2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Merre tovább Hosz?

Hosz  |  2007. 04. 11., 09:01

Ötletbörze, tárcatájékoztatók, fórum, a volt és nyugállományba vonuló tisztségviselők megjutalmazása, valamint egy fergeteges szórakoztató műsor szerepelt a Hosz továbbképzésének 2. napi programján...

„Merre tovább Hosz?” címet viselte az az ötletbörze, mellyel a szakszervezeti továbbképzés második napja elkezdődött. A bevezető részben Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke, a LIGA társelnöke azt hangsúlyozta, hogy jó döntés volt a LIGA konföderációhoz történő csatlakozás, hiszen - mint mondta - ma már a munkavállaló értéket jelent. Knya Péter hozzátette: a tagszervezetek között jelenleg a Hosz a legeredményesebb az ágazati érdekegyeztetés során, ennél a tárcánál kevésébé fájóak a törvénymódosítások. A szakszervezeti vezető elmondta még, hogy óriási kiáramlás indult meg, aki teheti még az idén nyugállományba távozik. Az FRDÉSZ vezetője a legfontosabb szakszervezeti eredmények között említette a hivatásos állomány számára elért nyugdíjpénztárak közötti átjárhatóságot, majd a LIGA május elsejei, várhatóan üzenet-értékü tiltakozására hívta fel a megjelent tisztségviselők figyelmét.  

Ezt követően Heiling Ottó vitaindítója következett. A Hosz alelnöke - többek között - arról beszélt, hogy a novemberben megrendezett kongresszus előkészítése, a két bizottság munkája beindult. Szólt az előző Hosz kongresszus (2003) óta megváltozott körülményekről, a professzionális haderőre történő átállásról, majd arról is beszélt, hogy mit akar és mi módon tenni a hivatásos és szerződéses katonákat képviselő Hosz. ,,Minden együttmüködés alapja a saját érdekeink képviselete" - mondta, majd a mgefelelő tövényi háttér biztosításának, az EU-szintü jövedelmek, az átlag feletti juttatások, a tisztességes egészségügyi ellátás és a rekreáció elérésének fontosságáról ejtett szót. A Hosz alelnöke a nyugdíjas ház, a hatékonyabb és professzionálisabb apparátus, a külső-belső kommunikáció, a tisztségviselők képzésének, valamint a szolgáltatások további bővítésének szükségességét is aláhúzta. Ezt követőn az Alapszabály bővítésére, a Magyar Honvédség szervezeti változásait követő Hosz-struktúrára hangzottak el javaslatok.

Bátor Ferenc hódmezővásárhelyi alapszervezeti vezető - a szárazföld képviseletében - a megfelelő létszmú alapservezeti- és csoportvezetők díjazására tett javaslatot, illetve 4 órában dolgozó munkatársat is kért. Ezt követően a civil szervezetekkel való kontaktus lényegét, a fegyelmi-etikai bizottság szükségességét, a haderőnemi képviletek hatáskörének rendbetételét emelte ki.

Simon Károly veszprémi tisztségviselő - a légierő képviseletében - arról beszét, hogy az Alapszabály engedjen eltérést a Hosz struktúrájának az MH szervezetétől.

Szendrei Zoltán budapesti tisztségvielő - a logisztika képviseletében - pedig a katonák reálbérének csökkenéséről, a kafeteria-rendszer bevezetésének anomáliáiról fejtette ki véleményét.    

Tárcatájékoztatók során Szabó József ezredes, a HM tervezési és koordinációs főosztályának képviseletében a szervezet-korszerüsítési folyamatokról, az egészségügyi ellátó rendszer átalakításáról, az aktuális humánpolitikai feladatokról, a legfontosabb munkakörök elemzéséről, valamint a honvédelmi üdültetés középtávú fejlesztéséről tartott előadást.

Orbán Sándor mérnök alezredes a legfontosabb személyzeti kérdéseket állította a középpontba. A HM személyzeti főosztályának képviseletében megjelenő főtiszt - egyebek mellett - a személyügyi eljárások végrehajtásáról, a személyügyi tájékoztatók kiadásáról beszélt, de elmondta azt is, hogy 2006-ban csaknem négyezren hagyták el a Magyar Honvédséget.   

Pál István ezredes pedig a különböző járandóságokról beszélt. A HM KPÜ vezető beosztású tisztségviselője a a különleges igénybevételi pótlék kiterjesztéséről, a gyermekek után járó szabadságról, a felmentési időről, a készenléti beosztások meghatározásáról, a 13. havi illetmények kifizetéséről, valamint a nyugdíjreform-intézkedésekről szólt.

Both István ny. ezredes a lakásügyekkel kapcsolatban tartott előadást. A HM lakásfelügyeleti osztályvezetője a lakástámogatási koncepcióról, az alanyi jogon járó juttatásokról, valamint a támogatások rendjéről is beszélt.

A tájékoztatók végén Gaskó István, a LIGA elnöke szólt a megjelent szakszervezeti tisztségviselőkhöz. A LIGA konföderáció vezetője - egyebek mellett - a LIGA-FRDÉSZ-Hosz fúziójának sikeréről, az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) forrásainak, szolgáltatásainak jelentőségéről, a csúcstechnológiváal rendelekező Központi Honvéd Kórház és a fegyveresek kiváltságairól, valamint a közszolgálati bérmegállapodásról is beszélt.

Bátor Ferenc veszi át az elismerést a Hosz elnökétőlA fórum és a vacsora után a Hosz elnöke köszönt el a volt tisztségviselőktől. A szakszervezet vezetője miután megköszönte a huzamosabb időn keresztül végzett aktív érdekvédelmi, érdekképviseleti munkát, ajándéktárgyakat adott át több nyugállományba vonuló, illetve leköszönő alapszervezeti- és csoportvezetőnek.  

Az ajándékozást követően - a HM Honvéd Kulturális Központ Kht. támogatásával - Forgách Gábor adott fantasztikus hangulatú szórakoztató müsort.

A kitünő humorista müsora után jó hangulatú zenés est zárta a tartalmas programot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.