2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktualitások, kongresszusi előkészületek, a költségvetés teljesülése és a holland kapcsolat

Hosz  |  2007. 07. 24., 08:07

A Honvédszakszervezet elnökségi ülésén - egyebek mellett - a novemberi Kongresszus előkészületeiről, a költségvetés I. félévi teljesüléséről tárgyalták. A július 24-i döntéshozó fórumon - az elnökségi tagokon kívül - részt vett a holland társszakszervezet, az AFMP-FNV elnöke, Wim van den Burg és a szakszervezet alelnöke, Han Busker is...

Az ülés elején Mészáros Géza elnöki megnyitójában külön gratulált dr. Heiling Ottónak egyetemi tanulmányai sikeres befejezéséhez, jogi doktorrá avatásához. Ezt követően az elnök tájékoztatója hangzott el az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Időrendi és súlyponti összefoglalójában a Hosz elnöke külön is szólt a Szerződéses Katonák Országos Konferenciájának (SZKOK) lebonyolításáról, a rendezvény tapasztalatairól, a HM Kollégium ülésről, az FRDÉSZ elnökségi üléséről, a szakszervezeti szövetség székház-átvételéről, az FRDÉSZ focikupáján első helyezést elért Hosz-csapatról, valamint a SZÉF rendezvényéről is.

Mészáros Géza az államtitkárváltásról, a dr.Vadai Ágnesnél tett látogatásról, a kongresszusi jelölőbizottság üléséről, valamint a július 21-i, a ceglédi Aquaparkban rendezett családi napról is részletesen szólt.    

Ezt követően az előző elnökségi ülés és a választmányi ülés jegyzőkönyvét az elnökség egyhangúlag fogadta el.

A vezetői tréningek tapasztalatait összegző Hosz elnök elmondta: a továbbképzést elsősorban az új tisztségviselők beillesztését, a szocializációt szolgálta.

A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula alelnök adott tájékoztatást. A Hosz alelnöke - egyebek mellett - a HÉF II. féléves napirendi pontjairól, a pénzbeni járandóságokról, juttatásokról szóló 3/2002-es HM rendeletről, a pótlékok kiszélesítési lehetőségeiről, a 12 órás rendészeti járőrszolgálatok kezeléséről, a kegyeleti gondoskodásról szóló utasítás szabályozásáról is.

A 2007. évi kongresszus előkészületeiről szintén Szincsák Gyula számolt be. A Hosz alelnöke kiemelte, hogy az augusztusi munkabizottsági ülések után, már a következő elnökségi ülésen is napirenden szereplő téma lesz az Alapszabály és a Program, a Kongresszus lebonyolítása, a döntéshozatali mechanizmus, valamint a haderő-átalakítás következtében az anyaalakulattól külön települő katonai szervezetek szakszervezeten belüli szerepe is.

A 2007. évi költségvetés I.féléves teljesüléséről Sándor Roland pénzügyi ügyvivő számolt be. A tervezetről, a bevételek és a kiadások - június 30-i - teljesüléséről szóló információk után a bevételek megoszlásáról, a demonstrációs költségekről, valamint az eredményről is tájékoztatott a pénzügyi ügyvivő.

A pártoló tagi felvételről szóló javaslatot Mészáros Géza elnök terjesztette elő. Ezt követően egyhangú döntés született, a Hosz elnökének javaslatára néggyel bővült a szakszervezet pártoló tagjainak tábora.

Az egyebekben dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár az elnökségi üléseken tárgyalandó napirendi témákra kért javaslatot, majd Szoboszlai Endre az Idősek Világnapi rendezvényére előterjesztendő személyi javaslatokat ismertette. Sándor Roland pénzügyi ügyvivő pedig arról számolt be, hogy a Hosz szeptember 12-én rendezi az idei Egység Kupa kispályás focitornát, a helyszín Debrecen kesz.

Ezt követően a hazánkban tartózkodó holland társszakszervezet képviselőit, Wim van den Burg elnököt és Han Busker alelnököt köszöntötte az elnökség. Miközben Mészáros Géza bemutatta a Honvédszakszervezet történetét, struktúráját, jelenlegi feladatait, a legfontosabb szakszervezeti szolgáltatásokat, az Egység 2002 Kft.-t, a Katonákért Alapítványt, valamint a kommunikációs eszközöket, így az Egység újságot, a weblapot és a Hosz-Tv-t, a vendégek is bemutatták a holland AFMP-FNV szervezetét. A haderőnemi szervezésben müködő szakszervezetnél az elnökség munkája nehézkes, hiszen az aktív állományú katonák rendkívül elfoglatak. A Hosz-hoz hasonló ügyvezetést mindössze 3 ,,csúcsmenedzser", az elnök, az alelnök és a főtitkár alkotja. A bemutatkozáson az AFMP-FNV és a védelmi minisztérium közötti kapcsolatról, a bértárgyalásokon való részvételről, valamint a 10,5 Eurós alaptagdíjról is szó esett. A holland vendégek hozzátették, hogy a Hosz-nak súlyának, taglétszámának megfelelő, méltó helyet kell elfoglalni az EUROMIL ügyvezetésében.

A Hosz következő elnökségi ülését augusztus 21-22-én rendezik, a helyszín a tarnamérai szakszervezeti üdülő lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.