2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2007. 06. 19., 13:24

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) június 19-i ülésén - még a napirenden szereplő témák megtárgyalása előtt - kedves eseménynek lehettünk tanúi, amikor Mészáros Géza, a Hosz elnöke átnyújtotta a Katonákért Díjat Iváncsik Imrének, a HM elköszönő államtitkárának. Ugyancsak napirend előtt a munkáltató és a munkavállalók képviselői - hosszú hetek, hónapok tárgyalássorozata végén - aláírták a keresetnövelést szolgáló megállapodást is. A HÉF levezető elnöke ezúttal is Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke volt, a Hosz képviseletében Szincsák Gyula alelnök, Gáspár Tamásné Erika elnökségi tag, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda jogi ügyvivő, valamint Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő vett részt...

Napirend előtti eseményként dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint a munkavállalói oldal képviselőiként jelenlévő szakszervezeti vezetők; Mészáros Géza, a Hosz elnöke, Breuer László, a Hodosz vezető titkára, valamint Sipos Géza, a BEOSZ elnöke aláírta a személyi állomány keresetének növelését szolgáló megállapodást. A megállapodás teljes, szövegszerü változatát a ,,Növekednek a keresetek" címet viselő cikkünkben, kapcsolódó anyagként hamarosan közzé is tesszük - a szerk.

A Parlament a közelmúltban értékelte a Kormány elmúlt éves tevékenységét, ezért úgy gondolom a HÉF elmúlt esztendejét is értékelni kell - kezdte napirend előtti hozzászólását Zsoldos Géza. A HÉF titkára ezt követően külön megköszönte az elköszönő Iváncsik Imre államtitkár tevékenységét, majd Mészáros Géza ányújtotta a Hosz elismerését, a ,,Katonákért Díj"-at. Iváncsik Imre meghatottan köszönte meg az elismerést, majd dr. Zsiga Imre, a Hodosz, majd Sipos Géza, a BEOSZ részéről méltatta a HM államtitkárának 5 éves tevékenységét, korrekt partnerségét, az érdekegyeztetésbe vetett hitét, majd külön-külön is elbúcsúztak a pozíciójáról július 1-jei hatállyal távozó Iváncsik Imrétől.

A HM távozó államtitkára a HÉF munkájában nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréséül - a HÉF 15 éves évfordulója alkalmából - emléklapot nyújtott át Szincsák Gyulának, a Hosz alelnökének.

Az ülésen a munkaadói oldal képviseletében a honvédelmi minisztert Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője jelent meg, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Till Szabolcs ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Varga István, a Hodosz elnöke volt.

Ugyancsak napirend előtt a Hodosz és a Hosz köszönetet mondott a HM HVK főnökének a Katonacsaládok Országos Találkozójára történő meghívásért és a rendezvény színvonalas lebonyolításáért.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke napirend előtt arról érdeklődött, hogy a hőségriadó miatt milyen intézkedéseket vezettek be a Magyar Honvédségnél. A HM akceptálja a Kormány kérését, a ruházat könnyítését, az ásványvíz biztosítását, de a részletekről a HM HVK főnöke ezekben a percekben igazítja el a parancsnoki állományt - mondta a kérdésre reagáló Palásti Ferenc dandártábornok. A HM HVK főnöke egyébként írásos intézkedést is kiadott a közelmúltban a hőség alatti teendőkkel kapcsolatosan - a szerk.

Az aktuális haderőszervezési feladatokról Grőb János ezredes, a HM haderőtervezési főosztályának osztályvezetője tájékoztatott. Szincsák Gyula az írásos tájékoztatóra és a szóbeli kiegészítésre reagálva a Honvéd Egészségügyi Központtal, a rehabilitációs intézetekkel és a verőcei betegotthonnal kapcsolatban azt kérdezte, hogy változik-e a személyi beszélgetések eljárási rendje, illetve, hogy mit jelent az, hogy a felmentési idő legkorábban július 1-jével veszi kezdetét. Palásti Ferenc dandártábornok elmondta, hogy a szakmai intézkedés korrekt, a személyi beszélgetéseket pedig a kabinetfőnök intézkedése szerint kell majd végrehajtani, de nem lehet cél, hogy a felmentési időszak végére maradjanak a megoldások. A Hosz alelnöke ezt követően azt kérte, hogy a szakintézkedéseket ne az interneten olvasva juttassák el az érdekképviseletekhez.  

Az Államháztartás hatékony müködését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI.30.) Kormányhatározatban foglalt feladatok végrehajtásának helyzetéről Szabó József ezredes beszélt. A HM tervezési és koordinációs főosztályának helyettes vezetője - egyebek mellett - elmondta, hogy nagyon fontos a megfelelő jogszabályi környezet megteremtése. Szincsák Gyula alelnök hozzászólásában - többek között - arról érdeklődött, hogy a tárcaközi megállapodásban szereplő katonai fogház személyi állománya nem került át a BVOP-hez.

A Hosz alelnökének kérdéseire reagáló Szabó ezredes a jelenleg is zajló katonai és rendvédelmi képzés harmonizációjáról és az országgyülési határozatban is szereplő honvédségi létszámokról beszélt, de szót ejtett a július elseje után is hadrendben maradó Honvéd Egészségügyi Központról is.   

A 2007. évi átszervezések és létszámleépítések humánpolitikai és szervezési elveiről, valamint azok konkrét megvalósítási lépéseiről (kiemelten a megszünő katonai szervezetek állományának beosztásba helyezésére, a beosztást, illetve helyőrséget elhagyó hivatásos és szerződéses állomány elhelyezkedését támogató intézkedésekre) Palásti Ferenc dandártábornok tájékoztatott. Az írásos anyagot kiegészítő személyzeti főosztályvezető elmondta: a jelenlegi helyzet is pillanatkép, de már ez is kifejezi a 24.500 fős valós tartalmat. Továbbra is igényt tartunk az érdekképviseletek - személyi beszélgetéseken történő - részvételére. A HM érdeke az, hogy minél kevesebb munkajogi vitában vegyen részt - tette hozzá Palásti dandártábornok.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke hozzászólásában kiemelte: az irányelvek igen, de a sarokkövek, a prioritások nem valósultak meg. Ezek pedig a minőségi állomány megtartása, a beosztásba helyezéssel kapcsolatos követelmények, valamint az előmeneteli szabályok voltak. A rekonverzióval kapcsolatban azt kérte, hogy a több esetben tapasztalt negatív hatásokat a jövőben kerülje el mindkét fél.

Palásti dandártábornok köszönetét fejezte ki a munkavállalói oldal felelősségérzetét, majd hozzátette, hogy a humánpolitikai irányelveket valóban nem minden területen sikerült betartania a tárcának.

A HÉF ülésén elhangzott, hogy a katonák illetményéről és illetményjellegü juttatásairól, valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 3/2002. (I.25.) HM rendelet módosításáról június 25-én folytatódnak a szakmai tárgyalások.

A hivatásos és szerződéses katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli juttatásairól szóló 14/2002. (II. 29) módosításáról Sulyok János ezredes terjesztett elő anyagot. A HM KPÜ vezérigazgatója által beterjesztett írásos anyaghoz Szincsák Gyula füzött reakciót. A Hosz alelnöke megkérdezte, hogy az utalványok hol és milyen körben használhatók fel. Dr.Till Szabolcs ezredes, a HM jogi főosztályvezető-helyettese azt hangsúlyozta, hoyg az IRM-mel kell egyeztetni és a július 1-jei határnap sem tartható már. Az összeg nagysága egyébként az adómentes értékhatár.

Az ülés végén Zsoldos Géza HÉF titkár miután megköszönte az elmúlt fél év közös és eredményes munkáját, a kihelyezett HÉF ülések eredményes lebonyolítását, külön kiemelve a hajdúhadházi fogadtatást, a HÉF 2007. II. féléves munkájának tervezetét ismertette. A HÉF legközelebb a nyári szünet után, szeptemberben tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.