2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktuális tájékoztató és kihelyezett elnökségi ülés Debrecenben

Hosz  |  2007. 04. 23., 00:29

A kongresszusra készülő Honvédszakszervezet (Hosz) aktuális tájékoztatót és kibővített elnökségi ülést tartott Debrecenben. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárnál - április 23-án - lebonyolított szakszervezeti rendezvényt Kovács József dandártábornok, az alakulat parancsnoka nyitotta meg, majd Mészáros Géza, a Hosz elnöke köszöntötte a megjelent mintegy száz hivatásos- és szerződéses katonát...

Vezető szakszervezeti tisztségviselők, ügyvivők és haderőnemi titkárok jelenlétében - mintegy száz hivatásos- és szerződéses katona számára - megtartott aktuális tájékoztató elején Kovács dandártábornok üdvözölte a Hosz tisztségviselőit, majd Mészáros Géza a Hosz elmúlt hónapokban elért eredményeit szedte csokorba. A szakszervezet elnöke külön is szólt a bérmegállapodás pozitív elemeiről, a kereset-növekedésről szóló, jelenleg is zajló tárgyalások részleteiről, a nyugdíjszámítás rendszeréről, a ruházati illetmények kifizetési rendjéről, valamint a szakszervezet legvonzóbb szolgáltatásairól is.

Ezt követően Szincsák Gyula alelnök számolt be a folyamatban lévő egyeztetésekről, így részletesen is szólt az illetményrendszerről, a szolgálati járatok problematikájáról, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időként történő beszámításával kapcsolatban meghozott LB döntésről, valamint a tájékoztató Jáger Tibor szakszervezeti szolgáltatásokról szóló előadásával folytatódott.

A Hosz szolgáltatás- és tagszervezője - egyebek mellett - a jogsegélyszolgálatról, az üdültetésről, az Egység újságról, majd az internetes vásárlási lehetőségekről, s végül a következő időszakban legvonzóbbnak tünő befektetési- és lakáshitel lehetőségekről, az otthonteremtő lízingről szólt részletesen.

Mi nem beszélünk a lakhatás megoldásáról, hanem teszünk érte - mondta Jáger Tibor, majd Füvesi Sándor, a Bodrogi Bau Kft. vállalkozási igazgatója adta meg a konstrukció szakmai hátterét, de felhívta a figyelmet a regisztráció fontosságára is. (Immár 100 felett jár a kitöltött és beérkezett regisztrációs lapok száma - a szerk.)

Az aktuális tájékoztatót követően kibővített elnökségi ülést tartott a Hosz. Az előző két elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után Mészáros Géza elnök tájékoztatója hangzott el az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Mészáros Géza - egyebek mellett - beszámolt a szövetségi kapcsolatokkal összefüggő történésekről, így az FRDÉSZ és a SZÉF rendezvényeiről, a HÉF és a HM Kollégiumi ülésekről, valamint személyes, a katonák érdekében lefolytatott tárgyalásairól is.

Az elnökségi üléssel párhuzamosan kihelyezett ügyfélszolgálatot tartottak a Hosz (jogi, szolgáltatásokat közvetítő) tisztségviselői. A szakszervezet debreceni csapatlátogatása során a debreceni katonák elmondhatták megoldásra váró gondjaikat a Hosz jogászainak, illetve részletesen, személyre szabottan is érdeklődhettek a legvonzóbb szolgáltatások részleteiről.

A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula számolt be az elnökség, valamint az ügyvezetés tagjainak, a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetőknek. A Hosz alelnöke - többek között - a HÉF áprilisi ülésén elhangzott, napirenden szerepelt témák részleteit ismertette, majd az egyes ügyek véleményezéseiről adott képet.

Az üdültetési szabályzat megvitatása és elfogadása során elhangzott: szükség volt a 10 ezer forintos lemondási biztosíték bevezetésére. A pályázatok elbírálása során Jeszenyi Ildikó azt kérte, hogy döntsön az elnökség a pályázati kiírásban szereplő összeghatárok megemeléséről. A Hosz szociális és személyügyi ügyvivője minden pályázati anyaghoz írásos véleményt is csatolt. Több elnökségi tag azt hangsúlyozta, hogy a csapatoknál rendezett szakszervezeti családi napoknak összetartó ereje van, ebből pedig profitálni lehet.

Április 23-i ülésén döntött a Hosz elnöksége a kiírt pályázatok támogatásáról. A pályázati kiírásnak megfelelően 17 pályamunka érkezett a Hosz Központi irodába, 16 „A” típusú családi nap és 1 „B” típusú, gyermektáboroztatás tartalommal. Az elnökség a nagy számú igénylő szervezetre tekintettel a támogatás összegét megemelte.

A nyertes alapszervezetek és csoportok a következők:

ZMNE  Hosz 803. alapszervezetMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Hosz 484. AlapszervezeteVeszélyesanyagellátó Központ 2. Harcanyagraktár Hosz táborfalvi csoportjaKatonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ Hosz csoport  „Pécsi családi program”MH Veszélyesanyagellátó Központ 3. Harcanyagraktár Hosz káli csoportjaHosz 024. Nyugállományú Tagozat Hadkiegészítő csoportMH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred Radar Alapszervezet, Szikla csoportHosz 725. Szentesi Alapszervezete5/3. Bercsényi Miklós Könnyü Lövészzászlóalj Hosz 283. AlapszervezeteHosz 029. Nyugállományú Tagozat, tatai önálló csoportHosz székesfehérvári Nyugdíjas csoportSzékesfehérvári ÖHP AlapszervezetSzékesfehérvári 43. Nagy Sándor Híradó és Vezetéstámogató Ezred AlapszervezeteSzékesfehérvári 362 AlapszervezetMH 93. Petőfi Sándor VV ZászlóaljHosz  Veszprém - Megyei Nyugállományú AlapszervezeteHosz 017. Nyugállományú csoport, Kecskemét, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Győr) alapszervezete

Minden pályázatot korlátozás nélkül támogatott az elnökség, valamennyiüket levélben tájékoztatjuk!

Ezt követően a május 15-i választmányi ülés összehívásáról, a november 15-17-i Hosz IV. Kongresszus összehívásáról és a Kongresszus jelölőbizottságáról szóló határozattervezeteket tárgyalták meg. A debreceni ülésen szó volt még a zárszámadásról szóló választmányi határozattervezetről is. Sándor Roland pénzügyi ügyvivő az éves mérleg- és eredménykimutatásról, a bevételi és kiadási oldalról, valamint a jelentősen befektetett pénzügyi eszközökről, s az ingatlanokról is számot adott.Ezt követően a pártoló tagi felvétel, valamint a tájékoztató - a munkabizottságok beszámolói alapján - a 2007. évi Kongresszus előkészületeiről címü téma szerepelt az ülés napirendjén.

Az egyebekben pedig Szincsák Gyula alelnök tartott tartalmas élménybeszámolót afganisztáni útjáról. A nap végén a Hosz legújabb, kedvezményt adó szolgáltatásával, a helyi Aquaticum Gyógy- és élményfürdővel ismerkedhettek meg a szakszervezeti tisztségviselők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.