2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az európai katonák elégedetlenek a portugál Kormánnyal

Hosz  |  2007. 05. 23., 11:28

A portugál kormány nem folytat szociális párbeszédet katonáival. Az európai katonák tiltakoznak az ellen, hogy portugál bajtársaik jogai további sérüljenek a portugál kormány legújabb törvényjavaslatát követően.

A legtöbb Európai Uniós ország kormánya bevonja a katonai érdekképviseleteket a szociális párbeszédekbe. A katonák érdekeit védő demokratikus szervezetek állandó jelleggel vesznek részt a katonai dolgozók és családtagjaik szociális és szakmai ügyeinek szabályozásával foglalkozó tárgyalásokon. Portugáliában azonban ez nem így van.

- Nem elég, hogy a Portugál Parlament által 2001-ben egyhangúlag megszavazott, a portugál katonák érdekképviselethez való jogát biztosító törvény nem került soha végrehajtásra, de egy új tervezet a „a hivatásos katonai érdekképviseletek vezetőinek jogállásáról” a nullára csökkenti a szociális képviselethez való jogot – jelentette ki Emmanuel Jacob, az EUROMIL, a Katonai Érdekképviseletek Európai Szervezetének elnöke. Az új törvény nem engedélyezné az érdekképviseleti tevékenységet a katonai körletekben és megtiltaná az érdekképviseleti munkát a parancsnoki beosztásban tevékenykedő katonáknak, azaz de facto valamennyi tiszt és vezérkari beosztott számára.

A jelenleg Krakkóban a tavaszi ülésükre összegyült európai katonák tiltakoznak ezen további hátrányos intézkedés ellen, amely erősen ellene mond az általános európai normáknak.

- Szégyellem, hogy ezt az a kormány kezdeményezte, amely az Európai Unió elnöki tisztét fogja betölteni. – tette hozzá Antonio Lima Coelho úr, az ANS, a Portugál Tiszthelyettesek Nemzeti Szövetségének elnöke.

A portugál katonák régóta követelnek jogosultságot az őket közvetlenül érintő szociális és szakmai ügyekben történő teljes körü vélemény-nyilvánításra. Korábban számos portugál katonát ért fegyelmi felelősségrevonás véleményük kinyilvánításáért.

Az EUROMIL 22 európai ország 33 katonai érdekképviseleti szervezetét összefogó szerv, amely több mint 500.000 katonát és családjait képviseli.

További tájékoztatásért kérjük forduljanak: Emmanuel Jacob úrhoz, az EUROMIL Elnökéhez

(+32-475 447 123) vagy Antonio Lima Coelho úrhoz, a Portugál Tiszthelyettesek Nemzeti Szövetségének Elnökéhez (+351-93 885 04 79).

Katonai Érdekképviseletek Európai Szervezete

33, av. Général de Gaulle, B-1050 Bruxelles

Tel.: 0032.2.626.06.83, Fax: 0032.2.626.06.99

Email: euromil@euromil.org

http://www.euromil.org

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.