2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden a szolgálati nyugdíj

Hosz  |  2007. 08. 30., 14:35

Az FRDÉSZ elnökségének – a LIGA budapesti székházában megtartott, augusztus 30-i – ülésén a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos törvénymódosítás, valamint a rendvédelmi szervek dolgozóinak egészségügyi ellátása szerepelt a napirenden. Az aktuális témáról Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke adott tájékoztatást a szakszervezeti szövetség tagszervezetei képviselőinek. A Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezette döntéshozó fórum rendkívüli SZÉF ülést kezdeményezett a témában...

Igaz, hogy jelenleg még nem áll rendelkezésre a szolgálati nyugdíj módosítására vonatkozó aktuális szövegszerü javaslat – kezdte tájékoztatóját Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke - azonban a Honvédelmi Minisztérium által korábban kidolgozott változat tárcán belüli egyeztetése az érdekvédelmi szervezetek, így a Hosz- bevonásával megtörtént.

Miközben az alelnök a tárgyalások és az egyeztetések előzményeiről, illetve a HM és a Hosz között jelenleg is folyó egyeztetésekről beszélt, – többek között – elmondta, hogy a Hosz ismeretei szerint a kormányhatározat szempontjait követő előterjesztés elkészült, a tárcák közötti egyeztetés jelenleg is zajlik.

- Információink szerint az új tervezet is tartalmazza azt, hogy  akik rendelkeznek a 20 év szolgálati viszonnyal, azok a későbbiekben is a jelenlegivel azonos jogszabályi feltételekkel mehetnek szolgálati nyugdíjba. 2008. január 1-jétől viszont – a társadalombiztosítási törvény változása miatt  -  új számítás lép életbe, vagyis a nettó illetményből számolják majd ki a nyugdíjakat. A járulék levonások módosulása miatt hozzávetőlegesen 8-14%-kal fog csökkenni a katonák esetében is a nyugdíjak összege. Ez pedig elsősorban az alacsonyabb keresetü réteget érintik, a magasabb illetményüeknél viszont nem lesz ilyen jelentős a csökkenés. A javaslat szerint, a negatív hatások mérséklésére, akik elérték a 20 év szolgálati időt, azoknak 2008. január 1-jei hatállyal rögzíteni kell a nyugdíjukat. A rögzítés a valós, megszerzett jövedelmek alapján történne. A rögzítés viszont akkor lenne reális, ha legalább a várható jubileumi jutalmat is figyelembe vennék. Úgy tudjuk, azok esetében, akik nem rendelkeznek 20 év szolgálati viszonnyal, még nem alakult ki egységes álláspont. Náluk maximum 14 havi illetményt lehetne figyelembe venni, vagy változnának a feltételek. Például emelkedne a jogszerző idő, a felső korhatár. A felelős vezetők nyilatkozatai alapján vélhetőleg a nyugállományba vonulás feltételei szigorítása is napirendre kerül. A szolgálati nyugdíj intézménye több szempontból is meghatározó szerepet tölt be a hivatásos jogviszony tekintetében, ezért az FRDÉSZ-nek mielőbb egységes álláspontot kellene kialakítani hosszú távú (a 20 év szolgálati viszonnyal nem rendelkezőket érintő) fennmaradása védelmében. – tette hozzá Szincsák Gyula.   

Miután a tagszervezetek képviselői elmondták véleményeiket, az FRDÉSZ elnöksége Kónya Péter javaslatára abban állapodott meg, hogy a reprezentatív szakszervezetek tárgyalásokat kezdeményeznek az érintett szaktárcák vezetőivel, hiszen mindezidáig (augusztus 30-ig) semmilyen egyeztetés nem történt meg a szakminisztériumok és a szakszervezetek között a szolgálati nyugdíj módosítása ügyében.

Az FRDÉSZ elnöksége – ezt követően – még tárgyalt a rendvédelmi szervek regionális Egészségügyi Alapellátási Központjával kapcsolatos koncepciótervről is. Az álláspontot – Balázs László FRDÉSZ alelnök rövid bevezetője után – dr. Juhász György, a VPFSZ elnök-helyettese terjesztette a tagszervezetek vezetői elé. A rendvédelmi munkavállalók egészségügyi ellátásáról szóló aktuális tájékoztató és a koncepció részleteit hamarosan közzé tesszük – a szerk.    

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Spanyolország hamarosan további Eurofighter Typhoon vadászbombázókat vásárolhat. Ez a terv a közelmúltban, az olaszországi Milánóban tartott találkozón merült fel az Eurofighter programban részt vevő 4 nemzet képviselői között.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.