2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a tagszervezés és a szolgáltatások

Hosz  |  2007. 06. 07., 22:51

A LIGA Szakszervezetek tovább folytatta szervezési képzését. A június 7-8-án, Gárdonyban, a MÁV Hotelben - mintegy harminc szakszervezeti tisztségviselő részvételével - megrendezett tanfolyam a tagszervezés mellett a szakszervezeti jogosultságokat, valamint a szolgáltatásokat állította a középpontba. A Honvédszakszervezetet Takács István területi ügyvivő és Varga Árpád szentesi alapszervezeti vezető képviselte…

Kozák László, a LIGA oktatási osztályvezetője, a tanfolyam szervezője elmondta, hogy tanfolyam a külsős előadók és a szervezetek saját tapasztalatait egyaránt ötvözte annak érdekében, hogy a tagszervezés továbbra is fontos prioritás legyen a LIGA Szakszervezetek tagjai, tisztségviselői számára. Arra is hangsúlyt helyeztek, hogy gyakorlati példákkal adjanak segítséget a tagszervezetek szervezési feladatainak ellátásához. Ugyanakkor, a tavalyitól kissé eltérően, a munkahelyi tagszervezésre koncentráltak. A LIGA ez alkalommal sem az egyének, hanem olyan szervezetek részére biztosította a képzési lehetőséget, amelyek jelentős szervezési feladatok előtt állnak, és amely szervezetek szervezési tervet dolgoztak, dolgoznak ki - mondta honlapunknak Kozák László.

A szervezési tanfolyam első előadásában Kozák László a szakszervezetek önmeghatározásáról, arról beszélt, hogy aktuálisak-e még a korai szakszervezeti mozgalom céljai, követelései. A LIGA osztályvezetője rámutatott, hogy sajnos még mindig aktuálisak azok a célok, melyeket a szakszervezetek az 1880-as évektől követeltek.  

A LIGA jogásza, dr. Schnider Marianna ,,A szakszervezeti jogosultságok ma" címmel a szakszervezetek által nyújtható védelemről adott elő.

Strenner Szilárd, az Önkéntes Központ Alapítvány szakértője az Önkéntesek szervezése a civil szférában címmel - egyebek mellett - arról beszélt, hogy, nagyon fontos a motiváció, hiszen, amire szüksége van az önkéntesnek, azt meg kell adni neki. Kétfajta motivációs tényezője van az embernek: az egyik a higiénés faktorok (munkatársi viszonyok, szervezeti eljárások, infrastruktúra, fizetés), a másik az elismerés a sikerért (odafigyelés, az elvégzett munka öröme, legyen kihívás, tanulási, fejlődési lehetőség, a felelősség, konstruktív visszajelzés) - mondta az előadó.     

A tanfolyam első napjának végén dr. Schnider Marianna az ,,Alapszabály módosítása szervezeti egység átalakítása esetén" címmel tovább folytatta délelőtti előadását. Beszélt - egyebek mellett - a szakszervezeti tisztségviselők kötelezettségeiről, így az üzleti titoktartás szabályáról, valamint a kifogás jogáról is. A LIGA jogásza a szakszervezet folyamatos müködésének biztosításáról; az információ-áramoltatás hogyanjáról, a helyiség, az iroda szabályoknak megfelelő használatáról is részletes tájékoztatást adott a megjelenteknek. A szakember a munkaidő-kedvezményről, a szakszervezeti tisztségviselők védelméről, a rendkívüli felmondás intézményéről is hasznos információkat adott.        

A tanfolyam második napján a tagszervezés gyakorlati kérdéseit egy élvezetes szerepjátékkal mutatták be a résztvevők. Ezt követően a szolgáltatások kerültek a középpontba. 

Jáger Tibor, az Egység Kft. szolgálatatás- és tagszervezője ,,Milyen szolgáltatásokat biztosíthatnak tagjaiknak a szakszervezetek?" címmel a Honvédszakszervezet által alapított Kft. legvonzóbb szolgáltatásait mutatta be. Jáger Tibor - egyebek mellett - a jogsegélyszolgálatot, az üdültetést, a kommunikációt, a biztosításokat, a mobilszolgáltatást állította mondandója középpontjába.  

Ezt követően Kiss Zoltán, a LIGA regionális szervezője ,,A LIGA Szakszervezetek regionális felmérése a beszervezhető munkahelyekről" címü hozzászólása hangzott el. 

A kurzust a tagszervezésről szóló ,,Hogyan tovább?" címü vita zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.