2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legfelsőbb Bíróság: A teljes szakközépiskolai idő szolgálati időnek minősül!

Hosz  |  2007. 12. 11., 08:35

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének tájékoztatása szerint a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása ügyében megszületett a jogegységi döntés. Ennek tartalmáról - a Legfelsőbb Bíróság történetében első alkalommal, december 17-én került sor a sajtó nyilvánossága előtt - a Legfelsőbb Bíróság elnöke által vezetett hét bíróból álló tanácsban meghozott, jogegységi határozat kihirdetésére. Eszerint a 14/1976 (XII.1.) MÜM-OM együttes rendelet meghatározott szakmákat elsajátító tanulók teljes szakközépiskolai időként figyelembe kell venni. Részletek az alábbiakban...

Ismeretes, hogy a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője jogegységi határozat meghozatalát kezdeményezte abban a kérdésben, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi idő szolgálati időként elismerhető-e.

A döntés több ezer munkavállaló jogait érinti, költségkihatása több milliárd forint lehet. A Legfelsőbb Bíróság történetében első alkalommal került sor a sajtó nyilvánossága előtt, az LB elnöke által vezetett hét bíróból álló tanácsban meghozott, jogegységi határozat kihirdetésére. A december 17-i, a Legfelsőbb Bíróság (Bp. V., Markó u. 16.) földszinti nagytárgyalójában megtartott eseményen elhangzott, hogy az ügyben eljárt 7 tagú jogegységi tanács úgy határozott, hogy az említett személyi kör szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolában töltött tanulmányi időt az MT határozat 12.e pontja alapján szolgálati időként kell elismerni.

A jogegységi tanács - az Alkotmánybíróságnak a Minisztertanács határozatairól kialakított gyakorlatát is alapul véve - megállapította, hogy az MT határozat jogi normaként az ügyben irányadó társadalombiztosítási törvény (1975.évi II. tv.) 10. § (2) bekezdésében lévő felhatalmazás alapján a biztosítottak körét kiterjeszthette. Ezért az MT. határozat 12. e. pontja kimondthatta, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolában tanulók társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkástanulók jogállásával. Ezáltal az említett szakközépiskolában a külön jogszabályban [módosított 14/1976. (XII.1.) MÜM-OM együttes rendelet] meghatározott szakmákat elsajátító tanulók teljes szakközépiskolai idejét szolgálati időként figyelembe kell venni.  

Közben Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője arra kérte szerkesztőségünket, hogy az alábbiakkal egészítsük ki, pontosítsuk a fentieket: ,,A HM tárcának nem szándéka szolgálati panaszokkal pótolni az indokolásból származó félreértéseket, hanem - mint az a HÉF ülésen elhangzott- az LB állásfoglalását kérve rövid időn belül törvényesen kívánja  a kilakult helyzetet rendezni!"

Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.