2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egészségbiztosítási nyilvántartások rendbetételéről

Hosz  |  2007. 05. 26., 11:38

Az utóbbi hetekben sok közszolgálati alkalmazott (közalkalmazott, köztisztviselő, valamint hivatásos és honvédségi szolgálati viszonyban álló) értesült arról – akár a háziorvosától, akár az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott levélben-, hogy egészségbiztosítási jogviszonya a meglevő nyilvántartások alapján rendezetlen...

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) megküldte tájékoztatását az egészségbiztosítási nyilvántartások rendbetételéről a közszférában.

Az évekre visszamenő nyilvántartási hiányosságok alapvetően a központi bejelentési és nyilvántartási rendszerek eltéréseire, rendezetlenségére vezethető vissza. Ennek következtében előfordul, hogy az egészségbiztosítási nyilvántartásokban jelenleg nincs hivatalos adat arról, hogy a közszolgálati alkalmazott mely intézmény munkavállalója, holott egészségbiztosítási járuléka levonásra és befizetésre került.

Az OKÉT felhívja a közszféra alkalmazottainak figyelmét a következőkre:

·        Esetükben a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzését, adatok kiegészítését, pontosítását az arra illetékes állami szervek – a Magyar Államkincstár, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – saját adatbázisaik alapján hivatalból elvégzik, ez nem az érintett közszolgálati alkalmazottak egyéni kötelezettsége.

·        Amennyiben egy közszolgálati alkalmazott (közalkalmazott, köztisztviselő, rendvédelmi szervek hivatásos jogviszonyban álló alkalmazottja) arról értesül a háziorvosától, vagy az egészségbiztosítási pénztár leveléből, hogy egészségbiztosítása tisztázatlan, semmilyen személyes intézkedést nem kell tennie helyzete rendezése ügyében.

·        Az OEP által postázott „Adateltérési nyilatkozat”-ot azonban célszerü válaszborítékban visszaküldeni, mert - bár az nem jelenti a hivatalos nyilvántartásba vételt, – segíti a hatóságok közötti adategyeztetést.

·        A közszféra alkalmazottai esetében a személyes ügyintézés tehát felesleges. A jogviszony jogszerü rendezése, igazolása csak a fent említett állami szervek hivatalos nyilvántartásai, eljárása alapján van mód, egyéni kezdeményezésre nincs.

Az egészségbiztosítási jogviszony rendezetlenségének 2008. január 1-jéig semmilyen hátrányos következménye nincs az egészségügyi ellátási jogosultságra, az OKÉT arra kéri a közszféra azon alkalmazottait, akik egészségbiztosítási jogviszonya jelenleg rendezetlennek tünik, hogy türelemmel várják meg a hivatalos intézkedést.

                                                                              Jeszenyi Ildikó

szociális és személyügyi ügyvivő

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.