2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2007. 06. 19., 13:24

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) június 19-i ülésén - még a napirenden szereplő témák megtárgyalása előtt - kedves eseménynek lehettünk tanúi, amikor Mészáros Géza, a Hosz elnöke átnyújtotta a Katonákért Díjat Iváncsik Imrének, a HM elköszönő államtitkárának. Ugyancsak napirend előtt a munkáltató és a munkavállalók képviselői - hosszú hetek, hónapok tárgyalássorozata végén - aláírták a keresetnövelést szolgáló megállapodást is. A HÉF levezető elnöke ezúttal is Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke volt, a Hosz képviseletében Szincsák Gyula alelnök, Gáspár Tamásné Erika elnökségi tag, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda jogi ügyvivő, valamint Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő vett részt...

Napirend előtti eseményként dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint a munkavállalói oldal képviselőiként jelenlévő szakszervezeti vezetők; Mészáros Géza, a Hosz elnöke, Breuer László, a Hodosz vezető titkára, valamint Sipos Géza, a BEOSZ elnöke aláírta a személyi állomány keresetének növelését szolgáló megállapodást. A megállapodás teljes, szövegszerü változatát a ,,Növekednek a keresetek" címet viselő cikkünkben, kapcsolódó anyagként hamarosan közzé is tesszük - a szerk.

A Parlament a közelmúltban értékelte a Kormány elmúlt éves tevékenységét, ezért úgy gondolom a HÉF elmúlt esztendejét is értékelni kell - kezdte napirend előtti hozzászólását Zsoldos Géza. A HÉF titkára ezt követően külön megköszönte az elköszönő Iváncsik Imre államtitkár tevékenységét, majd Mészáros Géza ányújtotta a Hosz elismerését, a ,,Katonákért Díj"-at. Iváncsik Imre meghatottan köszönte meg az elismerést, majd dr. Zsiga Imre, a Hodosz, majd Sipos Géza, a BEOSZ részéről méltatta a HM államtitkárának 5 éves tevékenységét, korrekt partnerségét, az érdekegyeztetésbe vetett hitét, majd külön-külön is elbúcsúztak a pozíciójáról július 1-jei hatállyal távozó Iváncsik Imrétől.

A HM távozó államtitkára a HÉF munkájában nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréséül - a HÉF 15 éves évfordulója alkalmából - emléklapot nyújtott át Szincsák Gyulának, a Hosz alelnökének.

Az ülésen a munkaadói oldal képviseletében a honvédelmi minisztert Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője jelent meg, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Till Szabolcs ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Varga István, a Hodosz elnöke volt.

Ugyancsak napirend előtt a Hodosz és a Hosz köszönetet mondott a HM HVK főnökének a Katonacsaládok Országos Találkozójára történő meghívásért és a rendezvény színvonalas lebonyolításáért.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke napirend előtt arról érdeklődött, hogy a hőségriadó miatt milyen intézkedéseket vezettek be a Magyar Honvédségnél. A HM akceptálja a Kormány kérését, a ruházat könnyítését, az ásványvíz biztosítását, de a részletekről a HM HVK főnöke ezekben a percekben igazítja el a parancsnoki állományt - mondta a kérdésre reagáló Palásti Ferenc dandártábornok. A HM HVK főnöke egyébként írásos intézkedést is kiadott a közelmúltban a hőség alatti teendőkkel kapcsolatosan - a szerk.

Az aktuális haderőszervezési feladatokról Grőb János ezredes, a HM haderőtervezési főosztályának osztályvezetője tájékoztatott. Szincsák Gyula az írásos tájékoztatóra és a szóbeli kiegészítésre reagálva a Honvéd Egészségügyi Központtal, a rehabilitációs intézetekkel és a verőcei betegotthonnal kapcsolatban azt kérdezte, hogy változik-e a személyi beszélgetések eljárási rendje, illetve, hogy mit jelent az, hogy a felmentési idő legkorábban július 1-jével veszi kezdetét. Palásti Ferenc dandártábornok elmondta, hogy a szakmai intézkedés korrekt, a személyi beszélgetéseket pedig a kabinetfőnök intézkedése szerint kell majd végrehajtani, de nem lehet cél, hogy a felmentési időszak végére maradjanak a megoldások. A Hosz alelnöke ezt követően azt kérte, hogy a szakintézkedéseket ne az interneten olvasva juttassák el az érdekképviseletekhez.  

Az Államháztartás hatékony müködését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI.30.) Kormányhatározatban foglalt feladatok végrehajtásának helyzetéről Szabó József ezredes beszélt. A HM tervezési és koordinációs főosztályának helyettes vezetője - egyebek mellett - elmondta, hogy nagyon fontos a megfelelő jogszabályi környezet megteremtése. Szincsák Gyula alelnök hozzászólásában - többek között - arról érdeklődött, hogy a tárcaközi megállapodásban szereplő katonai fogház személyi állománya nem került át a BVOP-hez.

A Hosz alelnökének kérdéseire reagáló Szabó ezredes a jelenleg is zajló katonai és rendvédelmi képzés harmonizációjáról és az országgyülési határozatban is szereplő honvédségi létszámokról beszélt, de szót ejtett a július elseje után is hadrendben maradó Honvéd Egészségügyi Központról is.   

A 2007. évi átszervezések és létszámleépítések humánpolitikai és szervezési elveiről, valamint azok konkrét megvalósítási lépéseiről (kiemelten a megszünő katonai szervezetek állományának beosztásba helyezésére, a beosztást, illetve helyőrséget elhagyó hivatásos és szerződéses állomány elhelyezkedését támogató intézkedésekre) Palásti Ferenc dandártábornok tájékoztatott. Az írásos anyagot kiegészítő személyzeti főosztályvezető elmondta: a jelenlegi helyzet is pillanatkép, de már ez is kifejezi a 24.500 fős valós tartalmat. Továbbra is igényt tartunk az érdekképviseletek - személyi beszélgetéseken történő - részvételére. A HM érdeke az, hogy minél kevesebb munkajogi vitában vegyen részt - tette hozzá Palásti dandártábornok.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke hozzászólásában kiemelte: az irányelvek igen, de a sarokkövek, a prioritások nem valósultak meg. Ezek pedig a minőségi állomány megtartása, a beosztásba helyezéssel kapcsolatos követelmények, valamint az előmeneteli szabályok voltak. A rekonverzióval kapcsolatban azt kérte, hogy a több esetben tapasztalt negatív hatásokat a jövőben kerülje el mindkét fél.

Palásti dandártábornok köszönetét fejezte ki a munkavállalói oldal felelősségérzetét, majd hozzátette, hogy a humánpolitikai irányelveket valóban nem minden területen sikerült betartania a tárcának.

A HÉF ülésén elhangzott, hogy a katonák illetményéről és illetményjellegü juttatásairól, valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 3/2002. (I.25.) HM rendelet módosításáról június 25-én folytatódnak a szakmai tárgyalások.

A hivatásos és szerződéses katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli juttatásairól szóló 14/2002. (II. 29) módosításáról Sulyok János ezredes terjesztett elő anyagot. A HM KPÜ vezérigazgatója által beterjesztett írásos anyaghoz Szincsák Gyula füzött reakciót. A Hosz alelnöke megkérdezte, hogy az utalványok hol és milyen körben használhatók fel. Dr.Till Szabolcs ezredes, a HM jogi főosztályvezető-helyettese azt hangsúlyozta, hoyg az IRM-mel kell egyeztetni és a július 1-jei határnap sem tartható már. Az összeg nagysága egyébként az adómentes értékhatár.

Az ülés végén Zsoldos Géza HÉF titkár miután megköszönte az elmúlt fél év közös és eredményes munkáját, a kihelyezett HÉF ülések eredményes lebonyolítását, külön kiemelve a hajdúhadházi fogadtatást, a HÉF 2007. II. féléves munkájának tervezetét ismertette. A HÉF legközelebb a nyári szünet után, szeptemberben tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.