2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a szerződéses katonák ügyei

Hosz  |  2008. 02. 04., 09:52

Biri Viktor szekcióelnök köszöntő szavai után aktuális ügyekről tájékoztatott Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke. A szerződéses szekció elnökségi ülésén az illetménytárgyalások mellett a lakás- és szociális helyzetről, a szekció további működéséről, idei legfontosabb feladatairól, valamint egyéb aktuális szakszervezeti kérdésekről esett szó. Az eseményen Mészáros Géza, a Hosz elnöke is megjelent...

Az illetménytárgyalások helyzetéről a Hosz alelnöke – az előzmények ismertetése után – elmondta, hogy a technikai illetményalapot (39.750 Ft) minden katonánál 5%-kal emelik meg, emellett minden katona – aki rendelkezik 5 év szolgálati idővel – idén már megkapja a szolgálati időpótlékot is.

A tárgyalások során a Hosz arra törekedett, hogy az idei kifizetések ne legyenek mérsékeltebbek mint a tavalyiak voltak, emellett azt is szem előtt tartotta a szakszervezet, hogy a keresetek reálértéke 2008-ban nem csökkenhet. Konkrét kifizetések áprilisban (ruházati illetmény), júniusban (üdülési csekk), majd szeptemberben (év végi kifizetések) várhatóak - tette hozzá Szincsák Gyula.

Ezt követően Biri Viktor szekcióelnök (képünkön balra) vezetésével áttértek a napirenden szereplő más témákra, így a szerződéses katonák lakhatásával kapcsolatos tapasztalatok megtárgyalására, valamint a szerződéses állomány szociális helyzetének felmérésére. Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében a szabályok rugalmasabbá és az életszerühöz közelivé tételét kérték a megjelent szekció-elnökségi tagok.

A Hosz elnöke és alelnöke szólt az uniós forrásból - megfelelő miniszteriális támogatással - finanszírozandó a szociológiai kutatásról, mely többek között a szerződésesek élet- és munkakörülményeivel, a bánásmóddal és a kapcsolatrendszerrel is behatóan foglalkozna. A Hosz vezetői hangsúlyozták, hogy manapság egyre több minden múlik a szerződéses katonák komfortérzetén.

A győri, tatai, debreceni és hódmezővásárhelyi példák felsorolása után elvárásként fogalmazódott meg, hogy végre szülessenek meg azok a laktanyai elhelyezési típustervek, melyek már ne az egykori sorkatonai igényeket, hanem már a szerződéses katonák kényelmét szolgálják.

 

Az egyebekben - többek között - a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról hozott LB jogegységi döntés óta történt peres ügyek állásáról, az üdülési csekk igénybevételéről, a külszolgálat díjazásáról, az előmeneteli rendszerről, a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának (SZKOT) időpontjáról, témáiról, kulturális programjáról, valamint a szekció 2008 évi müködéséről és feladatairól is szó esett. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.