2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a szerződéses katonák ügyei

Hosz  |  2008. 02. 04., 09:52

Biri Viktor szekcióelnök köszöntő szavai után aktuális ügyekről tájékoztatott Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke. A szerződéses szekció elnökségi ülésén az illetménytárgyalások mellett a lakás- és szociális helyzetről, a szekció további működéséről, idei legfontosabb feladatairól, valamint egyéb aktuális szakszervezeti kérdésekről esett szó. Az eseményen Mészáros Géza, a Hosz elnöke is megjelent...

Az illetménytárgyalások helyzetéről a Hosz alelnöke – az előzmények ismertetése után – elmondta, hogy a technikai illetményalapot (39.750 Ft) minden katonánál 5%-kal emelik meg, emellett minden katona – aki rendelkezik 5 év szolgálati idővel – idén már megkapja a szolgálati időpótlékot is.

A tárgyalások során a Hosz arra törekedett, hogy az idei kifizetések ne legyenek mérsékeltebbek mint a tavalyiak voltak, emellett azt is szem előtt tartotta a szakszervezet, hogy a keresetek reálértéke 2008-ban nem csökkenhet. Konkrét kifizetések áprilisban (ruházati illetmény), júniusban (üdülési csekk), majd szeptemberben (év végi kifizetések) várhatóak - tette hozzá Szincsák Gyula.

Ezt követően Biri Viktor szekcióelnök (képünkön balra) vezetésével áttértek a napirenden szereplő más témákra, így a szerződéses katonák lakhatásával kapcsolatos tapasztalatok megtárgyalására, valamint a szerződéses állomány szociális helyzetének felmérésére. Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében a szabályok rugalmasabbá és az életszerühöz közelivé tételét kérték a megjelent szekció-elnökségi tagok.

A Hosz elnöke és alelnöke szólt az uniós forrásból - megfelelő miniszteriális támogatással - finanszírozandó a szociológiai kutatásról, mely többek között a szerződésesek élet- és munkakörülményeivel, a bánásmóddal és a kapcsolatrendszerrel is behatóan foglalkozna. A Hosz vezetői hangsúlyozták, hogy manapság egyre több minden múlik a szerződéses katonák komfortérzetén.

A győri, tatai, debreceni és hódmezővásárhelyi példák felsorolása után elvárásként fogalmazódott meg, hogy végre szülessenek meg azok a laktanyai elhelyezési típustervek, melyek már ne az egykori sorkatonai igényeket, hanem már a szerződéses katonák kényelmét szolgálják.

 

Az egyebekben - többek között - a szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról hozott LB jogegységi döntés óta történt peres ügyek állásáról, az üdülési csekk igénybevételéről, a külszolgálat díjazásáról, az előmeneteli rendszerről, a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának (SZKOT) időpontjáról, témáiról, kulturális programjáról, valamint a szekció 2008 évi müködéséről és feladatairól is szó esett. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.