2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktuális jogi ügyek, törvénymódosítás és egészségügyi szolgáltatások

Hosz  |  2008. 02. 07., 13:07

Napirend előtt a a munkaügyi perek korábbi tárgyi költségmentességének megszűnéséről, a civilesítés alá eső beosztásokról, valamint arról esett szó, hogy mely biztosítóhoz fognak tartozni a szolgálati jogviszonyban állók. Ezt követően pedig a Hszt. módosításának jelenlegi helyzete, az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központban végzendő egészségügyi szolgáltatásokról szóló HM-IRM-ÖTM-PM-PNFSZTNM közös rendelet, illetve a szaktárcák 2007/2008-ra tervezett bérpolitikai intézkedéseiről szóló tájékoztató szerepelt a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) február 7-i ülésén. A munkavállalói oldal ügyvivője Balázs László, az FRDÉSZ alelnöke volt...

A SZÉF ülés napirend előtti témákkal vette kezdetét. Ismeretes, hogy 2008. február 6-tól kezdeményezett eljárások esetében megszünt (többek között) a munkaügyi perek korábbi tárgyi költségmentessége, amely jövedelmi viszonyaitól függetlenül mindenkit megilletett. A jövőben a feleket ún. tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg, melynek értelmében a bírósági eljárás során az előre meg nem fizetett illeték, valamint az állam által előlegezett költségek (pl. tanúk díjazása, szakértő kirendelése során felmerülő költségek) megtérítésére a bíróság az eljárást befejező határozatában kötelezi a felet(feleket), mégpedig olyan arányban, amilyen arányban a perköltség viseléséről dönt. Nyilvánvaló, hogy ezzel a döntéssel lényegesen nehezebb helyzetbe hozták a munkavállalók egy jelentős részét, hiszen a pervesztes felet ily módon terheli majd a bírósági eljárás illetéke, a megelőlegezett költségek, valamint a perköltség is.

Miután a munkavállalói oldal ügyvivőjeként megszólaló, Balázs László megkérdezte, hogy a szakszervezetekkel miért nem történt egyeztetés e kérdésben,

a munkaadói oldal ügyvivőjeként jelen lévő dr. Piros Attila azt válaszolta, hogy ugyan tudomásul veszi a munkavállalók kifogását, de az is igaz, hogy ma már semmi sincs ingyen.

Napirend előtti második témaként a munkavállalói oldal megkérdezte, hogy a civilesítés mely beosztásokat érinti konkrétan. Az IRM szakállamtitkára elmondta, hogy noha a civilesítés nem új keletü kérdés, azt mégis hangsúlyozni kell, hogy a jövőben csak azok a beosztások lehetnek szolgálati jogviszonyban lévőkkel betölthető, amelyeket olyanok látnak el, akik többletterheket vállalnak, bizonyos állampolgári jogokról mondanak le.

Még napirend előtt kérdezte meg a munkavállalói oldal azt is, hogy a hivatásos állományban lévők mely biztosítóhoz fognak tartozni. A kérdésre reflektáló IRM szakállamtitkár kiemelte: amíg az egészségügyi törvény nem jelenik meg, addig a hivatásos jogviszonyban állók nem tudni, hogy melyik biztosítóhoz tartoz(hat)nak!

Ezt követően - már a napirend szerinti témák megtárgyalása során - dr. József Péter, a HM jogi főosztályvezetője az egészségügyi szolgáltatásokról szóló többtárcás rendeletről szóló előterjesztésében - egyebek mellett - elmondta: a HM bevonta az egyeztetésekbe a szaktárcákat, melynek során sokszínü, egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg. Az IRM azt jelezte, hogy nincs felhatalmazás az együttes rendeletre, mindenki állapodjon meg az ÁEK-val, valamint a HEK-kel, tehát nem támogatták az együttes rendeletet. A HM megkérdezte a MEH jogi koordinációs főosztályát is, ezt követően alakították ki azt az álláspontot, hogy HM rendelet szülessen, mely rendezheti az ÁEK és a HEK közötti feladatmegosztást is.

Az előterjesztés során elhangzott az is, hogy ez ( a rendelet ) viszont más tárcák részére csak lehetőségként, nem pedig kötelezettségként lenne rögzítve. A lényeg, hogy a készülő rendelet legyen összhangban a 175/2007-es kormányrendelettel. A főosztályvezető elmondta, hogy a MEH szakállamtitkára sem kifogásolta, hogy HM rendelet legyen, de azt kérte, hogy a rendelet rögzítse a vizsgálatok formáit és rendjét.

Az elkészült rendelettervezet a kapacitások arányában osztja meg a feladatokat az ÁEK és a HEK között. A napi kapacitása 140/fő/nap a HEK alkalmasság-vizsgálójának. A vizsgálatok ellenértékét (54 millió) viszont eddig még senki nem térítette meg. Szakmapolitikai egyeztetésre január 29-én, a tárcáknak pedig ma ment ki a dokumentum. Óvatos optimizmussal, egy utolsó egyeztetés után kiadható – melléklettel, a főbb vizsgálati csoporttal, árakkal együtt – a rendelet - tette hozzá a HM jogi főosztályvezetője.

Az előterjesztésre reagáló Balázs László megfogalmazta, hogy a munkavállalók is jól tudják, hogy komoly pénzbe fog kerülni mindez, ám írásos tájékoztatást is kérnek e kérdésben.

Dr. Piros Attila: az ÁEK és a HEK a feladat átvétele óriási többletmunkát jelentett, de az eltérő jogviszonyban lévő kollégák esetében problémákat mindez még nem okozott, ezt követően ő is megköszönte a HM emberfeletti és kollegális feladatellátását. A kormányzati oldal képviselői még igen jelentős viták előtt állnak – tette hozzá az IRM szakállamtitkára.

Balázs FRDÉSZ alelnök: Mi is köszönettel tartozunk a gigászi erőfeszítésekkel feladatukat ellátó szakembereknek, de a sürgősségi ellátás esetén túlzásnak tartjuk a mintegy 6,5h-s időszükségletet. Piros szakállamtitkár további türelmes tárgyalásokra, egyeztetésekre hívott fel.

A napirend szerinti 2. téma, a Hszt. módosításának jelenlegi helyzetéről szóló tájékoztató után a 3. téma a 2007/2008. évi illetmények voltak. miután az írásbeli anyaghoz szóbeli kiegészítést nem füztek, elhangzott, hogy a munkavállalói oldalnak több - szaktárcánkénti - észevétele is van. Az IRM szakállamtitkára - az idő és a kérdések szakmaisága miatt - azt kérte, hogy írásban is küldjék el az érintett érdekképviseletek a kérdéseiket. A szakszervezetek kérdéseit a SZÉF következő plenáris ülésén válaszolják meg a munkáltatók képviselői.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.