2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden a szolgálati nyugdíj

Hosz  |  2007. 08. 30., 14:35

Az FRDÉSZ elnökségének – a LIGA budapesti székházában megtartott, augusztus 30-i – ülésén a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos törvénymódosítás, valamint a rendvédelmi szervek dolgozóinak egészségügyi ellátása szerepelt a napirenden. Az aktuális témáról Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke adott tájékoztatást a szakszervezeti szövetség tagszervezetei képviselőinek. A Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezette döntéshozó fórum rendkívüli SZÉF ülést kezdeményezett a témában...

Igaz, hogy jelenleg még nem áll rendelkezésre a szolgálati nyugdíj módosítására vonatkozó aktuális szövegszerü javaslat – kezdte tájékoztatóját Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke - azonban a Honvédelmi Minisztérium által korábban kidolgozott változat tárcán belüli egyeztetése az érdekvédelmi szervezetek, így a Hosz- bevonásával megtörtént.

Miközben az alelnök a tárgyalások és az egyeztetések előzményeiről, illetve a HM és a Hosz között jelenleg is folyó egyeztetésekről beszélt, – többek között – elmondta, hogy a Hosz ismeretei szerint a kormányhatározat szempontjait követő előterjesztés elkészült, a tárcák közötti egyeztetés jelenleg is zajlik.

- Információink szerint az új tervezet is tartalmazza azt, hogy  akik rendelkeznek a 20 év szolgálati viszonnyal, azok a későbbiekben is a jelenlegivel azonos jogszabályi feltételekkel mehetnek szolgálati nyugdíjba. 2008. január 1-jétől viszont – a társadalombiztosítási törvény változása miatt  -  új számítás lép életbe, vagyis a nettó illetményből számolják majd ki a nyugdíjakat. A járulék levonások módosulása miatt hozzávetőlegesen 8-14%-kal fog csökkenni a katonák esetében is a nyugdíjak összege. Ez pedig elsősorban az alacsonyabb keresetü réteget érintik, a magasabb illetményüeknél viszont nem lesz ilyen jelentős a csökkenés. A javaslat szerint, a negatív hatások mérséklésére, akik elérték a 20 év szolgálati időt, azoknak 2008. január 1-jei hatállyal rögzíteni kell a nyugdíjukat. A rögzítés a valós, megszerzett jövedelmek alapján történne. A rögzítés viszont akkor lenne reális, ha legalább a várható jubileumi jutalmat is figyelembe vennék. Úgy tudjuk, azok esetében, akik nem rendelkeznek 20 év szolgálati viszonnyal, még nem alakult ki egységes álláspont. Náluk maximum 14 havi illetményt lehetne figyelembe venni, vagy változnának a feltételek. Például emelkedne a jogszerző idő, a felső korhatár. A felelős vezetők nyilatkozatai alapján vélhetőleg a nyugállományba vonulás feltételei szigorítása is napirendre kerül. A szolgálati nyugdíj intézménye több szempontból is meghatározó szerepet tölt be a hivatásos jogviszony tekintetében, ezért az FRDÉSZ-nek mielőbb egységes álláspontot kellene kialakítani hosszú távú (a 20 év szolgálati viszonnyal nem rendelkezőket érintő) fennmaradása védelmében. – tette hozzá Szincsák Gyula.   

Miután a tagszervezetek képviselői elmondták véleményeiket, az FRDÉSZ elnöksége Kónya Péter javaslatára abban állapodott meg, hogy a reprezentatív szakszervezetek tárgyalásokat kezdeményeznek az érintett szaktárcák vezetőivel, hiszen mindezidáig (augusztus 30-ig) semmilyen egyeztetés nem történt meg a szakminisztériumok és a szakszervezetek között a szolgálati nyugdíj módosítása ügyében.

Az FRDÉSZ elnöksége – ezt követően – még tárgyalt a rendvédelmi szervek regionális Egészségügyi Alapellátási Központjával kapcsolatos koncepciótervről is. Az álláspontot – Balázs László FRDÉSZ alelnök rövid bevezetője után – dr. Juhász György, a VPFSZ elnök-helyettese terjesztette a tagszervezetek vezetői elé. A rendvédelmi munkavállalók egészségügyi ellátásáról szóló aktuális tájékoztató és a koncepció részleteit hamarosan közzé tesszük – a szerk.    

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.