2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb időhúzás a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása ügyében

Hosz  |  2007. 10. 19., 14:31

A 2008. évi bértárgyalásokra történő felkészülés, a LIGA által november 21-re meghirdetett országos sztrájkhoz történő csatlakozás, a Hszt.-Hjt. módosítás, valamint a szakközépiskolai évek beszámításával és az FRDÉSZ székház működésével kapcsolatos kérdések szerepeltek az FRDÉSZ elnökségi ülésének napirendjén. Az október 19-i szakszervezeti rendezvényt Kónya Péter elnök vezette, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és dr.Heiling Ottó alelnök képviselte…  

Az előző FRDÉSZ elnökségi ülés emlékeztetőjének elfogadása után a 2008. évi bértárgyalásokra történő felkészülésről egyeztettek. Kónya Péter elmondta, hogy az ügy kapcsán folyamatosan kezdeményezte a SZÉF ülést összehívását, emellett zajlanak az egyeztetések az OKÉT keretein belül is.

 

 

 

 

 

Ki kell használni az érdekegyeztetés csatornáit, hivatalosan – a SZÉF és miniszteriális érdekegyeztető fórumokon – kell megkérni mindig az illetményekre vonatkozó alapadatokat – hangsúlyozta dr. Heiling Ottó, a Hosz alelnöke.

 

 

 

 

 

 

Elkeserítő a helyzet, sokáig azt hittem, hogy nincs 80 ezer forintos illetménynél kevesebb, de az elmúlt időszakban megtapasztaltam, hogy van: több kollégánk is 70 ezer forint alatt keres! Folyamatosan csökken a bértömeg, - a honvédek kivételével - a teljes rendvédelmi szférában a Kormány megszegte a sztrájkbizottsággal kötött megállapodást. Ki kell mondani nincs értelme a bértárgyalásoknak, nincs munkabéke – mondta dr. Ese Ferenc, az FBVSZOSZ főtitkára.

A napirendi téma tárgyalása végén az FRDÉSZ elnöke elmondta, hogy az illetményekre vontakozó, a KSH-tól kért adatkérést követően rendkívüli SZÉF ülést kezdeményez a munkavállalói oldal.

Ezt követően Kónya Péter ismertette az IRM vezetőjének a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítására vonatkozó levelét. Miután a dokumentum egyértelmüen elodázza a döntést, az FRDÉSZ elnöke azt javasolta, hogy dr. Takács Albertnek és dr. Lomniczi Zoltánnak is tiltakozó levelet kell fogalmazni, valamint sajtóközleményt kell kiadni az ügy kapcsán.     

A LIGA által november 21-re meghirdetett országos figyelmeztető sztrájkon történő FRDÉSZ-részvételről tárgyalva Kónya Péter elmondta: az egészségbiztosító-rendszer privatizálása nem tesz jót a magyar lakosságnak, a szolidaritás-alapú ellátó rendszer szétverését a szakszervezeteknek meg kell akadályozni. Akik tudnak sztrájkoljanak, akiknek nincs sztrájkjoguk, de érintettek a nyugdíjrendszer átalakításában, azok pedig demonstráljanak majd.

Ezt követően minden FRDÉSZ tagszervezet vezető tisztségviselője elmondta, hogy milyen módon lesz szolidáris a tiltakozáson résztvevőkkel. A Hosz alelnöke, dr. Heiling Ottó alelnök azt fogalmazta meg, hogy a katonák-reprezentatív szakszervezete a közelgő kongresszus döntése alapján - valószínüsíthetően ,,választmányi erővel” – képviselteti majd magát a november 21-i eseményen.

Mindenki központilag fogja koordinálni a demonstráción résztvevő csapatát – foglalta össze a napirendi témáról, illetve a szervezéssel kapcsolatban kibontakozott vitát az FRDÉSZ elnöke.

Az egyebekben elhangzott, hogy az FRDÉSZ székházban történt csőtörés miatt csak a hibaelhárítást követően lehet beköltözni. Ezt követően az FRDÉSZ és az EGYSÉG 2002 Kft. közötti vállalkozói szerződésről történő egyeztetés során a tagszervezetek vezetői abban állapodtak meg, hogy október 31-ig megtalálják a közös megoldást mind a székház, mind a szövetség Alapszabály-módosítása ügyében.   

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.