2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet támogatásával

Hosz  |  2007. 07. 25., 08:17

A Honvédszakszervezet támogatóként felkarolta a Pákozdon felállításra kerülő „Missziós-emlékmű” ügyét, anyagi támogatás formájában is. Az emlékmű első üteme elkészült, májusban átadták és a megalapítás alatt lévő Nemzeti Katonai Emlékhely részévé vált...

A Nemzeti Katonai Emlékhely gondolatisága 1848-tól napjainkig öleli fel és demonstrálja a honvédelem, a hazafiság eszményét. A fiatal honvédsereg első győztes csatájának emlékei, a II. világégés emlékmüve, valamint a mai „expedíciós haderő” bemutatása mellett egy első világháborús emlékhely kialakítása is szóba került.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a terv gyakorlati megvalósításához kérte a Honvédszakszervezet segítségét is.

 

A megkeresés egybeesett a HOSZ nemzetközi kapcsolatain belül az olasz partnerszervezetekkel meglévő kapcsolatok fejlesztésének elképzeléseivel, így a HTBK küldöttségének tagja volt a HOSZ képviselője is.

Széleskörü összefogás eredményeként felújításra került az I. világháborús osztrák - magyar katonai temető az olaszországi Fogliano di Redipugliában. A felújítást követő újraszentelésre július 21-én került sor.

 

 

Az ünnepségen megjelentek az Isonzó alsó folyásánál zajlott harcokban elesett osztrák, német, horvát, szlovén és magyar katonák emlékét ápoló hagyományőrző szervezetek, valamint a olasz önkormányzatok és a hadsereg képviselői. Az ünnepségen megjelent a felújításban résztvevő Isonzó Baráti Körrel együttmüködő Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezet delegációja is. A baráti köri delegációhoz kapcsolódott Székesfehérvár Megyei Jogú Város, az Összhaderőnemi Parancsnokság, a Honvédszakszervezet, a Honvéd Kulturális Egyesület Csatatérkutató Szakosztály és a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. képviselői is. 

A csatatér-kutatók találtak egy a 17. (Székesfehérvári) Honvéd Gyalogezred doberdói arcvonalán 1916-ban kialakított parancsnoki állást (kavernát), amelyet feltárás után a Pákozdi Emlékhelyen lehetne rekonstruálni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.