2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres a LIGA aláírás-gyűjtési akciója

Hosz  |  2008. 02. 10., 18:43

Gaskó István a LIGA Szakszervezetek (LIGA) székházában február 10-én megtartott sajtótájékoztatón – több civil szervezet vezetőjének jelenlétében – bejelentette, hogy példa nélküli eredmény született: a parlamenti végszavazás előtt összegyűlt a népszavazás kiírásához szükséges aláírás-mennyiség csaknem kétszerese. A LIGA elnöke azt is elmondta, hogy továbbra is minden olyan erő támogatását elfogadja a konföderáció, aki erősíti a kezdeményezést, de nem kér érte semmit. Az aláírásgyűjtés április 12-ig folytatódik…  

A február 11-i parlamenti szavazás előtt egy nappal lebonyolított sajtótájékoztatón a kezdeményező Albert Zsolt és a LIGA Szakszervezetek vezetője mellett a TB Mentők, a Levegő Munkacsoport, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) képviselői is részt vettek.

A nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői előtt elhangzott, hogy legitim társadalmi akaratot fejez ki a népszavazási kezdeményezésért indított, s eddig mintegy háromszázhatvanezer aláírást összegyüjtő akció.

Csak a LIGA Szakszervezetek által összegyüjtött mintegy 217 ezer aláírás között több kisebb-nagyobb civil szervezet, de magánemberek, háziasszonyok, diákok is megjelentek a LIGA irodájában. Valóságos népmozgalom alakult ki, feltámadt a civil társadalom, hiszen eddig csak politikai pártok tudtak hasonló eredményt produkálni. Az aláírásgyüjtés április 12-ig folytatódik, jelenleg is több százezer olyan aláírás van összegyüjtve, melyek még nem érkeztek be a LIGA székházába. Szeretnénk, ha az őszi referendumon tovább erősítené ez a szám a részvételi arányt – hangsúlyozta Gaskó István, a LIGA elnöke.

A LIGA szakszervezetek elnöke elmondta azt is, hogy teljesen mindegy, hogy mi szerepel a törvény preambulumában, ez a törvény – ha életbe lép – a több biztosítós, üzleti alapon müködő egészségügy mellett szól(na). A LIGA visszautasítja a Kormány ,,tájékoztató”-nak nevezett kampányát, hiszen a népszavazásról szóló törvény tiltja, hogy a végrehajtó hatalom befolyásolja a szavazókat.

Ezt követően a LIGA szakszervezetekkel közremüködő civil szervezetek vezetői mondták el tapasztalataikat, most ezekből idézünk.

Szeretnénk megőrizni a nemzeti társadalmi egészségbiztosítást, nem akarunk nemzetközi több biztosítós, üzleti alapon müködő egészségügyet – tette hozzá dr. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke.

A NOE elnöke, dr. Szabó Endre kijelentette: ez a nép hangja, a népszavazás megállítja az egészségügy teljes szétrombolását.

Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára kiemelte: ez a Kormány Magyarországot egy bezárás előtt álló boltnak tekinti, ezért tovább folytatjuk a kampányt, mert hamarosan a földtulajdon is erre sorsra juthat.

Albert Zsolt, a népszavazást kezdeményező házaspár tagja hangsúlyozta: meghatottan állok a nép akarata ellen, remélhetőleg meg is tudjuk akadályozni a törvény életbe lépését, a társadalom megmozdult, a társadalombiztosítás privatizációját meg fogjuk akadályozni.

Szigeti Balázs, a Humanista Mozgalom képviselője elmondta: bízom benne, hogy az is egyedülálló lesz, hogy a népszavazáson meg fog jelenni az a 2 millió szavazó, aki megakadályozza majd a törvény életbe lépését.

Várady Tibor, TB-mentők: az egészségügyi rendszer nem jobb vagy baloldali kérdés, a politikai paletta minden szegmensének és azon kívüliek akarata is ez a kezdeményezés. Az aláírások összegyültek, bizonyíték van tehát arra, hogy sikeres lehet a népszavazás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.