2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a szerződéses katonák ügyei

Hosz  |  2008. 02. 04., 09:52

Biri Viktor szekcióelnök köszöntő szavai után aktuális ügyekről tájékoztatott Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke. A szerződéses szekció elnökségi ülésén az illetménytárgyalások mellett a lakás- és szociális helyzetről, a szekció további működéséről, idei legfontosabb feladatairól, valamint egyéb aktuális szakszervezeti kérdésekről esett szó. Az eseményen Mészáros Géza, a Hosz elnöke is megjelent...

Az illetménytárgyalások helyzetéről a Hosz alelnöke – az előzmények ismertetése után – elmondta, hogy a technikai illetményalapot (39.750 Ft) minden katonánál 5%-kal emelik meg, emellett minden katona – aki rendelkezik 5 év szolgálati idővel – idén már megkapja a szolgálati időpótlékot is.

A tárgyalások során a Hosz arra törekedett, hogy az idei kifizetések ne legyenek mérsékeltebbek mint a tavalyiak voltak, emellett azt is szem előtt tartotta a szakszervezet, hogy a keresetek reálértéke 2008-ban nem csökkenhet. Konkrét kifizetések áprilisban (ruházati illetmény), júniusban (üdülési csekk), majd szeptemberben (év végi kifizetések) várhatóak - tette hozzá Szincsák Gyula.

Ezt követően Biri Viktor szekcióelnök (képünkön balra) vezetésével áttértek a napirenden szereplő más témákra, így a szerződéses katonák lakhatásával kapcsolatos tapasztalatok megtárgyalására, valamint a szerződéses állomány szociális helyzetének felmérésére. Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében a szabályok rugalmasabbá és az életszerühöz közelivé tételét kérték a megjelent szekció-elnökségi tagok.

A Hosz elnöke és alelnöke szólt az uniós forrásból - megfelelő miniszteriális támogatással - finanszírozandó a szociológiai kutatásról, mely többek között a szerződésesek élet- és munkakörülményeivel, a bánásmóddal és a kapcsolatrendszerrel is behatóan foglalkozna. A Hosz vezetői hangsúlyozták, hogy manapság egyre több minden múlik a szerződéses katonák komfortérzetén.

A győri, tatai, debreceni és hódmezővásárhelyi példák felsorolása után elvárásként fogalmazódott meg, hogy végre szülessenek meg azok a laktanyai elhelyezési típustervek, melyek már ne az egykori sorkatonai igényeket, hanem már a szerződéses katonák kényelmét szolgálják.

 

Az egyebekben - többek között - a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról hozott LB jogegységi döntés óta történt peres ügyek állásáról, az üdülési csekk igénybevételéről, a külszolgálat díjazásáról, az előmeneteli rendszerről, a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának (SZKOT) időpontjáról, témáiról, kulturális programjáról, valamint a szekció 2008 évi müködéséről és feladatairól is szó esett. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.