2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A sukorói csata 159. évfordulóján: Két napos rendezvénysorozat Pákozdon

Hosz  |  2007. 09. 30., 18:48

A csata 159. évfordulóján régen látott több  ezres tömeg lepte el a Mészeg-hegyi katonai emlékhelyet. Az ünneplők között volt dr. Szeredi Péter kabinetfőnök, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka, Fejér megye és Székesfehérvár vezetői, országgyűlési képviselők, a környék polgármesterei és érdeklődők az ország és a Kárpát-medence minden tájáról, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte...

Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Szeredi Péter kabinetfőnök és Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke. A katonai tiszteletadással kísért koszorúzási ünnepséget, amelyen a Honvédszakszervezet koszorúját Mészáros Géza elnök helyezte el,  a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség bemutatója követte, amelyen megelevenedett az egykori csata.

A rendezvények sora egyébként még szeptember 28-án reggelén, a Pákozd Mészeg-hegyi Katonai emlékhelyen. Ez a nap az általános és középiskolások honvédelmi versenyével és a MH Szárazföldi csapatainak ünnepével kezdődött. Sor került Dr.Gyuricza Béla vezérezredes, a szárazföldi csapatok néhai parancsnoka, a katonai emlékhely megálmodója emléktáblájának megkoszorúzására, a ” Magyar Honvédség 160 éve” vándorkiállítás megnyitójára, a „Békefenntartó emlékmünél” újabb objektumok átadására (KFOR, PRT), valamint a nagy számú érdeklődő szárazföldi bemutatókat, faszobrász és makett-kiállítást, fotókiállítást és hagyományőrző huszár-tábort tekinthetett meg. A délelőtti rendezvényeket a versenyek eredményhirdetése és az Emlékmü katonai tiszteletadással történő koszorúzása zárta.

Az általános iskolások versenyének első helyezett csapatát a Honvédszakszervezet szárazföldi haderőnemi képviselete különdíjban részesítette, amelyet Czövek János haderőnemi titkár adott át. Délután a ” Haditanács 2007”  kerek-asztal tanácskozásra érkeztek a Velencei tó és Székesfehérvár kistérségeinek polgármesterei, valamint a civil szervezetek vezetői és a honvédelem ügyének támogatói. A nap záróeseménye a Sukorói református templomban (az 1848. szeptember 28.-i haditanács eredeti helyszínén zajlott, ahol Benkő Tibor vezérőrnagy ünnepi köszöntőjét, a Honvéd férfikar színvonalas produkcióját ökumenikus ima zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.