2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mészáros Géza: Dinamizálni kell az alapszervezeti munkát!

Hosz  |  2007. 10. 15., 08:19

A Honvédszakszervezet (Hosz) őszi választmányi ülésén Mészáros Géza elnök - egyebek mellett - azt hangsúlyozta, hogy az érdekvédelmi munka még hatékonyabbá tétele érdekében az alapszervezeti munkát dinamizálni kell. Az október 15-i szakszervezeti eseményen a kongresszus elé terjesztendő határozati javaslatok mellett a ,,Szakszervezeti Munkáért\"-díj odaítéléséről is döntöttek. A Hosz IV. kongresszusát november 15-17-én Balatonkenesén rendezik...

A választmányi ülés bizottságainak megválasztása után az elnökség tájékoztatója hangzott el az előző választmányi ülés óta eltelt időszakról. Mészáros Géza elnök - egyebek mellett - beszélt a 2007. évi kereset-növekedést előkészítő tárgyalások tapasztalatairól, a HM és a szakszervezetek között létrejött kereset-megállapodás részleteiről, a szolgálati időpótlék bevezethetőségének lehetőségéről, a szolgálati nyugdíj intézményének megőrzéséről, valamint a szerződéses katonák lakhatási problémáinak megoldási lehetőségeiről is. A Hosz elnöke aktuális tájékoztatójában újfent szólt az alapszervezeti munka dinamizálása érdekében, de a szervezettségi arány növekedése mellett a haderő-átalakítás következtében mérsékelten csökkent szakszervezeti taglétszámról is említést tett. Mészáros Géza - tájékoztatója végén - azt hangsúlyozta, hogy az eredmények nem jöttek volna a választott tisztségviselők, alapszervezeti- és csoportvezetők, valamint a tagság korrekt támogatása nélkül.    

A 2008. évi költségvetés határozattervezetének és a költségvetés egyes tételeit meghatározó határozattervezeteket dr. Heiling Ottó alelnök terjesztette a választmány elé. A Hosz alelnöke az Egység újság elkészítéséről, annak terjesztéséről, az egyes Hosz szervek müködési költségeinek biztosításáról, az üdültetés és a Katonákért Alapítvány támogatásáról, valamint gépjármüvásárlásról előterjesztett javaslatait a választmány ellenszavazat nélkül elfogadta. A Hosz 2008. évi költségvetéséről szólva mind a szakszervezet alelnöke, mind az ellenőrző bizottság elnöke és a könyvvizsgáló is a takarékos jelleget, a szolgáltató jelleget, valamint a gazdálkodás biztonságát hangsúlyozta.

Önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról és a segélyezés rendjéről szóló határozattervezetet dr. Ujfaludi Zoltán terjesztette a választmány elé. A Hosz főtitkára azt hangsúlyozta, hogy ezt követően - mivel tagjaink  biztosítási konstrukciója előnyösen megváltozott és a HM továbbra is biztosít kegyeleti hozzájárulást - a Hosz tagjának elhalálozása estén az örökösök nem kapnának alanyi jogon temetési segélyt, viszont a szakszervezeti határozat kibővölne a Hosz tagjai szülei halála estén biztosítandó segélyezéssel. A Nyugállományú Tagozat elnökének az eredeti javaslattól koncepcionálisan eltérő indítványát a választmány nem fogadta el, helyette az eredeti határozati javaslatot szavazták meg. 

Tisztségviselők elismeréséről szóló határozattervezet megvitatása során dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár - kérdésre válaszolva - elmondta, hogy a nyugálományú alapszervezeti- és csoportvezetőkre is vonatkozik a javaslat. A tervezetet a választmány elfogadta.

A Hosz 2008. évi szakszervezeti tagdíj mértékéről és felosztásának módjáról szóló határozattervezetet dr. Heiling Ottó alelnök, míg a Hosz 2008. évi fontosabb feladatairól szóló határozattervezet Szincsák Gyula alelnök terjesztette a választmány elé. Mindkét javaslatot elfogadta a választmány.

A Hosz elnökségének 2008. évi munkatervéről szóló határozattervezet tárgyalása során dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár azt hangsúlyozta, hogy a 2008.évi szakszervezeti programok jól reprezentálják a katonaérdekképviselet jövő évi célkitüzéseit, megjelenési formáit és mikéntjét.

A kongresszusi határozatok megvitatása, illetve Kongresszus elé terjesztéséről, valamint a Hosz programjáról Szincsák Gyula alelnök terjesztett elő javaslatot. A Hosz alelnöke elmondta, hogy a megváltozott követelményeknek és feltételeknek megefelelően

Az Alapszabály módosítása során dr. Heiling Ottó részletesen ismertette a javasolt változtatásokat.

A ,,Szakszervezeti Munkáért" Díj odaítéléséről szóló napirend tárgyalásakor Mészáros Géza elnök dr. Heiling Ottó alelnökre, Andor Tamás légierő haderőnemi képviselőre és Varga Árpád alapszervezeti vezetőre tett javaslatot. A választmány mindhárom jelölt számára odaítélte a díjat. 

Az egyebekben dr. Heiling Ottó, Andor Tamás és Varga Árpád is megköszönte az elismerést.

A Hosz választmánya ezt követően - az ülésről szóló - sajtóközleményt fogadta el, majd Mészáros Géza elnök mondott zárszót. Az ülés után a Rendker Zrt. tájékoztatóján vettek részt a szakszervezeti tisztségviselők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.