2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA konföderáció: Újabb fúzió és rendkívüli kongresszus előtt

Hosz  |  2007. 09. 03., 16:07

A VDSZSZ és a LIGA fúziója, a korkedvezményes nyugdíj, a középfokú oktatási tanfolyamra történő beiskolázás, a tagkutatás, valamint a székház megvásárlása szerepelt kiemelt témaként a LIGA – szeptember 3-i – elnökségi ülésének napirendjén. A döntéshozó fórum rendezvényét Gaskó István elnök vezette, az elnökségi tagok között részt vett Mészáros Géza, a Hosz elnöke is…  

Az előző ülésről készült emlékeztető elfogadása után a LIGA és a VDSZSZ egyesülésének előkészítése szerepelt a napirenden. Horváth Lajos ügyvezető alelnök a VDSZSZ szeptember 21-i kongresszusa, illetve a várható csatlakozása utáni helyzetre, az Alapszabály módosítására, az oktatással foglalkozó társelnöki pozíció és 2 – VDSZSZ-nek szánt – bizottsági tagi funkcióra, a LIGA Tanácsülés lebonyolítására és a rendkívüli LIGA kongresszus megrendezésére, valamint annak időpontjára is javaslatot tett. A tanácsülés időpontja - az elnökségi tagok döntése alapján - szeptember 28, a rendkívüli kongresszusé pedig december 14 lesz. Ezt követően Gál Rezső a következő, még a VDSZSZ rendkívüli kongresszusa előtti napok várható eseményeiről tájékoztatta az elnökséget.  

A LIGA álláspont előkészítése a korkedvezményes nyugdíjrendszerrel kapcsolatban címü írásos anyagot Horváth Lajos ügyvezető alelnök és Migács Tibor, a szakértői osztály vezetője egészítette ki. Elhangzott, hogy mindenkinek kedvezőtlen a Kormány által bevetett halogató politika, új rendszerre van szükség, melynek az a lényege, hogy ne a társadalom és a munkavállalók finanszírozzák a struktúrát. Pongó Géza elnökségi tag, az FRSZ főtitkára a fegyveres és rendvédelmi szféránál tapasztalt nyugdíjba vonulási hullámról, a szféra speciális helyzetéről, valamint arról szólt, hogy a törvényi változások miatt 2008-tól mintegy 8-14%-kal csökkennek majd a nyugdíjak. Németh Károly elnökségi tag pedig az OÉT-en képviselendő egységes álláspont képviselete mellett érvelt. Az elnökség elfogadta a előterjesztést. Ezt követően - a LIGA elnökének javaslatára – az elnökségi tagok közötti kommunikáció és a döntéshozatal új módszereiről tárgyaltak. Gaskó István a videokonferencia, valamint az internet alapú telefonálás (skype) lehetőségeiről, míg Mészáros Géza elnökségi tag a Honvédszakszervezetnél már bevált módszerekről beszélt. A konföderáció elnökének javaslatára, az elnökség ezt követően, sürgős esetekben (ha azt senki nem ellenzi) dönthet írásban, illetve kommunikációs eszközökön keresztül is.   Az elnökség tagjai a LIGA Tanács ülésének javasolt napirendi pontjairól, majd a rendkívüli Kongresszus összehívásáról is döntöttek. A középfokú oktatási tanfolyamra történő beiskolázásról szóló előterjesztés során Horváth Lajos elmondta, hogy 33 kollégát delegáltak eddig a szervezetek. A LIGA ügyvezető alelnöke kiemelte: a kedvező tapasztalatok esetén 2008-ban is megrendezi a LIGA ezt a kurzust. A LIGA tagkutatás lezárásáról szóló tájékoztató során a LIGA ügyvezető alelnöke miután elmondta, hogy az átcsoportosítások kapcsán a szövetséget nem érte kár, megköszönte a szervezetektől visszaérkezett kérdőíveket. A LIGA új székházának megvásárlásáról és a szükséges teendők megbeszélése során elhangzott, hogy a LIGA és a VDSZSZ új székháza, a svéd nagykövetség volt épületében, az Ajtósi Dürer sor 27/a alatt lesz megtalálható. Gaskó István elnök elmondta, hogy – a tervek szerint – az év végére már az új székházban fog müködni a LIGA konföderáció. Az egyebekben az előrehozott paksi üzemi tanács választásokról, az iparági szakszervezeti egység helyreállításáról, a LIGA elnökségének november 8-11 közötti brüsszeli vizitjéről, majd a regionális irodahálózat és a kihelyezett jogsegély-szolgálati lehetőségek bővítéséről, végül pedig a társadalmi radikalizálódásról kialakított konföderációs álláspontról egyeztettek.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.