2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Takács Albert: vissza kell állítani a hivatás respektjét

Hosz  |  2007. 06. 27., 14:53

A Szolgálat jogviszonyban állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) - június 27-i - ülésén Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter kijelentette: minden hivatásos állományúnak, aki 2008. január 1-jén rendelkezni fog 20 esztendő szolgálati viszonnyal, megállapítják a nyugdíját. Az FRDÉSZ nevében Kónya Péter elnök tárgyalt, a Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök képviselte...

A SZÉF ülésén Kónya Péter volt a munkavállalói oldal szóvivője, míg dr. Piros Attila rendőr ezredes, az IRM főosztályvzetője, a munkáltatói oldal szóvivőjeként tevékenykedett. A tárgyaláson végig részt vett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. Napirend szerint elsőként a miniszteri tájékoztató hangzott el.

Takács Albert bevezetőjében azt mondta el, hogy nagyon örül és megilletődötten van jelen a SZÉF ülésén. Hivatali időm alatt szeretném visszaállítani az Önök respektjét olyan szintre, amit megérdemelnek. Nagy indulatot kavart a nyugdíjszabályok változása. A Kormány demonstrálta az elkötelezettségét, így a 2007. december 31-re minden 20 év szolgálati jogviszonnyal rendelkező számára regisztrálja a nyugdíját - mondta a miniszter.

Szakközépiskola-üggyel kapcsolatban Takács Albert arról tájékoztatott, hogy mivel több, egymásnak ellentmondó ítélet született, ezért az LB-nél jogegységi döntést kezdeményez. Beszámítható lesz, s ezt az IRM elfogadja majd - tette hozzá. 

Mindent el kell követni, hogy az egészségügyi ellátás színvonala ne csökkenjen. A megszüntetett kórházak jogutód szervezete (az ÁEK) kötelezettséget vállal a speciális (FÜV) vizsgálatok elvégzésére, a terheket a szaktárcáknak kell állniuk. A járóbeteg-ellátást az ÁEK két müszakban biztosítja az eddigi BM-kórház helyett.

Az IRM messzemenőkig érdekelt abban, hogy a személyi állomány szolgálati- élet- és munkakörülményei magas szintüek legyenek. A BVOP jó partnere az IRM-nek, a bv-s problémák rendezése érdekében anyagi segítséget nyújt majd a tárca - hangsúlyozta a szakminiszter.

Kónya Péter reakciójában örömét fejezte ki, hogy tárgyalóasztalnál zajlik az egyeztetés.

Azt gondoltuk, hogy jobb csomaggal, hangulatjavító intézkedésekkel látja el a Kormány az új minisztert. Szerintünk az elvándorlási folyamat csak hathatós intézkedésekkel állítható meg - mondta az FRDSÉZ elnöke.

Takács Albert: 2007. december 31-ig akinek magánnyugdíjbiztosítása van, az visszaléphet az állami nyugdíjpénztárba. Ez a megoldás törvényt módosítást igényel, amelynek az a lényege, hogy ne legyen késztetés a nyugállományba vonulás.

Ezt követően Kónya Péter azt mondta, hogy az őszi demonstráció után sem, és a mostani, június 1-jei követeléseinkre se kapták meg a választ, ezért azt kérik, hogy legkésőbb július 15-ig kapják meg a hivatalos reakciót.

Pozitív elmozdulást tapasztalunk szakközépiskola-ügyben, ám mulasztásos jogsértések vannak a rendőrségnél, hét hónapja beadott szolgálati panaszra sem kaptak választ a kollégák. A korábbi SZÉF üléseken kért adatokból semmit sem kaptunk meg mindezidáig. Az állomány megtartása érdekében fontos az életpálya-rendszer és a sztrájkjog vagy a kollektív szerződési jog visszaállítása vagy az alkotmányos jogokról való lemondás ellentételezése. Ötpárti konszenzusra lenne szükség a szolgálati törvények módosítása ügyében - mondta a munkavállalói oldal szóvivője. 

Az FRDÉSZ elnöke – ezt követően – a civilesítésről, a 8%-os illetményfejlesztésről, a pótlékrendszerről, a MÁV kedvezmények megvonásáról, valamint az üdültetési díjak emelkedésének miértjéről is érdeklődött.

Takács Albert méltányolva az őszinte beszédet, elmondta, hogy 15 napon belül válaszol a petícióra, az IRÉT-et is összehívják, a kollektív szerződésre való lehetőséget is megvizsgáltatja a szakértőkkel.

Az ülés végén Kónya Péter aláhúzta: Sürgős megoldást kell találni a tüzoltók és más rendvédelmi dolgozók túlmunka ügyére, majd utalt arra, hogy Takács Albert helyettes ombudsmanként vizsgálta már ezt az ügyet.

Az ülés végén az igazságügyi és rendészeti miniszter még egyszer megerősítette, hogy 15 napon belül hivatalosan is válaszol a petícióra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.