2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HM segítségével kapott székházat az FRDÉSZ

Hosz  |  2007. 06. 27., 14:31

A Szolgálati jogviszonyban állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésére készült fel az FRDÉSZ elnöksége azon a június 27-i, - a LIGA konföderáció Benczúr utcai központjában megtartott – rendezvényen, melyen a szövetség székházának hasznosításával kapcsolatos koncepciót is megvitatták. Az ülésen Kónya Péter elnök elmondta, hogy az FRDÉSZ fáklyás demonstrációján átadott petícióra írásos reakciót kér az IRM vezetőjétől. A Honvédzsakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte...

A Szolgálati jogviszonyban állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésén napirenden szereplő témákra készült fel az FRDÉSZ elnöksége. A június 27-i, a LIGA konföderáció Benczúr utcai központjában tartott rendezvényen elhangzott, hogy Takács Albert szakminiszterrel történt június 26-i találkozója során az IRM vezetője elmondta, hogy a Kormányülésén lesz téma a fegyveres és rendvédelmi dolgozók nyugdíjrendszere, erről kormányhatározatot is hoznak. Az FRDÉSZ elnöke kiemelte, hogy a magánnyugdíjpénztári ügyekkel, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról várható jogegységi nyilatkozatról, a beindítandó munkavédelmi szakellenőrzésekről, a petícióban is megfogalmazott 8%-os kereset-kiegészítés lehetőségéről, a pótlékrendszerről, valamint az ÁEK-kel kapcsolatos ügyekben is nyilatkozni fog – a SZÉF-en – az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Pongó Géza FRSZ főtitkár a jelenlegi nyugdíjrendszer anomáliáról, majd a magánnyugdíjpénztári visszalépésről, az utazási és üdültetési kedvezmények romlásáról beszélt, és az ÁEK hiányosságaira utalva azt kérte, hogy a Városligeti fasorban – volt BM kórházban – maradjon meg a járóbeteg-ellátás. Heiling Ottó Hosz alelnök elmondta: sem sztrájkjog, sem kollektív szerződés nincs. A kollektív érdekérvényesítést, a munkaügyi közvetítői és döntőbírói szolgálatot kellene erősíteni, kapjunk alkupozíciót. A szakközépiskolai évek ügyében a Kormány álláspontot alakíthat ki, autentikus jogértelmezést adhat ki, a Legfelsőbb Bíróság jogegységi nyilatkozatának megvárása időhúzásnak tünik. Ezt követően pedig a pótlékrendszer beépítésének veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Katus Károly, az RVE elnöke elmondta, hogy a Magyar Honvédségen, illetve a Honvédelmi mInisztérium berkein kívül sehol sem müködik megfelelően az ágazati érdekegyeztetés, az IRÉT szintjén nem zajlik olyan információcsere, ami megalapozná a SZÉF-en történő hatékony érdekegyeztetést. Ezért a SZÉF helyét, szerepét azonnal le kell tisztázni. Nem mennek végig a SZÉF-en hozott állásfoglalások sem.

Ezt követően Jáger Tibor, az Egység 2002 Kft. szolgáltatásszervezője a nyugdíjpénztár-ügyekről adott hasznos információkat. Az FRDÉSZ székházának hasznosításával kapcsolatos koncepció vitája során elhangzott, hogy a HM minimális bérleti díjért biztosítja a Visegrádi-Gogol utca sarkán található objektumot, emellett vállalja a teljes üzemeltetési költséget, a berendezést, az IRM pedig a számítógépes ellátást garantálta, a portaszolgálatot az FRDÉSZ-nek kell biztosítani. Jáger Tibor – Kónya Péter elnök bevezető szavai után – hozzátette: a szándék igazodott a lehetőségekhez, olyan szolgáltató központot alakítunk ki, amely az FRDÉSZ tagszervezetei számára biztosítana megfelelő kedvezményeket, míg az Egység 2002 Kft. jelenlegi, Béke úti elhelyezése pedig alkalmassá válhat az FRDÉSZ vezetői számára, mint átvonuló szálló.

Miután a Kft. legújabb szolgáltatásairól – internetes nyelvoktatásról, banki szolgáltatásokról – is beszélt Jáger Tibor, határozatot is hozott az FRDÉSZ elnöksége, eszerint a szövetség megkezdheti munkáját az új székházban. Ez egy olyan folyamat, ami a közös akarat eredményeként zárult le – mondta Mészáros Géza, a Hosz elnöke. Az FRDÉSZ székház-ügy megoldásával kapcsolatosan külön köszönetemet fejezem ki a Hosz-nak és a LIGA szakszervezeteknek is, emellett Kiss Péter és dr. Szekeres Imre minisztereknek is köszönetemet fejezem ki majd levélben – tette hozzá Kónya Péter elnök.

Ezt követően a LIGA pályázatán történő részvételről döntöttek az FRDÉSZ tagszervezetei, majd megtartották a SZÉF ülés előtti oldalegyeztetést is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.