2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

OKÉT-megállapodás

Hosz  |  2007. 12. 06., 17:25

Több mint három hónapi tárgyalás után megszületett a megállapodás a közszféra béreinek 2008. évi alakulásáról. A munkavállalói oldal alapállása a tárgyalásokon az volt, hogy a bérek reálértéke 2008-ban ne csökkenjen, azaz értékük legalább olyan mértékben emelkedjen, mint az infláció.A gazdasági előrejelzések 4,8 százalékos inflációt jósolnak, a megállapodás szerint  a közszféra bérei átlagosan 5 százalékkal emelkednek majd. Így a köztisztviselői illetményalap 38.650 forintra emelkedik, a közalkalmazottak illetménytáblájában a garantált illetményminimum átlagosan öt százalékkal, a közalkalmazotti pótlékalap pedig két százalékkal emelkedik 2008. január elsejével. A megegyezés rögzítette, hogy a 2008. évi bérek alakulásában fontos szerepet töltenek be még:...

- a 2007. év után járó 13. havi illetmény és a 2007-ben előlegszerüen kifizetett havi részletek különbözetének 2008. január 16-án történő rendezése, a sztrájkmegállapodásban foglaltaknak megfelelően.-    a 2008. év után járó 13. havi illetmény havi részletekben történő előlegszerü kifizetése, a sztrájkmegállapodásban foglaltaknak megfelelően,-    az illetményrendszerekben szereplő kötelező előmenetelek megvalósulása, -    a közigazgatás egyes területein a teljesítményértékelési rendszer alapján kifizetésre kerülő összegek, valamint-    a helyi döntésekkel megvalósítható keresetnövelések.

A megállapodás szerint az OKÉT 2008. szeptemberében értékeli majd a közszféra béreinek alakulását, és a reálszint megőrzésére irányuló célkitüzés megvalósulását. Az egyezség részeként az OKÉT a megállapodásba foglalta, hogy 2009-től az eddig tárgyévet követő év január 16-án fizetendő 13. havi illetmény kifizetésére - először 2009. decemberében - tárgyév decemberében kerüljön sor.

Megállapítására került, hogy az OKÉT szükségesnek tartja, hogy a közszféra szektorális érdekegyeztető fórumain további egyeztetésekre kerüljön sor, az FRDÉSZ a tárgyalások során elérte, hogy a fegyveres és rendvédelmi ágazatok érdekegyeztető fórumain a felek további kereseteket érintő intézkedésekről állapodhatnak meg.

A LIGA kezdeményezésére munkavállalói oldal javasolta, hogy az egyezségbe kerüljön, hogy a 2008. évi közszolgálatot érintő központi forrásból finanszírozott bérnövekedés nem szolgálhat indokul létszámcsökkentéshez. A kormány ezt a javaslatot elfogadta.

A 2008.évi OKÉT megállapodás tartalmát a munkavállalói oldal üdvözölte, és az önkormányzati oldal is elismerte, hogy az őket elsősorban érintő finanszírozási struktúrára vonatkozó megállapodás az utóbbi évek gyakorlatához képest igen kedvező. Ennek ellenére az önkormányzati oldal visszautasította a 2007.évi OKÉT megállapodás aláírását.

Az OKÉT alapszabálya azonban lehetővé teszi, hogy így is érvényes, kétoldalú megállapodás szülessen a kormány és a munkavállalói oldal között, ugyanis az önkormányzatok - bár az aláírást visszautasították -, fenntartást a kétoldalú megállapodáshoz nem füztek. Így a törvény által előírt bérfizetési kötelezettségek az önkormányzatokat is, mint munkaadókat teljes mértékben terhelik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.