2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Dinamizálni kell az alapszervezeti munkát!

Hosz  |  2007. 10. 15., 08:19

A Honvédszakszervezet (Hosz) őszi választmányi ülésén Mészáros Géza elnök - egyebek mellett - azt hangsúlyozta, hogy az érdekvédelmi munka még hatékonyabbá tétele érdekében az alapszervezeti munkát dinamizálni kell. Az október 15-i szakszervezeti eseményen a kongresszus elé terjesztendő határozati javaslatok mellett a ,,Szakszervezeti Munkáért\"-díj odaítéléséről is döntöttek. A Hosz IV. kongresszusát november 15-17-én Balatonkenesén rendezik...

A választmányi ülés bizottságainak megválasztása után az elnökség tájékoztatója hangzott el az előző választmányi ülés óta eltelt időszakról. Mészáros Géza elnök - egyebek mellett - beszélt a 2007. évi kereset-növekedést előkészítő tárgyalások tapasztalatairól, a HM és a szakszervezetek között létrejött kereset-megállapodás részleteiről, a szolgálati időpótlék bevezethetőségének lehetőségéről, a szolgálati nyugdíj intézményének megőrzéséről, valamint a szerződéses katonák lakhatási problémáinak megoldási lehetőségeiről is. A Hosz elnöke aktuális tájékoztatójában újfent szólt az alapszervezeti munka dinamizálása érdekében, de a szervezettségi arány növekedése mellett a haderő-átalakítás következtében mérsékelten csökkent szakszervezeti taglétszámról is említést tett. Mészáros Géza - tájékoztatója végén - azt hangsúlyozta, hogy az eredmények nem jöttek volna a választott tisztségviselők, alapszervezeti- és csoportvezetők, valamint a tagság korrekt támogatása nélkül.    

A 2008. évi költségvetés határozattervezetének és a költségvetés egyes tételeit meghatározó határozattervezeteket dr. Heiling Ottó alelnök terjesztette a választmány elé. A Hosz alelnöke az Egység újság elkészítéséről, annak terjesztéséről, az egyes Hosz szervek müködési költségeinek biztosításáról, az üdültetés és a Katonákért Alapítvány támogatásáról, valamint gépjármüvásárlásról előterjesztett javaslatait a választmány ellenszavazat nélkül elfogadta. A Hosz 2008. évi költségvetéséről szólva mind a szakszervezet alelnöke, mind az ellenőrző bizottság elnöke és a könyvvizsgáló is a takarékos jelleget, a szolgáltató jelleget, valamint a gazdálkodás biztonságát hangsúlyozta.

Önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról és a segélyezés rendjéről szóló határozattervezetet dr. Ujfaludi Zoltán terjesztette a választmány elé. A Hosz főtitkára azt hangsúlyozta, hogy ezt követően - mivel tagjaink  biztosítási konstrukciója előnyösen megváltozott és a HM továbbra is biztosít kegyeleti hozzájárulást - a Hosz tagjának elhalálozása estén az örökösök nem kapnának alanyi jogon temetési segélyt, viszont a szakszervezeti határozat kibővölne a Hosz tagjai szülei halála estén biztosítandó segélyezéssel. A Nyugállományú Tagozat elnökének az eredeti javaslattól koncepcionálisan eltérő indítványát a választmány nem fogadta el, helyette az eredeti határozati javaslatot szavazták meg. 

Tisztségviselők elismeréséről szóló határozattervezet megvitatása során dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár - kérdésre válaszolva - elmondta, hogy a nyugálományú alapszervezeti- és csoportvezetőkre is vonatkozik a javaslat. A tervezetet a választmány elfogadta.

A Hosz 2008. évi szakszervezeti tagdíj mértékéről és felosztásának módjáról szóló határozattervezetet dr. Heiling Ottó alelnök, míg a Hosz 2008. évi fontosabb feladatairól szóló határozattervezet Szincsák Gyula alelnök terjesztette a választmány elé. Mindkét javaslatot elfogadta a választmány.

A Hosz elnökségének 2008. évi munkatervéről szóló határozattervezet tárgyalása során dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár azt hangsúlyozta, hogy a 2008.évi szakszervezeti programok jól reprezentálják a katonaérdekképviselet jövő évi célkitüzéseit, megjelenési formáit és mikéntjét.

A kongresszusi határozatok megvitatása, illetve Kongresszus elé terjesztéséről, valamint a Hosz programjáról Szincsák Gyula alelnök terjesztett elő javaslatot. A Hosz alelnöke elmondta, hogy a megváltozott követelményeknek és feltételeknek megefelelően

Az Alapszabály módosítása során dr. Heiling Ottó részletesen ismertette a javasolt változtatásokat.

A ,,Szakszervezeti Munkáért" Díj odaítéléséről szóló napirend tárgyalásakor Mészáros Géza elnök dr. Heiling Ottó alelnökre, Andor Tamás légierő haderőnemi képviselőre és Varga Árpád alapszervezeti vezetőre tett javaslatot. A választmány mindhárom jelölt számára odaítélte a díjat. 

Az egyebekben dr. Heiling Ottó, Andor Tamás és Varga Árpád is megköszönte az elismerést.

A Hosz választmánya ezt követően - az ülésről szóló - sajtóközleményt fogadta el, majd Mészáros Géza elnök mondott zárszót. Az ülés után a Rendker Zrt. tájékoztatóján vettek részt a szakszervezeti tisztségviselők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.