2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legfelsőbb Bíróság: A teljes szakközépiskolai idő szolgálati időnek minősül!

Hosz  |  2007. 12. 11., 08:35

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének tájékoztatása szerint a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása ügyében megszületett a jogegységi döntés. Ennek tartalmáról - a Legfelsőbb Bíróság történetében első alkalommal, december 17-én került sor a sajtó nyilvánossága előtt - a Legfelsőbb Bíróság elnöke által vezetett hét bíróból álló tanácsban meghozott, jogegységi határozat kihirdetésére. Eszerint a 14/1976 (XII.1.) MÜM-OM együttes rendelet meghatározott szakmákat elsajátító tanulók teljes szakközépiskolai időként figyelembe kell venni. Részletek az alábbiakban...

Ismeretes, hogy a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője jogegységi határozat meghozatalát kezdeményezte abban a kérdésben, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi idő szolgálati időként elismerhető-e.

A döntés több ezer munkavállaló jogait érinti, költségkihatása több milliárd forint lehet. A Legfelsőbb Bíróság történetében első alkalommal került sor a sajtó nyilvánossága előtt, az LB elnöke által vezetett hét bíróból álló tanácsban meghozott, jogegységi határozat kihirdetésére. A december 17-i, a Legfelsőbb Bíróság (Bp. V., Markó u. 16.) földszinti nagytárgyalójában megtartott eseményen elhangzott, hogy az ügyben eljárt 7 tagú jogegységi tanács úgy határozott, hogy az említett személyi kör szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolában töltött tanulmányi időt az MT határozat 12.e pontja alapján szolgálati időként kell elismerni.

A jogegységi tanács - az Alkotmánybíróságnak a Minisztertanács határozatairól kialakított gyakorlatát is alapul véve - megállapította, hogy az MT határozat jogi normaként az ügyben irányadó társadalombiztosítási törvény (1975.évi II. tv.) 10. § (2) bekezdésében lévő felhatalmazás alapján a biztosítottak körét kiterjeszthette. Ezért az MT. határozat 12. e. pontja kimondthatta, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolában tanulók társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkástanulók jogállásával. Ezáltal az említett szakközépiskolában a külön jogszabályban [módosított 14/1976. (XII.1.) MÜM-OM együttes rendelet] meghatározott szakmákat elsajátító tanulók teljes szakközépiskolai idejét szolgálati időként figyelembe kell venni.  

Közben Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője arra kérte szerkesztőségünket, hogy az alábbiakkal egészítsük ki, pontosítsuk a fentieket: ,,A HM tárcának nem szándéka szolgálati panaszokkal pótolni az indokolásból származó félreértéseket, hanem - mint az a HÉF ülésen elhangzott- az LB állásfoglalását kérve rövid időn belül törvényesen kívánja  a kilakult helyzetet rendezni!"

Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.