2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Növekednek a keresetek

Hosz  |  2007. 06. 20., 10:08

Hosszú hetek tárgyalássorozata végén, a szakszervezetek és a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (HM KPÜ) közötti korrekt és eredményes együttműködésnek köszönhetően - június 20-án - aláírták a személyi állomány keresetének 2007. évi növelését szolgáló intézkedésekről és egyéb juttatásokról szóló megállapodást. A tapasztalt szűkös források ellenére, - a szakszervezetek nyomásának engedve - a katonatársadalom számára mégis eredményes dokumentumot a munkaadói oldal nevében dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, míg a munkavállalói oldal nevében Mészáros Géza Hosz elnök, Breuer László, a Hodosz vezető titkára, valamint Sipos Géza, a BEOSZ elnöke látta el kézjegyével. A megállapodás az alábbiakban olvasható... 

HONVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETŐ

FÓRUM

sz. példány

                                             M E G Á L L A P O D Á S 

a személyi állomány keresetének 2007. évi növelését szolgáló

intézkedésekről és egyéb juttatásokról 

            A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkaadói és munkavállalói oldala (a továbbiakban együtt: felek) a személyi állomány keresetének 2007. évi alakulásáról és egyéb juttatásairól a következőkben állapodott meg.

I. 

            A felek egymásra nézve kötelező érvényünek tekintik az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány között 2007. február 19-én megkötött, „a keresetek 2007. évi növelését szolgáló központi intézkedésekről a közszférában” Megállapodást.

            Ennek értelmében – az egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló 2007. évi XXXIII. törvény alapján – első alkalommal a 2007.  június havi illetménnyel együtt, hat hónapig, havonta 13. havi illetmény-előleg (külön juttatás-előleg) jogcímen a személyi állomány (a hivatásos és szerződéses katonák, a köztisztviselők, a közalkalmazottak, valamint a közigazgatási szerveknél foglalkoztatott, Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók) részére az illetménye (távolléti díja) egytizenketted részének megfelelő összeget kell folyósítani.

            A 2008. január hó 16-án, illetőleg a 2007. év második félévében a jogviszony megszünése esetén, az esedékesség időpontjában (azaz az utolsó munkában töltött napon) az általános szabályok szerint járó 13. havi illetmény (külön juttatás) és a 2007. évben kifizetett előlegek közötti különbözetet – az előző bekezdésben hivatkozott törvény előírásainak megfelelően – rendezni kell.

  II.  

            A közalkalmazotti állomány vonatkozásában a tárca 2007. január 01-jétől biztosítja a Kjt. rendelkezéseinek megfelelően a 3 évenkénti kötelező előresoroláshoz, illetőleg a minimálbérhez szükséges béralapot.

Ezen túlmenően, a közalkalmazottak esetében a 2005. évtől – a törvényi előírásoknak megfelelően – bevezetésre került kereset kiegészítés területén (ami minden évben határozott időre szól és legkésőbb az adott év december 31-ével megszünik), hasonlóan az előző évek gyakorlatához, az előző évi, jelenleg a 2006. december havi béralapok 2 %-ának megfelelő keretet kellett képezni valamennyi katonai szervezetnél – a katonai tanintézeteknél, valamint a kutatás területén foglalkoztatottak kivételével – melyből

            - egységesen minden közalkalmazott részére 1 %-os kötelező keresetkiegészítést kellett biztosítani,

- a keret fennmaradó részét pedig az állományilletékes parancsnok (vezető) – a helyi érdekképviseleti tisztségviselőkkel történő egyeztetés után – differenciált mértékü kereset kiegészítés megállapítására használhatta fel.

            Az előzőek szerinti kereteket a törvényi rendelkezés, valamint a közalkalmazottak részére biztosítható 2 %-os mértékü kereset kiegészítés 2007. évi felszámításáról és felhasználásáról szóló 3/2007. (HK 2.) HM utasítás értelmében 2007. december 31-ig teljes egészében fel kell használni, év végén maradvány nem képződhet, az a következő évre át nem vihető.

III.

A honvédelmi tárca vállalja, hogy

- a havonta biztosított, kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító élelmiszer utalvány értékét a jogosulti kör részére 2007. évben 4.500 Ft-ról 5.000 Ft-ra felemeli;

- a szerződéses legénységi állomány esetében a készétel vásárlására jogosító élelmiszer utalvány és a meleg étkeztetési hozzájárulás választhatóságára való tekintettel, a meleg étkeztetési hozzájárulás mértékét 2007. évben 9.000 Ft-ról 10.000 Ft-ra emeli fel;

- az önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás mértékét továbbra is 3.600 Ft-ban biztosítja 2007. évben;

- a nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulások mértékét a 2006. évi szinten (magánnyugdíjpénztár esetében 2 %, önkéntes nyugdíjpénztár esetében 4 %), biztosítja;

- az új illetményfolyósítási rendszerre való áttérés miatti költségtérítésről szóló 23/1999. (HK 10.) HM utasítás szerinti 2.000 Ft-os költségtérítésen túlmenően –  a 2007. június 1-én állományban lévő  katonák, köztisztviselők és a közalkalmazottak részére – 2007. júniusában további 2.000 Ft összegü egyszeri, soron kívüli bankköltség térítést folyósít;

           - a hivatásos és szerződéses tisztek és tiszthelyettesek ruházati illetményének norma összegén belül a készpénz kifizetés mértékét 15.000 Ft-ról 25.000 Ft-ra felemeli, a szerződéses legénységi állomány esetében pedig a természetbeni ellátásuk felett 10.000 Ft kerül kifizetésre.

            - a ruházati illetmények norma összegén felül a katonák és közalkalmazottak részére 2007. júniusában további 20.000 Ft mértékü egyszeri, soron kívüli ruházati illetmény kerül kifizetésre.

-          2007. évben az üdültetési térítési díjak nem kerülnek felemelésre,

- a köztisztviselőket a haderő átszervezésében végrehajtott példaértékü munkájuk, a Magyar Honvédelem Napja, valamint a Köztisztviselők Napja alkalmából – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény rendelkezéseinek figyelembevételével – ajándékutalványban részesíti.

 - 2007. szeptember végén, október elején megvizsgálja a személyi juttatások előirányzatának felhasználását és a képződő bérmegtakarítások felhasználásáról az érdekképviseleti szervezetekkel történő egyeztetést követően 2007. október 15-ig döntést hoz, amelyről az aláíró feleket haladéktalanul tájékoztatja.

            - a hivatásos és szerződéses állomány vonatkozásában megvizsgálja a szolgálati időpótlék 2008. január 01-jei hatállyal történő bevezetésének a lehetőségét. A pótlék bevezetésére vonatkozó álláspontjáról legkésőbb 2007. november 30-ig a jelen megállapodás aláíróit írásban tájékoztatja.

IV.

A munkavállalói oldal, illetve annak tagjai kijelentik, hogy a honvédelmi tárca a jelen „Megállapodás”-ban szereplő az egyes érintett területekre vonatkozó kérdésekben, témakörökben tett vállalásainak határidőre történő teljesítése esetén, 2007. év folyamán nem élnek a szakszervezeti nyomásgyakorlás eszközeivel, nem kezdeményeznek aláírásgyüjtést, illetve demonstrációt.

            Budapest, 2007.  június         20 -  n.            

 Dr. Szekeres Imre                                                     Mészáros Géza

  honvédelmi miniszter                                               a HOSZ elnöke

    Breuer László                                                          Sipos Géza

 a HODOSZ vezető titkára                                       a BEOSZ elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.