2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: Egyszeri juttatást kért a munkavállalói oldal

Hosz  |  2007. 11. 21., 09:02

Tekintettel az állomány rendkívüli leterheltségére minimálisan kétheti illetménynek megfelelő egyszeri juttatást kérnek az érdekvédők - hangzott el napirend előtt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülésén. Az érdekegyeztető fórum - november 21-i - plenáris ülésén a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Szoboszlai Endre elnökségi tag és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivő képviselte... 

Az ülésen a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte, a fórum soros elnöke Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője volt, a munkaadói oldal ügyvivője Csák Gábor mérnök dandártábornok, míg a munkavállalói oldalé Breuer László, a Hodosz vezető titkára volt.

Napirend előtt a honvédelmi miniszternek írt Hodosz levelet ismertették, amelyben tekintettel az állomány idei évi rendkívüli feladatvégrehajtására, kérték, hogy a teljes személyi állomány - tekintettel a költségvetési lehetőségekre - minimálisan kétheti bérnek megfelelő összegü egyszeri juttatásban részesüljön, még Karácsony előtt. Sulyok ezredes elmondta, hogy a HM megvizsgálja a lehetőségeket, s a döntés előtt egyeztetni fog a szakszervezetekkel. 

A Hosz elnöke - ugyancsak napirend előtt - megkérdezte, hogy a nagytarcsai nőtlenszálló megszünéséről miért nem tájékoztatta időben a munkaadó az érintetteket. Csák Gábor dandártábornok elismerte, hogy valóban eljárási hiba történt, de - remélhetőleg - a november 21-i, a Hosz kezdeményezésére létrejött nagytarcsai lakossági fórum megoldja a problémákat.  

Az aktuális haderőszervezési feladatokról Grőb János ezredes, a HM haderőtervezési főosztályának osztályvezetője írásban tájékoztatta a megjelenteket. Az előterjesztésre reagáló Szincsák Gyula alelnök kérdésre a HM személyzeti főosztályvezetője elmondta, hogy ma már nincs gond toborzással, hosszú sorokban várakoznak a jelentkezők a szerződéses legénységi beosztások betöltésére.

A honvéd egészségügy rendszeréről, az intézményi rendszer átalakulásáról elhangzott információk után, a NATO Kiválósági Központtal kapcsolatban dr. Halasi Zsuzsanna, az MH HEK képviselője elmondta, hogy ezen a héten zajlik a NATO országok honvéd egészségügyi főnökeinek tanácskozása. Szincsák Gyula alelnök elmondta, hogy a hozzátartozók igazolvánnyal történő ellátása megkönnyítené az ellátások igénybevételét.

A nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok VII. Országos Fóruma állásfoglalásával kapcsolatosan kialakított szakértői véleményt Szabó József ezredes, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető-helyettese terjesztette elő. A BEOSZ elnöke, Sipos Géza ezredes felszólalásában több kifogást is megemlített, ezek után a munkavállalói oldal ügyvivője azt javasolta, hogy a napirendi téma tárgyalása szakértői szinten folytatódjon. A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke, Szoboszlai Endre elmondta: jó lenne, ha a munkavállalói oldal véleményének fejlődését értékelve, ha valóban szívügyének tekinti a tárca, akkor a munkaadói oldal is elmozdulhatna a megfelelő irányba.

A katonai objektumok üzemeltetésével, fenntartásával és őrzésvédelmével kapcsolatos tevékenységről Juhász István vezérőrnagy, a HM hadmüveleti és kiképzési főosztályvezetője előterjesztésében elmondta, hogy a külső cégekkel végeztetett tevékenység nem kerül többe, mint, ha azt a szerződéses katonák végeznék, sőt az egyenruhásoknak még szabadidőt is biztosítani kellene a hétvégi szolgálatokért. A Hosz alelnöke hozzászólásában elmondta: a költséghatékony müködtetés ellenére a szolgáltatásokra rendelkezésre álló pénzösszeg szükös.

A fizikai alkalmasság követelményeiről, a kategóriák közötti és testnevelési normákal való összefüggésekről szintén Juhász vezérőrnagy adott tájékoztatót. A honvéd egészségügy állapítja meg a követelményeket, ám az egységes értelmezés érdekében szakértői egyeztetésre van szükség - mondta a főosztályvezető. Szincsák Gyula reakciójában elmondta: sok esetben azt sem tudni, hogy milyen felmérésen és miért vesz részt a hivatásos katona.   

A Magyar Honvédség Béketámogató müveletekben való részvételének 2008-2010 közötti tervéről Domján László ezredes, az MH Müveleti Központ parancsnok-helyettese elmondta: a 2008-as esztendő léésváltásnak tekinthető. Az ezredes - ezt követően - tájékoztatott a nemzetközi (iraki, afganisztáni, balkáni és csádi) szerepvállalás továbbfejlődéséről is. Elhangzott, hogy a Magyar Köztársaság 1500 fős ambíciószintjét is újra kell gondolni. Mészáros Géza, a Hosz elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a HM és az MH vezetése biztosítja, - a kétoldalú megállapodásnak megfelelően - hogy a szakszervezeti vezetők kijussanak a külföldön szolgáló magyar katonák közé. Ezt követően a Hosz kongresszus helyi megbízotti funkció létrehozásáról szóló határozatról is informálta a munkaadói oldal szereplőit.  

A 2008. évi költségvetés tervezete, különös tekintettel a személyi juttatások kérdéseire és az érdekvédelmi szervezetek 2008. évi támogatására címmel Sulyok János ezredes, a HM KPÜ vezérigazgatója tartott tájékoztatást. Kiemelte, hogy a beterjesztett javaslat pontosítása a 2008. évi kereset-megállapodás aláírásáig minden bizonnyal megtörténik majd. A munkavállalói oldal véleményét megfogalmazó Breuer László - egyebek mellett - elmondta, hogy a 2008. évi bérmegállapodásban ugyanazon illetményelemnek szerepelnie kell, mint, amit a 2007. éviben már rögzítettek. Amennyiben a köztisztviselőkhöz hasonlóan a katonák teljesítményelismerése is eléri az egyhavi illetménynek megfelelő szintet, akkor nem fogunk csalódni - tette hozzá Szincsák Gyula Hosz alelnök.

A honvédelmi tárca megújuló honlapjának bemutatásáról Orgovány István, a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kht. ügyvezetője, valamint dr. Draveczki Ádám, a honvedelem.hu főszerkesztője tájékoztatta a fórum résztvevőit.

A HÉF legközelebb december 19-én tart majd plenáris ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.