2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bevetésen

Hosz  |  2007. 10. 11., 09:28

A Magyar Honvédség évente megrendezi a \"Bevetési Irány\" gyakorlatot, melynek idei mozzanatán már bemutatkozási lehetőséget kaptak a professzionális haderő új katonai képességei és katonai eszközei is. A Magyar Honvédség legnagyobb szabású éves gyakorlatán azok az új szervezeti és irányítási rendszerek is megmérettek, amelyeket a honvédelmi tárca közelmúltban alakított ki. Az MH Központi Gyakorló- és Lőtér ,,0\" ponti térségében lebonyolított gyakorlat - október 11-i - sajtónyilvános napján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte...

,,Ha ősz, akkor Bevetési Irány..." - áll a HM tárca által kibocsátott, a Magyar Honvédség leglátványosabb hazai gyakorlatáról szóló kiadványban. És valóban, immár évek óta - így az ősz elején - a Magyar Honvédség megrendezi azt a harcászati gyakorlatot, melynek célja a professzionális haderő új katonai képességeinek, eljárásódjainak, technikai eszközeinek bemutatása, illetve a haderő egységes vezetésének, hatékony irányításának, a csapatvezetés színvonalának erősítése. A Bevetési Irány 2007 elnevezésü, számítógépes szimulációval támogatott gyakorlatot megtekintette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, a HM HVK főnöke is (képünkön jobbra).

A mintegy 1000 fő részvételével lebonyolított gyakorlaton a Magyar Honvédség kijelölt erői és eszközei immár harmadik alkalommal adtak számot az állami és katonai vezetők, valamint az állampolgárok előtt a felkészítés és a kiképzés eredményeiről. A dinamikus bemutató során láthattuk a legmodernebb harci eszközöket, a Gripen típusú vadászrepülőgépeket, a MI-24-es harci helikoptereket, de a BTR-80-asokat is.

Megtekinthettük, hogyan kell a tárgyaló delegációt szállítani, kísérni és oltalmazni, emellett azt is demonstrálták, hogyan kell a robbanóanyag-kereső kutyákkal dolgozni, illetve a különleges müveleti erőket határsértő csoportok ellen alkalmazni.

A gyakorlat különböző helyszínein több szakszervezeti tisztségviselővel is találkoztunk. Andor Tamás őrnagy, a Hosz légierő haderőnemi képviselője a gyakorlat egyik sajtótisztjeként, Bátor Ferenc őrnagy, alapszervezeti vezető, szárazföldi haderőnemi képviselő-helyettes pedig zászlóaljparancsnokként vett részt az idei leglátványosabb harcászati megmozduláson. Mészáros Géza, a Hosz elnöke (képünkön balra) honlapunknak elmondta, hogy igazán büszke, hiszen a látottak meggyőzték arról, hogy a katonák ez alkalommal is rengeteg munkát és energiát fektettek be, s ezzel meg is győzték a kilátogató vendégeket, parlamenti döntéshozókat arról, hogy szükség van a profi katonákra, meg kell becsülni, el kell ismerni a katonai hivatást vállaló kollégákat.      

A gyakorlat sajtótájékoztatóján dr. Szekeres Imre azt hangsúlyozta, hogy a Bevetési Irány 2007 elnevezésü, majdnem félmilliárd forintba kerülő bakonyi hadgyakorlattal befejeződött a haderőreform.

Egy év alatt megváltozott a haderő szerkezete, a parancsnoklás és a kiképzés rendszere, a toborzás, a hadkiegészítés módszertana, de a katonai egészségügy és a logisztika is. A reform lényeges eredménye, hogy emelték a csapatoknál szolgálók létszámát; a korábbi 15 ezer helyett jelenleg 21 ezren szolgálnak a csapatoknál, 4500-an pedig a minisztérium és háttérintézményeinél dolgoznak - mondta a honvédelmi miniszter.A miniszter szerint jelentős mértékben nőtt a Magyar Honvédség védelmi képessége: elsősorban az új vadászgépek, a Gripenek hadrendbe állítása, valamint a híradó, az informatikai és a vegyvédelmi fejlesztések révén.

A gyakorlat végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megköszönte a katonák kiemelkedő teljesítményét, majd - egyebek mellett - azt mondta a katonáknak, hogy jól tudja, mennyire nem volt egyszerü az elmúlt két-három esztendő.

- Változások sokaságán, mély átalakuláson ment keresztül a Magyar Honvédség, átalakult az irányítási rendszer, a sorozottról áttértünk a professzionális haderőre, megalakult az Összhaderőnemi Parancsnokság. A szerződéses állomány felkészültsége ma már jelentősen meghaladja a korábbi sorozott állomány képességeit. Megerősítem, hogy Magyarország számára az a legfontosabb, hogy a NATO kötelékén belül képes legyen a vállalt kötelezettségei teljesítésére. Azt szeretném kérni, hogy a továbbiakban is őrízzék meg azt a harcképességet, melyet az elmúlt időszakban elsajátítottak, és őrízzék meg azt a hüséget is, amely a Magyar Köztársasághoz füzi Önöket - mondta a miniszterelnök.

Ezt követően Havril András vezérezredes azt kérte a miniszterelnöktől, hogy a jövő időszakban is támogassa a Magyar Honvédséget, majd egy kézi lőfegyverrel ajándékozta meg Gyurcsány Ferencet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.