2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet támogatásával

Hosz  |  2007. 07. 25., 08:17

A Honvédszakszervezet támogatóként felkarolta a Pákozdon felállításra kerülő „Missziós-emlékmű” ügyét, anyagi támogatás formájában is. Az emlékmű első üteme elkészült, májusban átadták és a megalapítás alatt lévő Nemzeti Katonai Emlékhely részévé vált...

A Nemzeti Katonai Emlékhely gondolatisága 1848-tól napjainkig öleli fel és demonstrálja a honvédelem, a hazafiság eszményét. A fiatal honvédsereg első győztes csatájának emlékei, a II. világégés emlékmüve, valamint a mai „expedíciós haderő” bemutatása mellett egy első világháborús emlékhely kialakítása is szóba került.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a terv gyakorlati megvalósításához kérte a Honvédszakszervezet segítségét is.

 

A megkeresés egybeesett a HOSZ nemzetközi kapcsolatain belül az olasz partnerszervezetekkel meglévő kapcsolatok fejlesztésének elképzeléseivel, így a HTBK küldöttségének tagja volt a HOSZ képviselője is.

Széleskörü összefogás eredményeként felújításra került az I. világháborús osztrák - magyar katonai temető az olaszországi Fogliano di Redipugliában. A felújítást követő újraszentelésre július 21-én került sor.

 

 

Az ünnepségen megjelentek az Isonzó alsó folyásánál zajlott harcokban elesett osztrák, német, horvát, szlovén és magyar katonák emlékét ápoló hagyományőrző szervezetek, valamint a olasz önkormányzatok és a hadsereg képviselői. Az ünnepségen megjelent a felújításban résztvevő Isonzó Baráti Körrel együttmüködő Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezet delegációja is. A baráti köri delegációhoz kapcsolódott Székesfehérvár Megyei Jogú Város, az Összhaderőnemi Parancsnokság, a Honvédszakszervezet, a Honvéd Kulturális Egyesület Csatatérkutató Szakosztály és a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. képviselői is. 

A csatatér-kutatók találtak egy a 17. (Székesfehérvári) Honvéd Gyalogezred doberdói arcvonalán 1916-ban kialakított parancsnoki állást (kavernát), amelyet feltárás után a Pákozdi Emlékhelyen lehetne rekonstruálni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.