2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A sukorói csata 159. évfordulóján: Két napos rendezvénysorozat Pákozdon

Hosz  |  2007. 09. 30., 18:48

A csata 159. évfordulóján régen látott több  ezres tömeg lepte el a Mészeg-hegyi katonai emlékhelyet. Az ünneplők között volt dr. Szeredi Péter kabinetfőnök, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka, Fejér megye és Székesfehérvár vezetői, országgyűlési képviselők, a környék polgármesterei és érdeklődők az ország és a Kárpát-medence minden tájáról, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte...

Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Szeredi Péter kabinetfőnök és Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke. A katonai tiszteletadással kísért koszorúzási ünnepséget, amelyen a Honvédszakszervezet koszorúját Mészáros Géza elnök helyezte el,  a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség bemutatója követte, amelyen megelevenedett az egykori csata.

A rendezvények sora egyébként még szeptember 28-án reggelén, a Pákozd Mészeg-hegyi Katonai emlékhelyen. Ez a nap az általános és középiskolások honvédelmi versenyével és a MH Szárazföldi csapatainak ünnepével kezdődött. Sor került Dr.Gyuricza Béla vezérezredes, a szárazföldi csapatok néhai parancsnoka, a katonai emlékhely megálmodója emléktáblájának megkoszorúzására, a ” Magyar Honvédség 160 éve” vándorkiállítás megnyitójára, a „Békefenntartó emlékmünél” újabb objektumok átadására (KFOR, PRT), valamint a nagy számú érdeklődő szárazföldi bemutatókat, faszobrász és makett-kiállítást, fotókiállítást és hagyományőrző huszár-tábort tekinthetett meg. A délelőtti rendezvényeket a versenyek eredményhirdetése és az Emlékmü katonai tiszteletadással történő koszorúzása zárta.

Az általános iskolások versenyének első helyezett csapatát a Honvédszakszervezet szárazföldi haderőnemi képviselete különdíjban részesítette, amelyet Czövek János haderőnemi titkár adott át. Délután a ” Haditanács 2007”  kerek-asztal tanácskozásra érkeztek a Velencei tó és Székesfehérvár kistérségeinek polgármesterei, valamint a civil szervezetek vezetői és a honvédelem ügyének támogatói. A nap záróeseménye a Sukorói református templomban (az 1848. szeptember 28.-i haditanács eredeti helyszínén zajlott, ahol Benkő Tibor vezérőrnagy ünnepi köszöntőjét, a Honvéd férfikar színvonalas produkcióját ökumenikus ima zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.