2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egészségbiztosítási nyilvántartások rendbetételéről

Hosz  |  2007. 05. 26., 11:38

Az utóbbi hetekben sok közszolgálati alkalmazott (közalkalmazott, köztisztviselő, valamint hivatásos és honvédségi szolgálati viszonyban álló) értesült arról – akár a háziorvosától, akár az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott levélben-, hogy egészségbiztosítási jogviszonya a meglevő nyilvántartások alapján rendezetlen...

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) megküldte tájékoztatását az egészségbiztosítási nyilvántartások rendbetételéről a közszférában.

Az évekre visszamenő nyilvántartási hiányosságok alapvetően a központi bejelentési és nyilvántartási rendszerek eltéréseire, rendezetlenségére vezethető vissza. Ennek következtében előfordul, hogy az egészségbiztosítási nyilvántartásokban jelenleg nincs hivatalos adat arról, hogy a közszolgálati alkalmazott mely intézmény munkavállalója, holott egészségbiztosítási járuléka levonásra és befizetésre került.

Az OKÉT felhívja a közszféra alkalmazottainak figyelmét a következőkre:

·        Esetükben a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzését, adatok kiegészítését, pontosítását az arra illetékes állami szervek – a Magyar Államkincstár, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – saját adatbázisaik alapján hivatalból elvégzik, ez nem az érintett közszolgálati alkalmazottak egyéni kötelezettsége.

·        Amennyiben egy közszolgálati alkalmazott (közalkalmazott, köztisztviselő, rendvédelmi szervek hivatásos jogviszonyban álló alkalmazottja) arról értesül a háziorvosától, vagy az egészségbiztosítási pénztár leveléből, hogy egészségbiztosítása tisztázatlan, semmilyen személyes intézkedést nem kell tennie helyzete rendezése ügyében.

·        Az OEP által postázott „Adateltérési nyilatkozat”-ot azonban célszerü válaszborítékban visszaküldeni, mert - bár az nem jelenti a hivatalos nyilvántartásba vételt, – segíti a hatóságok közötti adategyeztetést.

·        A közszféra alkalmazottai esetében a személyes ügyintézés tehát felesleges. A jogviszony jogszerü rendezése, igazolása csak a fent említett állami szervek hivatalos nyilvántartásai, eljárása alapján van mód, egyéni kezdeményezésre nincs.

Az egészségbiztosítási jogviszony rendezetlenségének 2008. január 1-jéig semmilyen hátrányos következménye nincs az egészségügyi ellátási jogosultságra, az OKÉT arra kéri a közszféra azon alkalmazottait, akik egészségbiztosítási jogviszonya jelenleg rendezetlennek tünik, hogy türelemmel várják meg a hivatalos intézkedést.

                                                                              Jeszenyi Ildikó

szociális és személyügyi ügyvivő

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.