2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA konföderáció: Újabb fúzió és rendkívüli kongresszus előtt

Hosz  |  2007. 09. 03., 16:07

A VDSZSZ és a LIGA fúziója, a korkedvezményes nyugdíj, a középfokú oktatási tanfolyamra történő beiskolázás, a tagkutatás, valamint a székház megvásárlása szerepelt kiemelt témaként a LIGA – szeptember 3-i – elnökségi ülésének napirendjén. A döntéshozó fórum rendezvényét Gaskó István elnök vezette, az elnökségi tagok között részt vett Mészáros Géza, a Hosz elnöke is…  

Az előző ülésről készült emlékeztető elfogadása után a LIGA és a VDSZSZ egyesülésének előkészítése szerepelt a napirenden. Horváth Lajos ügyvezető alelnök a VDSZSZ szeptember 21-i kongresszusa, illetve a várható csatlakozása utáni helyzetre, az Alapszabály módosítására, az oktatással foglalkozó társelnöki pozíció és 2 – VDSZSZ-nek szánt – bizottsági tagi funkcióra, a LIGA Tanácsülés lebonyolítására és a rendkívüli LIGA kongresszus megrendezésére, valamint annak időpontjára is javaslatot tett. A tanácsülés időpontja - az elnökségi tagok döntése alapján - szeptember 28, a rendkívüli kongresszusé pedig december 14 lesz. Ezt követően Gál Rezső a következő, még a VDSZSZ rendkívüli kongresszusa előtti napok várható eseményeiről tájékoztatta az elnökséget.  

A LIGA álláspont előkészítése a korkedvezményes nyugdíjrendszerrel kapcsolatban címü írásos anyagot Horváth Lajos ügyvezető alelnök és Migács Tibor, a szakértői osztály vezetője egészítette ki. Elhangzott, hogy mindenkinek kedvezőtlen a Kormány által bevetett halogató politika, új rendszerre van szükség, melynek az a lényege, hogy ne a társadalom és a munkavállalók finanszírozzák a struktúrát. Pongó Géza elnökségi tag, az FRSZ főtitkára a fegyveres és rendvédelmi szféránál tapasztalt nyugdíjba vonulási hullámról, a szféra speciális helyzetéről, valamint arról szólt, hogy a törvényi változások miatt 2008-tól mintegy 8-14%-kal csökkennek majd a nyugdíjak. Németh Károly elnökségi tag pedig az OÉT-en képviselendő egységes álláspont képviselete mellett érvelt. Az elnökség elfogadta a előterjesztést. Ezt követően - a LIGA elnökének javaslatára – az elnökségi tagok közötti kommunikáció és a döntéshozatal új módszereiről tárgyaltak. Gaskó István a videokonferencia, valamint az internet alapú telefonálás (skype) lehetőségeiről, míg Mészáros Géza elnökségi tag a Honvédszakszervezetnél már bevált módszerekről beszélt. A konföderáció elnökének javaslatára, az elnökség ezt követően, sürgős esetekben (ha azt senki nem ellenzi) dönthet írásban, illetve kommunikációs eszközökön keresztül is.   Az elnökség tagjai a LIGA Tanács ülésének javasolt napirendi pontjairól, majd a rendkívüli Kongresszus összehívásáról is döntöttek. A középfokú oktatási tanfolyamra történő beiskolázásról szóló előterjesztés során Horváth Lajos elmondta, hogy 33 kollégát delegáltak eddig a szervezetek. A LIGA ügyvezető alelnöke kiemelte: a kedvező tapasztalatok esetén 2008-ban is megrendezi a LIGA ezt a kurzust. A LIGA tagkutatás lezárásáról szóló tájékoztató során a LIGA ügyvezető alelnöke miután elmondta, hogy az átcsoportosítások kapcsán a szövetséget nem érte kár, megköszönte a szervezetektől visszaérkezett kérdőíveket. A LIGA új székházának megvásárlásáról és a szükséges teendők megbeszélése során elhangzott, hogy a LIGA és a VDSZSZ új székháza, a svéd nagykövetség volt épületében, az Ajtósi Dürer sor 27/a alatt lesz megtalálható. Gaskó István elnök elmondta, hogy – a tervek szerint – az év végére már az új székházban fog müködni a LIGA konföderáció. Az egyebekben az előrehozott paksi üzemi tanács választásokról, az iparági szakszervezeti egység helyreállításáról, a LIGA elnökségének november 8-11 közötti brüsszeli vizitjéről, majd a regionális irodahálózat és a kihelyezett jogsegély-szolgálati lehetőségek bővítéséről, végül pedig a társadalmi radikalizálódásról kialakított konföderációs álláspontról egyeztettek.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.