2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tetteket szorgalmaz a Honvédszakszervezet

Hosz  |  2007. 10. 08., 09:40

A haderő-átalakítást az élet vezérli, de a biztonsági kihívások, a célok és az elképzelések megkövetelik a változtatásokat - egyebek mellett ezt mondta dr. Vadai Ágnes HM államtitkár a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) október 12-i ülésén. Az egyeztetésen a Honvédszakszervezet képviseletében Szincsák Gyula alelnök, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda jogi ügyvivő, Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő, valamint Czövek János szárazföldi haderőnemi titkár vett részt...

Az ülést Mészáros Géza Hosz elnök vezette, a munkavállói oldal ügyvivője Breuer László, a Hodosz vezető titkára, a munkáltatói oldal ügyvivője dr. József Péter, a HM jogi főosztályának vezetője volt, a honvédelmi miniszter képviseletében dr. Vadai Ágnes, a HM államtitkára jelent meg. Az ülésen részt vett még Zsoldos Géza HÉF titkár és dr. Remek Éva érdekvédelmi szakreferens is.  

A Hosz képviseletében megjelenő Szincsák Gyula alelnök első, napirend előtti felvetése arra vonatkozott, hogy a tárca illetékesei vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a Magyar Honvédségtől más szervezetekhez vezényelt katonák is kaphassák meg a korábban már bejelentett - 65.500 Ft. értékü - üdülési csekket. A kérdésre felelő Pál István ezredes elmondta, hogy - noha az igény jogos, - az ellátmányt mindig ott kell igényelni, ahová a katonát vezényelték.

Miért nem kapnak a szakszervezetek visszajelzést a beadott szakvéleményeikről - tette fel a Hosz alelnöke a második kérdését. A válaszadó dr. József Péter elmondta, hogy teljesen jogos az igény, mentséget sem talál a tárca. Elhangzott, hogy a HM Jogi Főosztály a jövőben még jobban fog arra törekedni, hogy visszacsatolást adjon a szakszervezetek véleményezéseire.

A HÉF ülésen - napirend szerint - elsőként az aktuális haderőszervezési feladatokról hangzott el tájékoztató. Győr Béla alezredes, a HM haderőtervezési főosztályának osztályvezető-helyettese - a Hosz alelnökének kérdésére - elmondta, hogy a blokkosítás nem jár sem létszámemeléssel, sem létszámcsökkenéssel az MH ÖHP alárendeltségében tevékenykedő egészségügyi intézményeknél.

Az MH Honvéd Egészségügyi Központ (MH HEK) aktuális helyzetét dr. Kopcsó István orvos ezredes, az MH HEK megbízott parancsnok-helyettese vázolta. A munkavállalói oldal kérdését megfogalmazó Szincsák Gyula arra volt kíváncsi, hogy a létszámhelyzet lehetővé teszi- e a rendeltetésszerü munkavégzést, illetve, hogy az alkalmassági vizsgálatokat végző szakállomány képes-e a vizsgálatokra rendelt állomány megsokszorozódása ellenére is elvégezni a szakvizsgálatokat. Az orvos-ezredes elmondta, hogy valóban megduplázódott a vizsgálandók köre, de a budapesti mellett a kecskeméti alkalmasság-vizsgáló intézet müködése is beindult, a tempó bírható.

Ezt követően a ,,hivatásos és szerződéses állomány munkaerő-piaci be(vissza) illeszkedését elősegítő képzések helyzete, fejlesztésének lehetőségei, különösen a jogviszony fennállása alatti munkahely megtartó OKJ-s képzések terén" volt a témája Palásti Ferenc dandártábornok előterjesztésének. A HM személyzeti főosztályvezetője által előterjesztett anyaghoz azt a véleményt fogalmazta meg a munkavállalói oldal, hogy az MH Szociálpolitikai Közalapítványa nagy közmegelégedéssel, megfelelő érzékenységgel kezeli a munkahely-megtartó képzéseket. Váljon ez a folyamat a pozitív kezdeményezés kezdetévé. Legyenek a képzések jól kialakítottak, megtervezettek, illetve beválásvizsgálatokkal kövessük nyomon, kontrolláljuk a résztvevők életútját - tette hozzá Szincsák Gyula Hosz alelnök.    

A katonai középfokú oktatásról és a katonai felsőoktatás helyzetéről, annak intézményi feltételeiről szintén Palásti dandártábornok számolt be. A ZMNE november 1-től új struktúra szerint müködik, át kell állni az egy kampuszos képzésre. Erről a következő HÉF ülésen várhatóan az egyetem rektora is beszámol majd - mondta a szóbeli kiegészítése során a HM személyzeti főosztályvezetője. A napirenden szereplő téma tárgyalása során a Hosz alelnöke azt kérdezte, hogy a tiszthelyettes szakképző iskolában - a jelenlegi létszámviszonyok mellett - folytatható-e a színvonalas oktatás. Majd arról érdeklődött, hogy a tiszthelyettesképző iskolában szolgálók juttatásaiban is megnyilvánul-e majd a többletteljesítmény. Palásti dandártábornok kiemelte: kétségtelen, hogy hiány tapasztalható az oktató tiszthelyettesek körében. A HÉF ülésén azt is bejelentették, hogy az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola élére a pályázatokat elbíráló bizottság november elsejétől Szalay Zoltán ezredes kinevezését javasolja a döntéshozóknak.

Mindannyiunk érdeke, hogy európai szinten is versenyképes felsőoktatási képzés lehessen a ZMNE-n - tete hozzá dr. Vadai Ágnes államtitkár.

A honvédségi nőtlenszállók müködése, az elhelyezési feltételek és férőhelyek alakulása, a laktanyai legénység elhelyezésének körülményei, a kihasználtság mutatói, a hasznosítás lehetőségei, valamint a nős és családos elhelyezés kialakításának, a szerződéses legénységi állomány lakhatási körülményeinek lehetőségei címmel Réti Tamás ezredes, a HM védelemgazdasági főosztályvezető-helyettese tartott előterjesztést.

A következőkben pedig a többpólusú lakhatási támogatási rendszer müködésének tapasztalatai, a HM lakáspolitikai- és gazdáslkodási koncepciója, különös tekintettel a müködéshez szükséges források biztosítottságára és felhasználására, a kiszélesedett törvényi keretek által biztosított lehetőségekre volt a téma. Molnár János ezredes, a HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgató-helyettese által elmondottak után Czövek János néhány konkrét laktanyai és nőtlenszállói elhelyezési körülményre hívta fel a figyelmet. A Hosz szárazföldi haderőnemi titkára - egyebek mellett - kiemelte, hogy annak idején még a sorkatonai állomány számára tervezték a laktanyákat, a rekonstrukciós program pedig nem tudta kezelni a professzionális haderőre történő áttéréssel együttjáró megváltozott igényeket. A Hosz álláspontja szerint még a legújabb épületek sem felelnek meg a XXI. századi igényeknek, ezért a katonák reprezentatív szakszervezete immár tetteket szorgalmaz e kérdésben.

A HM államtitkára - a laktanyalátogatásokon tapasztaltakra utalva - azt kérte, hogy gondolják újra a koncepciót, hiszen teljesen elfogadható, hogy megváltoztak az igények, ezért a lakáskérdésre is olyan megoldást kell találni, ami a katonák érdekeit szolgálja. A jelenlegi állam- és közigazgatási rendszer még nem kezeli a modern piaci megoldásokat. A hotel-jellegü elhelyezési körülmények megvalósítása pedig komoly forrásokat emésztene fel. Az önkéntes haderőre történő áttérés közelgő harmadik évfordulója remek alkalmat teremt arra, hogy a szerződéses állomány problémáit is áttekintsük - mondta dr. Vadai Ágnes. 

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról dr. Till Szabolcs ezredes, a HM jogi főosztályának helyettes vezetője tartott előterjesztést. Ez a változat  a Hjt. nem koncepcionális módosítását jelenti, ugyanakkor kényszerítő a 2008. január elsejei hatályba lépés - kezdte szóbeli kiegészítését Till ezredes. A törvényjavaslat megtárgyalása a SZÉF napirendjére került, így az előkészítés még feszítettebbé vált. A Hosz véleményt megfogalmazó Doszpolyné dr. Mészáros Melinda köszönetet mondott a HM-nek, majd hozzátette, hogy megrekedtek azok a szakmai megbeszélések, amelyek a hazai munkajogi normák harmonizálásával kapcsolatosak. Ezt követően támogatást kért azzal kapcsolatban, hogy a szolgálati panasz benyújtására rendelkezésre álló 30 napos határidő legyen hosszabb, illetve a mulasztás igazolására is legyen hasonló lehetőség. A HM jogi főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a tudomásulvételtől számít a 30 nap, de természetesen továbbítja a javaslatot. Ezt követően Szincsák Gyula Hosz alelnök ismételten a szolgálati időpótlék bevezetésének fontosságára hívta fel a figyelmet.   

Az ülés végén Mészáros Géza arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a HÉF legközelebb - október 31-én - Győrött tart majd kihelyezett ülést.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.