2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A július elsején életbe lépett változásokról

Hosz  |  2007. 07. 02., 13:43

Július 1-jétől bővült a vizitdíj alól mentesülők köre, azonban a betegúttól való eltérés miatt többet kell fizetni. 1400 gyógyszerért fizetünk többet, de azért spórolhatunk is: közel 300 termék ára csökkent. Emelkedik a szakképzetteknek járó minimálbér összege, új szabályok vonatkoznak ezután a cégekre és a színlelt szerződések moratóriuma is lejárt. A nyugtákra is figyelni kell: megszűnt a 2007. január 1. előtt gyártott nyugták és számlák forgalmazhatósága. A részletekről az alábbiakban...

Nem kell vizitdíjat fizetni:

a Honvédség, hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a rendvédelmi szervek (határőrség, rendőrség, vám- és pénzügyőrség, polgári védelem, büntetés végrehajtási szervezet, állami és hivatásos önkormányzati tüzoltóság, polgári nemzetbiztonsági szolgálat), az Országos Mentőszolgálat és az irányítása alatt mentési feladatokat ellátó egyéb mentőszervezetek dolgozói a szolgálattal közvetlenül összefüggő intézkedés vagy eljárás során szerzett sérülés vagy betegség esetén,

azon véradók, akik legalább 30 alkalommal adtak teljes vért,

a tartós betegségben szenvedők nem csak a vizitdíj, hanem a kórházi napidíj fizetése alól is,

a tüdőszürés,

a 18 éven felettiek, akik nappali alap-, és középfokú iskolai oktatásban részt vesznek, ha az ellátást az iskola-, és ifjúság-egészségügyi szolgáltatás keretében veszik igénybe;

a jogszabály által elrendelt orvosszakértői vizsgálat és szakvéleményezés, ha arra társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre, illetve az egészségbiztosítás pénzbeli vagy baleseti ellátására való jogosultság megállapítása céljából kerül sor.

 

Drágult azonban a betegúttól való eltérés:

A háziorvosi ellátást saját kezdeményezésére nem a rendelőben, hanem más külső helyszínen vesz igénybe: 600 Ft maradt.

Nem a választott háziorvosánál nem sürgős ellátást vesz igénybe: 600 Ft maradt.

Ügyeleti ellátást indokolatlanul vesz igénybe: 1000 Ft maradt.

A beutalóval igénybe vehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül, illetőleg nem a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatónál vesz igénybe: 1000 Ft-ra nőtt.

Az emelt összegü vizitdíj fizetése ezentúl vonatkozik:

§         a 18 éven aluliakra (rájuk csak a beutaló nélkül igénybe vett orvoshoz fordulás esetén 1000 Ft vonatkozik, az indokolatlan sürgősségi ellátás emelt díja nem, és ez is csak augusztus 1-től lép életbe),

§         a tartós orvosi kezelésben részesülőkre,

§         a véradókra,

§         rendvédelmi szervek dolgozóira,

§         a hajléktalanokra is.

 

Július első napjától növekszik mintegy 1400 támogatott gyógyszer ára is, de némi csökkenéssel is számolhatunk: 300 gyógyszerért kevesebbet kell fizetni. Az áremelés átlagosan 2-2,5 % lesz – így döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

 

A közgyógyellátásban részesülők sem kerülhették el a módosításokat: a havi gyógyszerkeretük 12 ezer forint lesz ezután – míg eddig nem volt felső határ. Azonban orvosaik már nemcsak a közgyógylistáról írhatnak fel gyógyszereket, hanem a TB által támogatott szerek teljes köréből választhatnak.

Magasabb minimálbért kapnak azok a munkavállalók is, akik olyan tevékenységi körben dolgoznak, amelyhez középfokú végzettség, szakképzettség szükséges. A két évnél kevesebb gyakorlati idővel rendelkezőknek 65700 forintot, míg a két évnél több gyakorlati idővel rendelkezőknek 68800 forintot köteles fizetni a munkáltató. Az ötven év felettieknek már nem kell gyakorlati időd igazolniuk: vasárnap óta őket is a magasabb minimálbér illeti meg.

 

Az új cégtörvény miatt ma már olcsóbban és gyorsabban lehet céget alapítani. Az elektronikus úton benyújtott dokumentumok közül a cégbejegyzés díja 5000 forint, a vállalkozásé 3000. A hagyományos (papíralapú) cégbejegyzésért kft. esetén 100 ezer, bt. esetén 50 ezer, míg a közzétételért az előbbi esetben 25, utóbbinál 14 ezer forintot kell fizetni.Újdonság, hogy ezután csak a főtevékenységet és az engedélyköteles tevékenységet kell feltüntetni a cégjegyzékben.

Ezentúl nem állhat munkaviszonyban egy társasággal annak vezető tisztségviselője. Az ilyen szerződéseket öt éven belül át kell alakítani.

 

Vasárnap lejárt a türelmi idő: a színlelt szerződéseket meg kell szüntetni. Az APEH szigorúbban ellenőriz, és akinél ilyen szerződést találnak, az visszamenőlegesen is büntetésre számíthat.

 

Július 1-től megszünik a 2007. január 1. előtt legyártott nyugta és számla nyomtatványok forgalmazhatósága; azok csak 2007. december 31-ig használhatók fel. A 2007. január 1-jét megelőzően előállított és nyilvántartásba vett nyomtatványokat a felhasználóknak 2007. december 31. napjával le kell zárni. A fel nem használt bizonylatokat az előállítóknak, az értékesítőknek és a felhasználóknak - utólag is ellenőrizhető módon, bizonylattal alátámasztottan, a rájuk vonatkozó selejtezési szabályoknak megfelelően - 2008. január 31-ig kell selejtezni.

 

Forrás: Hvg.hu, APEH,  OEP

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.