2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet támogatásával

Hosz  |  2007. 07. 25., 08:17

A Honvédszakszervezet támogatóként felkarolta a Pákozdon felállításra kerülő „Missziós-emlékmű” ügyét, anyagi támogatás formájában is. Az emlékmű első üteme elkészült, májusban átadták és a megalapítás alatt lévő Nemzeti Katonai Emlékhely részévé vált...

A Nemzeti Katonai Emlékhely gondolatisága 1848-tól napjainkig öleli fel és demonstrálja a honvédelem, a hazafiság eszményét. A fiatal honvédsereg első győztes csatájának emlékei, a II. világégés emlékmüve, valamint a mai „expedíciós haderő” bemutatása mellett egy első világháborús emlékhely kialakítása is szóba került.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a terv gyakorlati megvalósításához kérte a Honvédszakszervezet segítségét is.

 

A megkeresés egybeesett a HOSZ nemzetközi kapcsolatain belül az olasz partnerszervezetekkel meglévő kapcsolatok fejlesztésének elképzeléseivel, így a HTBK küldöttségének tagja volt a HOSZ képviselője is.

Széleskörü összefogás eredményeként felújításra került az I. világháborús osztrák - magyar katonai temető az olaszországi Fogliano di Redipugliában. A felújítást követő újraszentelésre július 21-én került sor.

 

 

Az ünnepségen megjelentek az Isonzó alsó folyásánál zajlott harcokban elesett osztrák, német, horvát, szlovén és magyar katonák emlékét ápoló hagyományőrző szervezetek, valamint a olasz önkormányzatok és a hadsereg képviselői. Az ünnepségen megjelent a felújításban résztvevő Isonzó Baráti Körrel együttmüködő Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezet delegációja is. A baráti köri delegációhoz kapcsolódott Székesfehérvár Megyei Jogú Város, az Összhaderőnemi Parancsnokság, a Honvédszakszervezet, a Honvéd Kulturális Egyesület Csatatérkutató Szakosztály és a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. képviselői is. 

A csatatér-kutatók találtak egy a 17. (Székesfehérvári) Honvéd Gyalogezred doberdói arcvonalán 1916-ban kialakított parancsnoki állást (kavernát), amelyet feltárás után a Pákozdi Emlékhelyen lehetne rekonstruálni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.