2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

ÁEK-ügy: Komoly igény van a kórházra!

Hosz  |  2007. 11. 05., 08:10

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) november 5-én kihelyezett ülést tartott az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) nagy tanácstermében. A rendezvényen tájékoztató hangzott el az ÁEK működéséről, valamint az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központban végzendő egészségügyi szolgáltatásokról szóló HM-IRM-ÖTM-PM-PNSZFTNM által készülő rendeletről is. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte, a munkavállalói oldal ügyvivője Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt... 

A HM kabinetfőnöke, dr.Szeredi Péter által megtartott előterjesztés során elhangzott: többen nem éltek az elődintézményekből történő áttérés lehetőségével, ehelyett végkielégítéssel távoztak, így jelenleg is mintegy kétszáz üres - főként nővér - munkakör van. A kabinetfőnök reményét fejezte ki, hogy a felmondási idő lejártával többen meggondolják még magukat, és az ÁEK-ben folytatják munkaviszonyukat. Az előterjesztő a következő időszak komoly feladatának nevezte a bérek és illetmények azonos szintre hozását.

Az ÁEK főigazgatója, dr. Szilvási István bevezetőjében megköszönte a HM azon támogatását, melyet az ÁEK munkájának beindításában és müködtetésének folyamatos fenntartása terén kifejtett és kifejt, majd az általános helyzetkép vázolása során - egyebek mellett - kifejtetette, hogy az átlagos betegellátási idő 5,1 nap, a  napi beteg-ellátotti szám pedig 4500 körül mozog, emellett a tervezhető járóbeteg-ellátás is azt jelzi: komoly igény van a kórházra.

- A 24 órán át müködő súlyponti kórház vezetése stabil, az elődintézmények vezetőiből összeállt team a beosztotti állomány tagjai is Budapest egészségügyi szürke állományának javát képezik, ismert és elismert főorvosok, professzorok vezetik az osztályokat, és mi büszkék vagyunk rájuk - mondta a főigazgató.

Az előterjesztés után Kónya Péter FRDÉSZ elnök mondta el az általános véleményt.

- Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen Grósz tábornokkal már folytattam személyes egyeztetést az ÁEK ügyében. Az óriási embertömeg, statisztikai adatok hallatán felmerül a félelem, hogy eltudja-e látni - a megszokott magas szinten - feladatát a kórház. Nagy sorbaállások tapasztalhatók, a megígért beléptető kapuk közül csak egy müködik jelenleg. A széleskörü társadalmi kontroll miatt szükséges, hogy az ÁEK felügyelő tanácsába tagokat delegálhassanak a reprtezentatív szakszervezetek - mondta Kónya Péter FRDÉSZ elnök.

Ezt követően, az ügy szerteágazottságára, és fontosságára való tekintettel a fegyveres és renvédelmi szervek szakszervezeteinek egy-egy szóvivője mondta el az ÁEK müködésével kapcsolatos tapasztalatokat, problémákat. Hozzászólásaikban többen is azt hangsúlyozták, hogy induljon be az ÁEK érdekegyeztető fórumának munkája.

A szakszervezetek vezetői által felvetett problémákra történő válaszadás, az előterjesztés elfogadása után Kónya Péter az előző SZÉF ülésen megfogalmazott kérésekre trörténő reakciókat sürgette. A szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítására vonatkozó felvetésre dr. Piros Attila, az IRM rendészeti szakállamtitkára elmondta, hogy nincs jogosultsága az IRM vezetőjének, hogy ellentmondó bírósági ítéletek ismeretében miniszteri rendeletet adjon ki, meg kell várni a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntését. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.