2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: A Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntése részben a szakszervezetek sikere

Hosz  |  2007. 12. 19., 16:47

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) ülése elsősorban a Legfelsőbb Bíróság két napja meghozott, a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítására vonatkozó jogegységi döntésével foglalkozott. A december 19-i, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tanácstermében megrendezett ülésen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet... 

Mint ismeretes, a Lomnici Zoltán által vezetett, hét bíróból álló tanács határozata szerint beleszámít a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati idejébe a szakmunkásképzést adó szakközépiskolában töltött tanulmányi idő. Az LB elnöke az ismertetésben elmondta: nem látták indokoltnak, hogy e tekintetben különbség legyen a szakközépiskolában és a szakmunkásképzőben végzett tanulmányok beszámítása között – korábban ugyanis az utóbbiaknál már szolgálati időnek ismerték el ezt az időszakot.

A SZÉF ülésén a munkáltatói oldalt képviselő dr. Piros Attila, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára fontosnak tartotta a határozat megszületését, hiszen ez nemcsak kedvező az állomány számára, hanem tiszta jogi helyzetet is teremt. Ennek kapcsán intenzív munka kezdődik az érintett tárcáknál, hiszen a szolgálati időt újra meg kell állapítani az érintettek esetében. Mint mondta: csak a  határőrségnél közel ezer foglalkoztatottnak módosul a szolgálati ideje.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke a munkavállalói oldal nevében üdvözölte a Legfelsőbb Bíróság határozatát, s egyben fontosnak tartotta hangsúlyozni – ez egyben a szakszervezetek sikere is. Utalt Lomnici Zoltán indoklására, mely szerint az eddig született jogerős döntésekben egymástól eltérő értelmezések jelentek meg. Célzott arra is, hogy a minisztériumok felkészülhettek volna az LB ilyen értelmü döntésére, hiszen a végrehajtás jelentős személy- és pénzügyi feladatot jelent a közeljövőben. Feltette a kérdést: honnan lesz fedezet minderre, ugyanis a jövő évi költségvetést már elfogadtak, s tárcák is meglehetősen feszített büdzséből gazdálkodnak.

Az FRDÉSZ elnöke javasolta, hogy az értelmezési pontok azonosítására szakértői bizottságot hozzanak létre, s még ebben az évben meg kell állapítani a szolgálati jogviszonyt – különösen azoknál, akik a kedvező döntés miatt átlépik a huszonötödik szolgálati évet. Álláspontja szerint a gyors és rugalmas ügyintézéssel elkerülhetők a további perek.

Piros Attila államtitkár a bonyolult jogi helyzet feloldása érdekében a prioritást hangsúlyozta: az idő szorításában sem adják fel a reményt, hogy a gyors és pontos feldolgozás eredményeként az érintetteknek nem bíróságon kell szolgálati jogviszonyukat igazolni. Az államtitkár kinyilatkozta, hogy a rendvédelmi szervek aktív állománya vonatkozásában a tárca hivatalból veszi figyelembe az LB határozatát. Ugyanezt viszont sem Kónya Péter, sem dr. Heiling Ottó HOSZ alelnök kérdésére nem tudta megerősíteni a rendészeti szakállamtitkár a Hjt. vonatkozásában. Bár dr. Heiling Ottó a fórumon bejelentette,hogy a HOSZ számára egyértelmü,hogy a határozat a katonákra is vonatkozik, erre hivatalosan a jelen lévő HM jogi szakállamtitkár nem reagált. Ugyanakkor informálisan azt hozták a szakszervezet tudomására,hogy a HM nem kíván az IRM-hez hasonló automatizmust alkalmazni. Ennek tükrében az érintett katonák számára valószínüleg nem marad más megoldás, mint a szolgálati panasz mielőbbi benyújtása.

Az ülés végén a felek megállapodtak, hogy a továbbiakat szakértői bizottságban tisztázzák.

Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.