2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: Pozitív jelenségek és konszenzus

Hosz  |  2007. 05. 18., 10:36

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) május 22-i, Székesfehérvárott, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon tartott kihelyezett ülésén a házigazda, Tömböl László mérnök altábornagy kijelentette: az érdekvédelmi szervezetek, különösen a Honvédszakszervezet hathatós közreműködésének köszönhetően pozitív jelenség a lakás-lízing, mint megtartó erő, emellett konszenzus alakult ki a napi munkába járás szolgálati járatokkal történő biztosításáról szóló tárgyalásokkor is. Az ülésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök és az elnökségi tagok képviselték, emellett a főtitkár, az ügyvivők, a haderőnemi titkárok és a nagyobb alapszervezetek vezetői is megjelentek...

Az ülést a HÉF soros elnöke, Mészáros Géza nyitotta meg. A fórumon részt vett a házigazda, az MH ÖHP parancsnoka, Tömböl László mérnök altábornagy, a munkaadói oldal ügyvivője dr. József Péter, a HM jogi főosztályvezetője, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Breuer László, a Hodosz vezető titkára volt. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre, a HM államtitkára képviselte.

Napirend előtt a Hosz nevében Szincsák Gyula alelnök fogalmazott meg kérdéseket. A HÉF legutóbbi ülésén elhangzott, hogy a kabinetfőnök a következő formális döntést hozta: azok a szerződéses katonák, akiknek megszünik a jogviszonya, a felmentési időre járó juttatásokat havi bontásban kapják meg. A kabinetfőnök ezen döntését hivatalos úton ezidáig nem kaptuk meg. Mikor kaphatjuk meg az ezirányú döntést hivatalosan? Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője válaszában elmondta, hogy nagyon rövid időn belül pótolni fogja a hiányosságot.  

HÉF legutóbbi ülésén a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály részéről elhangzott, hogy a Vezérkar főnök heti 3 órában határozta meg a testnevelési egyéni felkészülést a katonaállomány részére. Erről szervezetünk más jellegü ismerettel rendelkezett. Valóban létezik a fenti intézkedés? Amennyiben igen, kérjük, hivatalos formában juttassák el hozzánk.

Oláh László alezredes, a HM KTF részéről az érvényben lévő szabályzókra hivatkozva válaszolt.

A megkezdett, keresetnövelésre vonatkozó tárgyalások során abban állapodtunk meg, hogy a tárca április végén a leépítés költségei és más források ismeretében választ ad a további keresetnövelő elemek kifizetésének lehetőségeire. Mikor folytathatjuk a tárgyban az érdemi tárgyalásokat - hangzott a harmadik napirend előtti kérdés.

A munkáltató részéről dr. Alkéri István dandártábornok elmondta: a PM-mel történő egyeztetés után, várhatóan május utolsó napjaiban folytatódthatnak a kereset-növelésre vonatkozó tárgyalások.

A honvédelmi miniszter nemrég látogatást tett Afganisztánban a PRT kontingensnél. Ennek kapcsán a Honvédszakszervezet már korábban jelezte, hogy a katonák szükös elhelyezése további gondokat, problémákat okozhat. Döntött-e a miniszter a tábor férőhelyeinek bővítéséről a kisebb létszámú (2 fős) körletek kialakítása érdekében - kérdezte a Hosz alelnöke.

Igen, a miniszter döntött, a beszerzés megindul, s a HM tárca forrásából, mintegy 300 millió forintos költségvetéssel minden említett problémát felszámolunk. Három-négy hónap múlva minden ügyet megoldottnak szeretnénk tekinteni - mondta Csák Gábor mérnök dandártábornok.  

Bizakodással fogadtuk a honvédelmi tárca szolgálati nyugdíjra vonatkozó elgondolásának HM kollégiumi fogadtatását és a kormány elé terjesztését. Az eltelt időszakban azonban nem kaptunk információt a beterjesztés sorsáról. Ugyanakkor ismét felerősödtek a témára vonatkozó szigorítási szándékról szóló, informális csatornákról érkező hírek. Elfogadta a kormány, illetve az Államreform Bizottság a beterjesztést? Milyen stádiumban van az ezirányú jogszabály módosításának előkészítése - hangzott a kérdés.

Semmilyen álláspont nem változott, a HM továbbra is kiáll a korábban megfogalmazottak mellett - mondta dr. József Péter jogi főosztályvezető.

2007. április hó 05. napján a Somogy Megyei Bíróság, mint másodfokú bíróság jogerős ítéletében helybenhagyta a kaposvári Munkaügyi Bíróság 2006. november 06-án kelt ítéletét, megállapítva, hogy a NATO Reagáló Erők 5. váltásában (NRF 5.) szolgálatot teljesítők – a teljes körü bizonyítás lefolytatását követően, a megállapított körülmények figyelembe vételével – a 3/2002. (I. 25.) HM rendelet 27.§ (1) bekezdés e., pontjában szabályozott állandó jellegü készenléti szolgálatot láttak el.

Tekintettel arra, hogy a Szegedi Munkaügyi Bíróságon – elsőfokon – folyamatban lévő NRF 5. váltásban szolgálatot teljesítő felperesek esetében is hasonló döntés várható fenti jogerős ítélet ismeretében, javasoljuk a Honvédelmi Minisztérium részére annak a lehetőségnek a megvizsgálását, hogy peres eljárások lefolytatása nélkül, kifizetésre kerülhessenek az NRF különböző váltásaiban szolgálatot teljesítők részére az elmaradt készenléti pótlék–összegek. A tényleges kifizetések megtörténtét követően természetesen a felperesek kereseti kérelmüket visszavonják. Jelen javaslatunk elfogadása esetén mikorra várható a tényleges kifizetések ügyében a döntés meghozatala?

A HM jogi főosztályvezetője elmondta, hogy számos ügy van folyamatban, így megvárják a végeredményt, s azt követően alakítják ki a HM álláspontját.

Ezt követően a BEOSZ és a Hodosz tett fel kérdéseket az ÁEK megalakulásával kapcsolatban, ehhez csatlakozott a Hosz képviselője is. A válaszokból kiderült, hogy az ÁEK a HEK jogutódjaként fog müködni, s ez a HM-nek is jól felfogott érdeke. A munkáltatói jogokat pedig az ÁEK főigazgatója és a miniszetriális szervek, valamint a HM HVK gyakorolja. Megtudtuk azt is, hogy folyamatos az ÁEK vezető beosztásaira, valamint az osztályvezető-főorvosi munkakörökre érkezett pályázatok elbírásása is.

A BEOSZ elnöke - egy korábbi rendezvényre hivatkozva - azt is megkérdezte, hogy ki és mi dönti el, hogy a HM hetilapja számára mi számít közlésre alkalmas hírnek. Mind a HM államtitkára, mind a HM Zrínyi Kht. kommunikációs igazgatója is azt emelte ki, hogy nem fordulhat elő az, hogy valamely társadalmi szervezet kiemelt eseményéről nem számol be a Magyar Honvéd. Orgovány István azt is elmondta, hogy amennyiben az újságírók nem tudnak részt venni valamely eseményen, akkor az onnan érkezett tudósításnak, fotóknak is helyet adnak a magazinban.

A BEOSZ felvetette az egyenruha-viselés jelenlegi anomáliáit is. Meg kell védeni annak az egyenruhának a becsületét, amelyet minden honvéd méltó módon viselhet - mondta Iváncsik Imre álamtitkár. 

Napirend előtt az aktuális haderőszervezési feladatokról Grőb János ezredes, a HM tervezési és koordinációs főosztályának osztályvezetője adott hasznos információkat.  

Ezt követően az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának tájékoztatója hangzott el Parancsnokság megalakításának tapasztalatairól, a megalakításra került szervezetek müködési feltételeiről, így kiemelten a személyi állomány élet- és munkakörülményeiről. Tömböl László mérnök altábornagy miután teljes áttekintést adott az új szervezet struktúrájáról, müködéséről, napi életéről, kiemelte: a HM HVK főnökének közvetlen alárendeltségében, a Magyar Honvédség egyetlen középszintü szervezeteként müködik az ÖHP, ugyanakkor a teljes fogyasztói logisztika irányítása is az MH ÖHP-hez kell, hogy tartozzon. A napi munkábajárás megoldott, a lakhatás, az elhelyezés feltételei azonban még sok tennivalót igényelnek, a helyi munkafeltételek kialakítása a nyár elejéig elhúzódik, sokan még Veszprém helyőrségben kell, hogy szolgáljanak - mondta a katonák életkörülményeiről jelentő parancsnok.

Az érdekvédelmi szervezetek hathatós közremüködésének megfelelően pozitív jelenség a lízing, mint lakáshoz jutási lehetőség, emellett konszenzus jött létre a napi munkába járás szolgálati járatokkal történő biztosítása ügyében is - tette hozzá Tömböl altábornagy. Az illetményen kívüli juttatásokról, a segélyezésről, a családtámogatási rendszerről, valamint a foglalkoztatás helyzetéről is részletesen beszámolt a HÉF tagjainak az MH ÖHP parancsnoka. Ma már önállóan dönteni képes parancsnokokra van szükség a vezetés minden szintjén - hangsúlyozta tájékoztatója végén az altábornagy. Tömböl László azt is elmondta, hogy az érdekvédelmi szervezetekkel való jó kapcsolat is elősegíti az eredményes tevékenységet.

A tájékoztató után kérdések, hozzászólások, vita, majd a válaszadás következett. Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke aktuális, az MH ÖHP-ról szóló előadással kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket, melyekben a katonák járandóságait, szolgálati- élet- és munkakörülményeit érintette.  

Az MH Tervezési és Koordinációs Főosztály és az MH Személyzeti Főosztály együttes előterjesztésében a 2007. évi átszervezések és létszámleépítések humánpolitikai és szervezési elvei, azok konkrét megvalósításának lépései (kiemelten a megszünő katonai szervezetek állományának beosztásba helyezésére, a beosztást/helyőrséget váltók élet-és munkakörülményeire, a honvédséget elhagyó ht. és szerződéses állomány elhelyezkedését támogató intézkedésekre) címet viselő témát a HÉF következő ülésén tárgyalják majd.  

Az ülés végén a Párbeszéd honlapról hangzott el tájékoztató. A belső kommunikáció újfajta csatornájaként, a differenciált közösségi tájékoztatás részleteit Sajner Gyula ezredes ismertette.

Elhangzott még, hogy a HÉF 15 éves jubileuma alkalmából rendezendő emlékülést június 5-én, míg a soros ülést június 20-án, Budapesten rendezik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.