső közösen terjesztette elő a Vdszsz és a LIGA fúziójára vonatkozó javaslatot. Az alábbiakban a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége csatlakozásának előkészítéséről szóló tájékoztatóból idézünk.

- Úgy gondolom, történelmet írtunk, amikor a LIGA úgy döntött, hogy nyit az ágazati szakszervezetek irányába. Most olyan szakszervezettel fogunk egyesülni, mely jelenleg a legerősebb a villamos-energia iparban. Példaszerü az együttmüködésünk – mondta a LIGA elnöke.

- Úgy gondolom, hogy a LIGA szakszervezetekhez tartozni jó, velünk még erősebb lesz a konföderáció - tette hozzá Gál Rezső.

Ezután valamennyi hozzászóló a fúzió fontosságát hangsúlyozta.

Napirend szerint - ezt követően - az elnökségi beszámolóját ismertette Gaskó István. A LIGA elnöke – egyebek mellett – azt hangsúlyozta, hogy a 2006-os esztendő sikeres fordulóév volt a konföderáció történetében. Miután a szakszervezeti szövetség elnöke a tavalyi év nyomásgyakorló eszközeiről, a megszervezett demonstrációk és sztrájkok erejéről beszélt, azt mondta, hogy a LIGA mindent megtett köz- és versenyszférás tagjaiért, még az OÉT-en is vétót emelt.

- Jelentős mértékben megnőtt a LIGA befolyása, ugyanakkor a Kormányzat munkavállalókra mért csapásai (adók és egyéb többletkiadások) továbbra sem enyhülnek – mondta a LIGA elnöke.

A versenyszféra 2007. évi kereset ajánlási tárgyalásáról és a közszféra kereset megállapodásáról szóló vitában Kónya Péter társelnök kijelentette: Óriási jelentősége volt a LIGA vétónak, ez teszi lehetővé, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra – a megfogalmazott 8%-os cél elérése érdekében – tovább tárgyalhasson.

Ez a megállapodás a keresetek előrehozásáról szól, nem pedig kereset-emelkedésről – tette hozzá Kerpen Gábor, a LIGA alelnöke.

Többen megfogalmazták, hogy a regionális irodák tapasztalatai nem kedvezőek. Horváth Lajos ügyvezető alelnök kiemelte: valóban elégedetlenek vagyunk, hiszen nem sikerült megtalálni a megfelelően ambiciózus, kommunikatív személyeket. 

Ezt követően mind az elnökség, mint a bértárgyalásokkal kapcsolatban született megállapodásokról szóló beszámolókat elfogadta a LIGA Tanács.

A 2006. évi költségvetési beszámolót Hangonyi Zoltán ismertette. Szóbeli kiegészítésében a LIGA gazdasági alelnöke mind a kiadási, mind a bevételi oldal összefüggéseit ismertette, majd a tagszervezeti támogatásokról és a pályázati pénzekről is szót ejtett. A gazdasági alelnök beszámolóját a számvizsgáló bizottság elnöke – a tagdíjak befizetéséről szóló tapasztalatokkal – egészítette ki.

A költségvetés beszámolóját a LIGA Tanács elfogadta.

Szakszervezeti tisztségviselők középfokú képzési koncepciójáról Horváth Lajos ügyvezető alelnök terjesztette be. A tisztségviselőknek nyújtandó szisztematikus képzés nagyon hiányzik még az oktatási-képzési palettáról, az igény létezik, a koncepció elfogadása esetén felgyorsulhat a tanterv kidolgozása is. Van egy hosszabb és egy rövidebb személyes jelenlétet igénylő alternatíva is. Az elfogadás esetén egy olyan, hosszabb távra szóló rendszert vezethetünk be, mely a későbbiekben akár magas szintü OKJ-s képzést is nyújthat - mondta az ügyvezető alelnök.

A felkészületlenség a konfliktusok legfőbb forrása, kritérium lesz a szakmai rátermettség, a hatékony érdekérvényesítő képesség – tette hozzá a LIGA elnöke.

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a LIGA Tanács.

A LIGA országos jogsegélyszolgálatának beindítását előkészítő döntést szintén Horváth Lajos ügyvezető alelnök terjesztette elő.

- Olyan jogsegély-szolgáltató hálózatot kell kiépíteni, amelyek minden megyeszékhelyen jelen lennének. A kizárólag munkaügyben eljáró jogászok szerződéses jogviszonyban állnának a LIGA szakszervezettel, honoráriumukat tarifatáblázat szerint fizetnénk – tette hozzá az ügyvezető alelnök.

A 2007. évi költségvetési tervezet elfogadásáról szóló előterjesztéshez a LIGA gazdasági alelnöke füzött szóbeli kiegészítést. Hangonyi Zoltán – egyebek mellett – a székházvásárlás, a tervezett demonstrációk, a szakszervezeti tisztségviselők támogatása kapcsán felmerült és az egyéb, előre pontosan nem látható kiadásokról, valamint az ingatlan-értékesítésből származó, tervezett bevételekről is beszélt. A fegyelmezett költségvetés részleteiről szólva gazdasági alelnök azt hangsúlyozta, hogy 2007-ben jelentős források állnak majd a LIGA rendelkezésére.

A területen müködő szakszervezetek számára jelentős szolgáltatásokat kell adni, ehhez pedig szükséges az új székház rendszerbe állása, a területi, köztük a budapesti iroda mindennapos tevékenysége is – hangsúlyozta Gaskó István.  

A költségvetést a LIGA Tanács elfogadta.

Ezt követően az egészségügy több biztosítós rendszeréről szóló LIGA álláspontot fogadta el a LIGA Tanács.

Az egyebekben több lényeges kérdésben is elterjesztést tett a LIGA elnöke. Gaskó István elmondta, hogy az LDFSZ és a Nitrogén Összefogás Szakszervezet is harcosan, sztrájkkal küzd a munkavállalók jogaiért. A LIGA tagszervezetei kifejtették, hogy szolidaritásukról biztosítják a fenti szakszervezeteket.

A május elsejei tiltakozó akció kezdeményezéséről a LIGA elnöke azt hangsúlyozta, hogy a virslis verzió helyett ismét a törvénytelenségek ellen kellene harcolni a munka ünnepén. Új és méltó ünneplés kell május elsején, nem kell letérni a tavaly megkezdett útról – mondta Selmeczi György elnökségi tag. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnökeként azt emelte ki, hogy a március 30-i FRDÉSZ Küldöttértekezlet dönt a szféra - május elsejei tiltakozásban történő - részvételéről.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.