2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bizalmat kapott az FRDÉSZ elnöke

Hosz  |  2007. 03. 30., 10:10

A döntéshozó fórum munkabizottságainak megválasztása után, - még az FRDÉSZ Küldöttértekezlete által elfogadott napirend megtárgyalása előtt - Kónya Péter bizalmi szavazást kért személyével kapcsolatban. A március 30-i szakszervezeti eseményen miután nyílt szavazással bizalmat kapott a szövetség elnöke, az elnökség beszámolóját vitatták meg. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Heiling Ottó alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Takács István budapesti területi ügyvivő és Jáger Tibor megbízott nyugat-magyarországi területi ügyvivő képviselte...

A bértárgyalások idején mindvégig az FRDÉSZ érdekeit szem előtt tartva tárgyaltam, mégis - a sztrájkbizottság és a Kormány közötti bérmegállapodás aláírása után - érezhető feszültség, bizalmatlanság alakult ki a szövetség elnökségében, személyemmel kapcsolatban - mondta Kónya Péter a Küldöttértekezlet elején. Miután több tagszervezet is elmondta a javaslat mellett, illetve ellen szóló véleményét, a küldöttek megszavazták, hogy napirend keretében foglalkozzanak az FRDÉSZ elnökének személyével kapcsolatban kialakult bizalmatlansági kérdéssel. Ezt követően élénk vita bontakozott ki, melynek során többen is kifejtették, hogy szükséges a problémát részletesen is elemezni.

A nyílt szavazás után megállapították, hogy Kónya Péter tevékenysége bizalmat élvez a továbbiakban is.

A kilenc éves munkámat értékelve szavaztatok nekem bizalmat, azt hiszem, hogy most amellett is kiálltatok, hogy, ha lehet - ezt követően - még jobban, még hatékonyabban fogjátok a munkámat támogatni - köszönte meg a bizalmat az FRDÉSZ elnöke.   

A közszférás bérmegállapodás pozitívumainak ecsetelése és a szövetségi (LIGA) szolidaritás sikerének részletes elemzése után, az elnökség beszámolóját szóban kiegészítő Kónya Péter FRDÉSZ elnök - többek között - elmondta:

- Igen intenzív esztendőn vagyunk túl. Jó úton haladunk, nem szabad erről letérni. Ugyanakkor tudjuk, hogy az elmúlt időszakban tarthatatlan helyzet alakult ki a szférán belül, ami miatt sürgős, a müködés fenntartása, valamint a fegyveres és rendvédelmi ágazatban dolgozó hivatásos és szerződéses állomány érdekében meghozott döntésekre van szükség. Ennek érdekében, a Hjt. és a Hszt. pozitív módosítása miatt - április 4-ig - összefoglaló jelentést kell leadnunk az IRM vezetője, dr. Petrétey József miniszter részére.

Az igazságügyi és rendészeti miniszterrel folytatott négyszemközti tárgyalásáról Kónya Péter elmondta, hogy az IRM vezetője szerint a keresetek kiegészítésére a központi tartalék terhére lehet megoldást találni. Olyan kormányzati intézkedésekre lenne szükség, mellyel vissza lehetne állítani a bizalmat, meg lehetne állítani a tömeges kiáramlást. Szövetségi kapcsolataink, a LIGA és az FRDÉSZ sikeres együttmüködése, közös céljai olyan erőt adnak, amely a szövetség belső konfliktusait is feloldja. Tovább kell menetelnünk tagságunk érdekeinek hatékony védelme és képviselete érdekében, emellett meg kell erősíteni tárgyalási pozícióinkat, szolgálati törvényeinket is - tette hozzá az FRDÉSZ elnöke.

A beszámolóval kapcsolatos vita során a tagszervezetek vezetői mondták el véleményeiket, a beszámolóhoz kapcsolódó szóbeli kiegészítéseiket.

 

 

 

- A Hosz támogatja az FRDÉSZ elnökét, ugyanakkor a személyes többletfunkciók miatt struktúraváltást kellene megvalósítani a szövetségnek. A szövetség kinőtte önmagát, csatlakozott a LIGA konföderációhoz, ezért szükséges a szervezet átalakítása, amihez viszont minden tagszervezetnek anyagilag is hozzá kell járulni. Egyenruhások vagyunk, egységben vagyunk, de a szakszervezetek által egyénileg elért eredményeket nem sajnálni, hanem tisztelni kell! Tisztázni kell az erőviszonyokat, a tisztesség pedig az ágazati érdekek maximális figyelembe vételét igényli. Az FRDÉSZ beszámolójának tartalmát a jövőbeni sikerek fogják igazolni - mondta Mészáros Géza, a Hosz elnöke.

Gaskó István, a LIGA elnöke hozzászólásában kiemelte:

- Nem szervezeti tesztet kell elvégezni, hiszen az FRDÉSZ számára a 2006-os esztendő volt az eddigi legtartalmasabb. A LIGA az FRDÉSZ-szel a jelenlegi legerősebb hazai szakszervezeti szövetséggé vált! A demonstrációkra, sztrájkokra egyre több ember jön el, fajsúlyos a LIGA hangja a sajtóban. A LIGA és az FRDÉSZ között, 2005 végén felvállalt együttmüködés valamennyi eleme megvalósult, ma már igazi ereje, befolyása van az FRDÉSZ-nek. A LIGA most a Vdszsz csatlakozása kapcsán az iparági szakszervezeti egységen dolgozik, talán ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy valóban a LIGA legyen a legvonzóbb hazai szakszervezeti konföderáció. Közös, FRDÉSZ szintü tagtoborzásra, emelt főre van szükség!

A beszámolóra történő véleményekre reagálva Kónya Péter – többek  között – elmondta: Valóban más, több lett ez a szövetség. Erre pedig érdemes áldozni, hiszen a tagjaink fognak belőle profitálni. Át kell alakítani a feladatrendszert, a struktúrát is át kell gondolni. Nem gondolom, hogy az etikai elveket, erkölcsi normákat írásban kell rögzíteni, szerintem a tagszervezetek közötti problémákat, konfliktusokat más módon is fel lehet oldani. A jövőbeni demonstrációkat valóban jóval hatékonyabban kell megszervezni, de azt is kérem, hogy konstruktívak legyetek. Az elmúlt időszakban sokat javult az FRDÉSz sajtója, honlapunk (www.frdesz.org.hu) jól szolgálja a hatékony kommunikációt. 

Miután az FRDÉSZ Küldöttértekezlete a beszámolót elfogadta, Kónya Péter a zárszámadáshoz és a költségvetéshez füzött szóbeli kiegészítést. Ezt követően a GEB elnöke adott jelentést aZ FRDÉSZ Küldöttértekezletének.

Alapszabályt kell módosítani a GEB összetételével, létszámával kapcsolatban. A szabályzók kidolgozatlanok, jelenleg nem alkalmasak a szövetséggel szemben támasztott elvárások kiszolgálására, az apparátus létszáma elégtelen a mindennapos, gond nélküli tevékenység elvégzéséhez. A zárszámadást csak az ellentmondások kiküszöbölése után javaslom elfogadni, a pozíciómról lemondok - mondta Heiling Ottó, a GEB elnöke, a Hosz alelnöke. A zárszámadásról élénk vita bontakozott ki, majd a módosítás után a Küldöttértekezlet azt elutasította, így a 2007-es költségvetésről sem tudtak tárgyalni.

A Küldöttértekezlet - határozati javaslatként - döntött a GEB kibővítéséről és a jövőben minimálisan 3 fős bizottság új összetételéről is. Voksolás után a GEB elnökének Bodnár Sándort (HTFSZ), az új tagonak pedig Takács Istvánt (Hosz) és dr. Ese Ferencet (FBVSZOSZ) választották meg.

Az FRDÉSZ a további hatékony lépések megtétele érdekében akciótervet fogadott el. A Küldöttértekezlet a későbbiekben dönt arról, hogy az FRDÉSZ miként csatlakozik a május elsejei LIGA tiltakozáshoz.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.