2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2008 a stabilitás éve lesz - A HÉF-en történt

Hosz  |  2007. 12. 17., 09:02

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülésén dr. Vadai Ágnes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a haderő-átalakítás véget ért, 2008 már a stabilitás, a nyugodt munkavégzés esztendeje lesz. Az ülésen a személyi állomány 2008. évi illetményének fejlesztése mellett - a Honvédszakszervezet kezdeményezésére - napirend előtti téma volt az élelmezési alap- és pótnormák, illetve az étkezési térítési díjak emelése is. A december 19-i érdekegyeztetésen Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök és Szoboszlai Endre, a nyugállományú tagozat elnöke képviselte a reprezentatív katonaszakszervezetet...  

A HÉF ülésén a soros elnök Palásti Ferenc dandártábornok személyzeti főosztályvezető volt, a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte. A fórumon a munkaadói oldal ügyvivőjeként Szénási Béla mérnök ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivőjeként Mészáros Géza, a Hosz elnöke tevékenykedett. 

Napirend előtt a Hosz elnöke megkérdezte, hogy a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítása ügyében megalkotott Legfelsőbb Bírósági (LB) jogegységi határozat ismeretében mit fog tenni a HM, hogyan fog a tárca reagálni az irányadó döntésre. A Hosz elnöke megemlítette azt is, hogy - tudomása szerint - az IRM kormánydöntést készít elő e kérdésben, ezt követően a nyugdíjrögzítés ügyéről is érdeklődött.

Dr. József Péter miután megerősítette a kedvező hírt, elmondta, hogy a HM tanulmányozza az LB döntését, s konzultációt is kért már az LB jogegységi tanácsától. Megjegyezte, hogy a határozatban a Hszt. szerepel, a Hjt. nem. Persze - tette hozzá - az értelmezés nem lehet diszkriminatív. A másik felvetésre reagálva idő előttinek nevezte a kérdést a HM a nyugdíjrögzítés ügyében – mondta Sulyok János ezredes, a HM KPÜ vezérigazgatója.

A Hosz kezdeményezésére a 26/2006. (XI.17.) HM rendelet módosítása, az abban meghatározott élelmezési és alap- és pótnormák, illetve az étkezési térítési díjak emelése napirend előtti témaként szerepelt a HÉF előtt. Az élelmezési pénznormák ügyében dr. Szőllősi Tamás, a HM FLÜ vezérigazgató-helyettese miután felelevenítette az egyeztetés előzményeit, elmondta, hogy a szakszervezet javaslata nem piackonform, az természetbeni juttatásnak minősül, ezért a szaktárca ezt nem javasolja. Ugyanakkor - a vezérigazgató-helyette szerint - munkáltatói hozzájárulásként a tárca piackonform módon járulhatna hozzá az étkezési utalványok értékének növeléséhez.

Reakciójában Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke elmondta, hogy a rezsiköltség nem mérvadó, ezért a szakszervezet továbbra is fenntartja javaslatát, s azt kéri, hogy a rezsiköltségből csoportosítson át 20 Ft-ot a nyersanyagértékre, ezzel pedig - mint mondta - a minőségi étkeztetéshez lehetne hozzájárulni. A felek megállapodtak a szakértői tárgyalások folytatásáról.

Napirend szerinti első téma, az aktuális haderőszervezési feladatokról szóló írásos tájékoztatót Mészáros Géza Hosz elnök külön is megköszönte.

Ezt követően dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője - egyebek mellett - a létszámváltozásokról, az állományarányokról, de az életkori és nemek szerinti megoszlásról is beszélt. A főosztályvezető kiemelte, hogy a tisztek életkori összetétele rendkívül rossz, s csak 10-15 év múlva lehet kedvező változás. A tiszthelyettesek 43 év feletti korosztálya minimálisra zsugorodott - tette hozzá Lakatos tábornok. A viselt, a rendszeresített rendfokozotakról, az általános és a speciális előmenetelekről is elmondta, hogy nagyon komoly változtatásokra, korrekciókra lenne szükség.   

Reakciójában a munkavállalói oldal ügyvivője megköszönte a tartalmas előterjesztést, majd egy következő HÉF ülés napirendi témájának ajánlotta a hallottakat. Az oldalak képviselői abban állapodtak meg, hogy 2008 februárjában újra megtárgyalják a témát.  

A munkakörelemzés végrehajtásának átfogó értékeléséről és annak tapasztalatairól Andó Sándor alezredes, a HM TKF munkatársa adott képet. A munkavállalói oldal véleményét megfogalmazó Mészáros Géza felvetésére reagálva Lakatos tábornok elmondta: nem lesz erőszakos civilesítés, de a HM-ben manapság csak köztisztisztviselőként - élén a vezérkari főnökkel - teljesíthetnek szolgálatot a katonák.    

A HM 2008. évi kommunikációs feladatairól, feladattervéről, valamint az érdekvédelmi szervezetek költségvetési támogatásáról, a tárca által támogatott szervezetekről, a honvédelem érdekében kifejktett tevékenységéről és támogatásuk mértékéről HM kommunikációs és toborző főosztályának kapcsolatszervező osztályának vezetője, Kovács Imre ezredes füzött szóbeli kiegészítést az írásbali dokumentumhoz. A Hosz elnöke - egyetértésben a többi érdekvédelmi szervezettel - azt kérte, hogy a HÉF-en helyet foglaló szervezetek igen, de a CSÉSZ ne szerepeljen a támogatott érdekvédelmi szervezetek között.   

A toborzás helyzetéről és jövőbeni feladatairól a HM személyzeti főosztályának osztályvezetője, Szabó József ezredes tájékoztatott. Reakciójában a Hosz elnöke - egyebek mellett - a kvalifikált munkaerő beléptetésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Dr. Vadai Ágnes, a HM államtitkára pedig arra szólított fel, hogy az aktívak mellett a nyugállományúakkal is hasonlóképpen magas szinten kell foglalkozni. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a haderő-átalakítás véget ért, 2008 már a stabilitás és a nyugodt munkavégzés éve lesz. Az elmúlt fél év érdekegyeztető tevékenységéről elmondta, hogy államtitkárként mind emberileg, mind szakmailag is nagyon sokat tanult, majd megköszönte mindkét oldal nyitottságát, az üléseken bizonyított komoly szakmai érvrendszereket.

A nyugállományú klubok, egyesületek támogatási és müködési feltételeinek helyzetéről, a szerződések realizálódásáról, a klubok kiegészítő parancsnokságoknak történő átadásával kapcsolatos tájékoztatásról Sipos Géza, a BEOSZ elnöke mondta el a munkavállalói oldal összegzett álláspontját. Reakciójában az ügy felelőse, a személyzeti főosztályvezető kiemelte, hogy fontos az empátia, de további türelmet kért a szakmai közegek számára.  

Az állomány illetményének 2008. évi fejlesztéséről Sulyok János ezredes, a HM KPÜ vezérigazgatója terjesztett elő dokumentumot. Elmondta, hogy soha rosszabb évet nem kívánhat, mint az idei volt. A létrejött OKÉT megállapodást a tárca irányadónak tekinti, így az alapelvek között az 5%-os illetményemelést is meghatározónak tartják, emellett pedig a szolgálati időpótlék és az illetményen kívüli juttatások is esedékesek lesznek januártól - tette hozzá a vezérigazgató. Az utóbbiakkal kapcsolatos szakértői egyztetések a szakszervezetek részvételével már december 20-án megkezdődhetnek - mondta Sulyok ezredes.

A fórum végén HM államtitkára, dr. Vadai Ágnes kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánt. Külön megköszönte Zsoldos Géza HÉF titkár egész évi tevékenységét, majd bejelentette, hogy 2008 januárjától dr. Remek Éva fogja ellátni ezt a feladatot, Zsoldos Géza pedig az államtitkár asszony érdekvédelemmel kapcsolatos tevékenységét fogja személyesen segíteni.  

A HÉF munkáját 14 éve operatív módon segítő Zsoldos Géza munkáját a honvédelmi miniszter tárgyjutalommal, míg a fórumon jelenlévő szakszervezetek ajándéktárggyal ismerték el. Ezt követően Palásti Ferenc dandártábornok, soros elnök, Mészáros Géza Hosz elnök, Breuer László Hodosz vezető titkár és Sipos Géza BEOSZ elnök is külön méltatta Zsoldos Géza szakmai munkáját. A BEOSZ emlékérmét is megkapó leköszönő HÉF titkár miután megköszönte a megtisztelő elismeréseket, további hasznos párbeszédre szólította fel a fórumon résztvevő oldalak képviselőit. 

A HÉF legközelebb 2008. januárjában ülésezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.