2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztatás a szakközépiskolai évek beszámításával kapcsolatos peres eljárásokról

Hosz  |  2007. 05. 31., 11:29

Az elmúlt időszakban tovább folytatódtak az ez irányú peres eljárások. A katonák vonatkozásában (eltérően a rendőrség állományába tartozó kollégáink pereitől!) első fokon a perek – közigazgatási/társadalombiztosítási perként – a Fővárosi Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoznak. Ennek következtében az elmúlt héten az egyfokú eljárás keretében (nincs fellebbezés!) jogerős ítélet született, melyben a felperes kollégánk keresetét elutasították.  Ezt követően felülvizsgálati kérelem benyújtására van lehetőség, melynek elbírálására a Legfelsőbb Bíróság illetékes.

Álláspontunk szerint, figyelembe véve a lefolytatott szakmai konzultációkon kialakult véleményeket és az eddigi bírósági gyakorlatot, úgy ítéljük meg, hogy az ipari, mezőgazdasági, valamint élelmiszeripari ágazatban szakmunkásképzést is folytató szakközépiskolákban 1977. január 1-je és 1990. március 15-e között tanulmányaikat folytatók számíthatnak esetlegesen pozitív elbírálásra, főként abban az esetben, amennyiben az ösztöndíj-folyósítást, valamint a társadalombiztosítási járulék befizetését is igazolni tudják (pl. az adott oktatási intézmény, vagy a gyakorlati képzést folytató vállalat általi igazolás alapján).

Kérjük tagjainkat, hogy a perek bizonytalan kimenete miatt, egyenlőre várjanak a szolgálati idő megállapítási kérelmek benyújtásával, tekintettel arra, hogy katonák vonatkozásában még nincs Legfelsőbb Bírósági döntés, a honvédelmi tárca hivatalos álláspontja pedig ezen időszakok esetleges hivatalból történő elismerése vonatkozásában nem ismert. A szolgálati idő megállapítására vonatkozó kérelem benyújtására nincs jogszabályi korlátozás, így az bármely időpontban, akár ismételten is megtehető. Ez vonatkozik természetesen azokra a kollégáinkra is, akik benyújtották kérelmüket, de az elutasító határozat kézhezvételét követően nem éltek fellebbezési illetve peres eljárás kezdeményezési jogukkal!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.