2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hitelesség hiánya, bizalomvesztés - kontra lojalitás

Hosz  |  2007. 10. 19., 16:45

Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) 2007 februárban elhangzott kormányzati ígéretek alapján a fegyveres és rendvédelmi szektorban is teljesülni kellett volna idén minimálisan a  6,5-8%-os jövedelemnövekedésnek. A Honvédelmi tárcát kivéve, ahol a HÉF-en sikerült a katonák jövedelem kiegészítéséről megállapodni, a rendvédelmi szerveknél jelentős elmaradás kompenzálásáról a Kormány - még ágazati szinten sem - a mai napig érdemi tárgyalásra nem volt hajlandó. Az FRDÉSZ sajtóközleménye az alábbiakban tovább olvasható... 

A szolgálati törvény Parlament előtt lévő módosítását törvénysértő módon egyeztetés nélkül nyújtották be az Országgyülés elé.   

Jelenleg tömeges munkaügyi perek zajlanak a fegyveres és rendvédelmi szférában a szakközépiskolai évek szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán. A különféle bírósági ítéletek miatt az igazságügyi és rendészeti miniszter nyár elején jogegységi határozatot kért a Legfelsőbb Bíróságtól. A jogegységi határozat megszületésének elhúzódása miatt Dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szeptember 24-én a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF) ígéretet tett arra, amennyiben október 5-ig nem születik meg a Legfelsőbb Bíróság határozata, akkor saját hatáskörében intézkedik majd, milyen mértékben kell beszámítani a rendvédelmi szerveknél a szakközépiskolai időt. A határidő leteltét követően, a fenti ígérettel szemben, levelet írt a miniszter az FRDÉSZ elnökének, amelyben kijelentette  hatáskör hiányában - nem áll módjában intézkedni az ügyben. Jogászok álláspontja szerint ugyanakkor az irányító miniszternek törvényi hatásköre van utasításban vagy rendeletben szabályozni ezt a kérdést.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) mai Elnökségi Ülésén értékelve az elmúlt időszak történéseit, valamint a miniszteri válaszlevelet arra a megállapításra jutott, hogy a Kormány sorozatosan semmibe veszi az érdekegyeztetést - egyetlen kivétel ez alól a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum - megszegi ígéreteit, nem tartja be a megállapodásokat. Ugyanakkor kormány egyoldalúan elvárja, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói lojálisak legyenek a hatalomhoz, a kapott parancsokat maradéktalanul hajtsák végre.

Az elkeseredett és bizalmukat vesztett rendvédelmi munkavállalók nem látják hitelesnek vezetőiket, amelynek következtében a szolgálat ellátásának hatékonysága és színvonala törést szenved. Ezért az FRDÉSZ Elnöksége felszólítja Magyar Köztársaság Kormányát, haladéktalanul változtasson magatartásán, maradéktalanul tartsa be a törvényeket, érdemi egyeztetés nélkül, a munkavállalói érdekek figyelmen kívül hagyásával ne hozzon döntéseket! 

Budapest, 2007. október 19.

Az FRDÉSZ Elnöksége nevében:

 Kónya Péter s.k.

                                                       FRDÉSZ elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.