2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HM segítségével kapott székházat az FRDÉSZ

Hosz  |  2007. 06. 27., 14:31

A Szolgálati jogviszonyban állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésére készült fel az FRDÉSZ elnöksége azon a június 27-i, - a LIGA konföderáció Benczúr utcai központjában megtartott – rendezvényen, melyen a szövetség székházának hasznosításával kapcsolatos koncepciót is megvitatták. Az ülésen Kónya Péter elnök elmondta, hogy az FRDÉSZ fáklyás demonstrációján átadott petícióra írásos reakciót kér az IRM vezetőjétől. A Honvédzsakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte...

A Szolgálati jogviszonyban állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésén napirenden szereplő témákra készült fel az FRDÉSZ elnöksége. A június 27-i, a LIGA konföderáció Benczúr utcai központjában tartott rendezvényen elhangzott, hogy Takács Albert szakminiszterrel történt június 26-i találkozója során az IRM vezetője elmondta, hogy a Kormányülésén lesz téma a fegyveres és rendvédelmi dolgozók nyugdíjrendszere, erről kormányhatározatot is hoznak. Az FRDÉSZ elnöke kiemelte, hogy a magánnyugdíjpénztári ügyekkel, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról várható jogegységi nyilatkozatról, a beindítandó munkavédelmi szakellenőrzésekről, a petícióban is megfogalmazott 8%-os kereset-kiegészítés lehetőségéről, a pótlékrendszerről, valamint az ÁEK-kel kapcsolatos ügyekben is nyilatkozni fog – a SZÉF-en – az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Pongó Géza FRSZ főtitkár a jelenlegi nyugdíjrendszer anomáliáról, majd a magánnyugdíjpénztári visszalépésről, az utazási és üdültetési kedvezmények romlásáról beszélt, és az ÁEK hiányosságaira utalva azt kérte, hogy a Városligeti fasorban – volt BM kórházban – maradjon meg a járóbeteg-ellátás. Heiling Ottó Hosz alelnök elmondta: sem sztrájkjog, sem kollektív szerződés nincs. A kollektív érdekérvényesítést, a munkaügyi közvetítői és döntőbírói szolgálatot kellene erősíteni, kapjunk alkupozíciót. A szakközépiskolai évek ügyében a Kormány álláspontot alakíthat ki, autentikus jogértelmezést adhat ki, a Legfelsőbb Bíróság jogegységi nyilatkozatának megvárása időhúzásnak tünik. Ezt követően pedig a pótlékrendszer beépítésének veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Katus Károly, az RVE elnöke elmondta, hogy a Magyar Honvédségen, illetve a Honvédelmi mInisztérium berkein kívül sehol sem müködik megfelelően az ágazati érdekegyeztetés, az IRÉT szintjén nem zajlik olyan információcsere, ami megalapozná a SZÉF-en történő hatékony érdekegyeztetést. Ezért a SZÉF helyét, szerepét azonnal le kell tisztázni. Nem mennek végig a SZÉF-en hozott állásfoglalások sem.

Ezt követően Jáger Tibor, az Egység 2002 Kft. szolgáltatásszervezője a nyugdíjpénztár-ügyekről adott hasznos információkat. Az FRDÉSZ székházának hasznosításával kapcsolatos koncepció vitája során elhangzott, hogy a HM minimális bérleti díjért biztosítja a Visegrádi-Gogol utca sarkán található objektumot, emellett vállalja a teljes üzemeltetési költséget, a berendezést, az IRM pedig a számítógépes ellátást garantálta, a portaszolgálatot az FRDÉSZ-nek kell biztosítani. Jáger Tibor – Kónya Péter elnök bevezető szavai után – hozzátette: a szándék igazodott a lehetőségekhez, olyan szolgáltató központot alakítunk ki, amely az FRDÉSZ tagszervezetei számára biztosítana megfelelő kedvezményeket, míg az Egység 2002 Kft. jelenlegi, Béke úti elhelyezése pedig alkalmassá válhat az FRDÉSZ vezetői számára, mint átvonuló szálló.

Miután a Kft. legújabb szolgáltatásairól – internetes nyelvoktatásról, banki szolgáltatásokról – is beszélt Jáger Tibor, határozatot is hozott az FRDÉSZ elnöksége, eszerint a szövetség megkezdheti munkáját az új székházban. Ez egy olyan folyamat, ami a közös akarat eredményeként zárult le – mondta Mészáros Géza, a Hosz elnöke. Az FRDÉSZ székház-ügy megoldásával kapcsolatosan külön köszönetemet fejezem ki a Hosz-nak és a LIGA szakszervezeteknek is, emellett Kiss Péter és dr. Szekeres Imre minisztereknek is köszönetemet fejezem ki majd levélben – tette hozzá Kónya Péter elnök.

Ezt követően a LIGA pályázatán történő részvételről döntöttek az FRDÉSZ tagszervezetei, majd megtartották a SZÉF ülés előtti oldalegyeztetést is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.