2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktuális jogi ügyek, törvénymódosítás és egészségügyi szolgáltatások

Hosz  |  2008. 02. 07., 13:07

Napirend előtt a a munkaügyi perek korábbi tárgyi költségmentességének megszűnéséről, a civilesítés alá eső beosztásokról, valamint arról esett szó, hogy mely biztosítóhoz fognak tartozni a szolgálati jogviszonyban állók. Ezt követően pedig a Hszt. módosításának jelenlegi helyzete, az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központban végzendő egészségügyi szolgáltatásokról szóló HM-IRM-ÖTM-PM-PNFSZTNM közös rendelet, illetve a szaktárcák 2007/2008-ra tervezett bérpolitikai intézkedéseiről szóló tájékoztató szerepelt a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) február 7-i ülésén. A munkavállalói oldal ügyvivője Balázs László, az FRDÉSZ alelnöke volt...

A SZÉF ülés napirend előtti témákkal vette kezdetét. Ismeretes, hogy 2008. február 6-tól kezdeményezett eljárások esetében megszünt (többek között) a munkaügyi perek korábbi tárgyi költségmentessége, amely jövedelmi viszonyaitól függetlenül mindenkit megilletett. A jövőben a feleket ún. tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg, melynek értelmében a bírósági eljárás során az előre meg nem fizetett illeték, valamint az állam által előlegezett költségek (pl. tanúk díjazása, szakértő kirendelése során felmerülő költségek) megtérítésére a bíróság az eljárást befejező határozatában kötelezi a felet(feleket), mégpedig olyan arányban, amilyen arányban a perköltség viseléséről dönt. Nyilvánvaló, hogy ezzel a döntéssel lényegesen nehezebb helyzetbe hozták a munkavállalók egy jelentős részét, hiszen a pervesztes felet ily módon terheli majd a bírósági eljárás illetéke, a megelőlegezett költségek, valamint a perköltség is.

Miután a munkavállalói oldal ügyvivőjeként megszólaló, Balázs László megkérdezte, hogy a szakszervezetekkel miért nem történt egyeztetés e kérdésben,

a munkaadói oldal ügyvivőjeként jelen lévő dr. Piros Attila azt válaszolta, hogy ugyan tudomásul veszi a munkavállalók kifogását, de az is igaz, hogy ma már semmi sincs ingyen.

Napirend előtti második témaként a munkavállalói oldal megkérdezte, hogy a civilesítés mely beosztásokat érinti konkrétan. Az IRM szakállamtitkára elmondta, hogy noha a civilesítés nem új keletü kérdés, azt mégis hangsúlyozni kell, hogy a jövőben csak azok a beosztások lehetnek szolgálati jogviszonyban lévőkkel betölthető, amelyeket olyanok látnak el, akik többletterheket vállalnak, bizonyos állampolgári jogokról mondanak le.

Még napirend előtt kérdezte meg a munkavállalói oldal azt is, hogy a hivatásos állományban lévők mely biztosítóhoz fognak tartozni. A kérdésre reflektáló IRM szakállamtitkár kiemelte: amíg az egészségügyi törvény nem jelenik meg, addig a hivatásos jogviszonyban állók nem tudni, hogy melyik biztosítóhoz tartoz(hat)nak!

Ezt követően - már a napirend szerinti témák megtárgyalása során - dr. József Péter, a HM jogi főosztályvezetője az egészségügyi szolgáltatásokról szóló többtárcás rendeletről szóló előterjesztésében - egyebek mellett - elmondta: a HM bevonta az egyeztetésekbe a szaktárcákat, melynek során sokszínü, egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg. Az IRM azt jelezte, hogy nincs felhatalmazás az együttes rendeletre, mindenki állapodjon meg az ÁEK-val, valamint a HEK-kel, tehát nem támogatták az együttes rendeletet. A HM megkérdezte a MEH jogi koordinációs főosztályát is, ezt követően alakították ki azt az álláspontot, hogy HM rendelet szülessen, mely rendezheti az ÁEK és a HEK közötti feladatmegosztást is.

Az előterjesztés során elhangzott az is, hogy ez ( a rendelet ) viszont más tárcák részére csak lehetőségként, nem pedig kötelezettségként lenne rögzítve. A lényeg, hogy a készülő rendelet legyen összhangban a 175/2007-es kormányrendelettel. A főosztályvezető elmondta, hogy a MEH szakállamtitkára sem kifogásolta, hogy HM rendelet legyen, de azt kérte, hogy a rendelet rögzítse a vizsgálatok formáit és rendjét.

Az elkészült rendelettervezet a kapacitások arányában osztja meg a feladatokat az ÁEK és a HEK között. A napi kapacitása 140/fő/nap a HEK alkalmasság-vizsgálójának. A vizsgálatok ellenértékét (54 millió) viszont eddig még senki nem térítette meg. Szakmapolitikai egyeztetésre január 29-én, a tárcáknak pedig ma ment ki a dokumentum. Óvatos optimizmussal, egy utolsó egyeztetés után kiadható – melléklettel, a főbb vizsgálati csoporttal, árakkal együtt – a rendelet - tette hozzá a HM jogi főosztályvezetője.

Az előterjesztésre reagáló Balázs László megfogalmazta, hogy a munkavállalók is jól tudják, hogy komoly pénzbe fog kerülni mindez, ám írásos tájékoztatást is kérnek e kérdésben.

Dr. Piros Attila: az ÁEK és a HEK a feladat átvétele óriási többletmunkát jelentett, de az eltérő jogviszonyban lévő kollégák esetében problémákat mindez még nem okozott, ezt követően ő is megköszönte a HM emberfeletti és kollegális feladatellátását. A kormányzati oldal képviselői még igen jelentős viták előtt állnak – tette hozzá az IRM szakállamtitkára.

Balázs FRDÉSZ alelnök: Mi is köszönettel tartozunk a gigászi erőfeszítésekkel feladatukat ellátó szakembereknek, de a sürgősségi ellátás esetén túlzásnak tartjuk a mintegy 6,5h-s időszükségletet. Piros szakállamtitkár további türelmes tárgyalásokra, egyeztetésekre hívott fel.

A napirend szerinti 2. téma, a Hszt. módosításának jelenlegi helyzetéről szóló tájékoztató után a 3. téma a 2007/2008. évi illetmények voltak. miután az írásbeli anyaghoz szóbeli kiegészítést nem füztek, elhangzott, hogy a munkavállalói oldalnak több - szaktárcánkénti - észevétele is van. Az IRM szakállamtitkára - az idő és a kérdések szakmaisága miatt - azt kérte, hogy írásban is küldjék el az érintett érdekképviseletek a kérdéseiket. A szakszervezetek kérdéseit a SZÉF következő plenáris ülésén válaszolják meg a munkáltatók képviselői.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.