2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a szerződéses katonák ügyei

Hosz  |  2008. 02. 04., 09:52

Biri Viktor szekcióelnök köszöntő szavai után aktuális ügyekről tájékoztatott Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke. A szerződéses szekció elnökségi ülésén az illetménytárgyalások mellett a lakás- és szociális helyzetről, a szekció további működéséről, idei legfontosabb feladatairól, valamint egyéb aktuális szakszervezeti kérdésekről esett szó. Az eseményen Mészáros Géza, a Hosz elnöke is megjelent...

Az illetménytárgyalások helyzetéről a Hosz alelnöke – az előzmények ismertetése után – elmondta, hogy a technikai illetményalapot (39.750 Ft) minden katonánál 5%-kal emelik meg, emellett minden katona – aki rendelkezik 5 év szolgálati idővel – idén már megkapja a szolgálati időpótlékot is.

A tárgyalások során a Hosz arra törekedett, hogy az idei kifizetések ne legyenek mérsékeltebbek mint a tavalyiak voltak, emellett azt is szem előtt tartotta a szakszervezet, hogy a keresetek reálértéke 2008-ban nem csökkenhet. Konkrét kifizetések áprilisban (ruházati illetmény), júniusban (üdülési csekk), majd szeptemberben (év végi kifizetések) várhatóak - tette hozzá Szincsák Gyula.

Ezt követően Biri Viktor szekcióelnök (képünkön balra) vezetésével áttértek a napirenden szereplő más témákra, így a szerződéses katonák lakhatásával kapcsolatos tapasztalatok megtárgyalására, valamint a szerződéses állomány szociális helyzetének felmérésére. Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében a szabályok rugalmasabbá és az életszerühöz közelivé tételét kérték a megjelent szekció-elnökségi tagok.

A Hosz elnöke és alelnöke szólt az uniós forrásból - megfelelő miniszteriális támogatással - finanszírozandó a szociológiai kutatásról, mely többek között a szerződésesek élet- és munkakörülményeivel, a bánásmóddal és a kapcsolatrendszerrel is behatóan foglalkozna. A Hosz vezetői hangsúlyozták, hogy manapság egyre több minden múlik a szerződéses katonák komfortérzetén.

A győri, tatai, debreceni és hódmezővásárhelyi példák felsorolása után elvárásként fogalmazódott meg, hogy végre szülessenek meg azok a laktanyai elhelyezési típustervek, melyek már ne az egykori sorkatonai igényeket, hanem már a szerződéses katonák kényelmét szolgálják.

 

Az egyebekben - többek között - a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról hozott LB jogegységi döntés óta történt peres ügyek állásáról, az üdülési csekk igénybevételéről, a külszolgálat díjazásáról, az előmeneteli rendszerről, a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának (SZKOT) időpontjáról, témáiról, kulturális programjáról, valamint a szekció 2008 évi müködéséről és feladatairól is szó esett. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.