2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Folyamatban lévő ügyek, üdültetés, jogsegély-szolgálat és szolgáltatások

Hosz  |  2008. 02. 05., 10:08

A Honvédszakszervezet (Hosz) elnökségének február 5-i ülésén az aktualitások és a folyamatban lévő egyeztetések mellett szó esett az üdültetés idei koncepciójáról, a jogsegélyszolgálat tevékenységéről, a nyugállományú tagfelvételi eljárás rendjéről, de az Egység 2002 Kft. legújabb banki szolgáltatásairól is...

Miután Mészáros Géza elnök köszöntötte a megjelenteket, az előző két elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadásáról döntöttek, majd az elmúlt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról tájékoztatott röviden.  

A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula elmondta, hogy az illetménytárgyalások és a szakközépiskolai ügy köré szerveződött a Hosz elmúlt időszakban végzett tevékenysége.

Ismét felmerültek a missziós, illetve a külszolgálati juttatásokkal kapcsolatos problémák, amelyekről a HM KPÜ szakmai illetékeseivel hamarosan szakértői tárgyalások kezdődnek. Továbbra is napirenden szerepelnek, illetve konkrét lépésekre is sor kerül a szerződéses legénységi állomány lakhatási problémáival és a nőtlen szállókkal összefüggő ügyek - mondta a Hosz alelnöke.

Az előmenetellel kapcsolatos problémák ügyében elhangzott: komplex kérdéskörről van szó, várjuk a HM tárca ezirányú elképzeléseinek kidolgozását.

Emellett a szolgálatteljesítési idővel kapcsolatos problémák ismét a reflektorfénybe kerültek, például a 24 órás szolgálat után járó pihenő napok és a váltásos rendben szolgálatot teljesítők munkaidejét érintő gondokkal is foglalkozunk - tette hozzá Szincsák Gyula.

A Hosz alelnöke elmondta azt is, hogy a Hosz AB-hez továbbított beadványát még nem bírálták el, és a HM tárca részéről sem mutatkozik hajlandóság az érvényes EU-s irányelv jogszabályban történő megjelenítésére.  

A Hosz alelnöke a szakszervezeti pályázat kiírásával kapcsolatban elmondta, hogy a gyermeküdültetéseket kell előnyben részesíteni, illetve azt, hogy ezek a rendezvények a békésszentandrási és a tarnaméri üdülőkben legyenek megszervezve, lebonyolítva.

Szincsál alelnök elmondta, hogy azok az alapszervezetek és önálló csoportok nem pályázhatnak, akik a tavaly nyert pályázati pénzzel nem számoltak el.

Az üdültetés koncepciójának megtárgyalása során Szincsák Gyula elmondta: a Hosz szeretné növelni az üdülési lehetőségeket, ennek érdekében gyermektáboroztatást szervezünk, és az üdülési szabályzat módosításával egyszerüsítjük az igénylés rendjét. A térítési díjak kialakításában elsődleges szempont volt, hogy ösztönözzük a férőhelyek mielőbbi lekötését, illetve, hogy az esetlegesen üresen maradt férőhelyek kedvező last minute értékesítési lehetőségét is megteremtsük.

A tapaszatalatok alapján tárgyaltak az üdülők felszereltségéről, így a kialakítandó játszótérről is. Az elnökség döntése alapján a hajdúszoboszlói térítési díjakról a márciusi ülésen dönt majd az elnökség.

A jogsegélyszolgálat munkáját bemutató napirend során dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagyon pozitív elmozdulás volt tapasztalható ezen a területen. Az alelnök rövid szakmai felvezetése után a jogsegélyszolgálat tevékenységéről Doszpolyné dr. Mészáros Melinda tartott tájékoztatást. A jogsegélyszolgálat vezetője - egyebek mellett - elmondta, hogy a napi munka során jelentősen megnőtt a jogsegélyszolgálat tevékenysége.

Rengeteg anyagot (107) véleményeztünk az elmúlt esztendőben, nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a velünk együttmüködő szakemberekkel, szervezetekkel - tette hozzá a jogásznő. Ezt követően az elnökségi tagok is elmondták véleményüket a jogsegélyszolgálat müködéséről, majd egyhangúlag elfogadták a beszámolót.

A nyugállományú tagfelvételi eljárás során dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár elmondta: a felvétel eljárás rendje és a a döntési szempontok is egységesítve lettek, a továbbiakban már ezek alapján lehet határozni.

Az egyebekben Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a legújabb banki szolgáltatásokról adott tájékoztatást, majd elhangzott, hogy az elnökség felhatalmazása alapján tovább kell még tárgyalni ez ügyben.

Az elnökség következő ülését március 6-án rendezik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.