2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Értékelés és feladatszabás

Hosz  |  2008. 02. 13., 15:11

A honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó értekezletén dr. Szekeres Imre – egyebek mellett – kijelentette: 2007-ben korszerű, önkéntes és hivatásos haderő jött létre. Fegyelmezett és jól képzett, öntudatos katonák alkotják a mai Magyar Honvédséget. Az értékelő állománygyűlésen Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet...

A HM és a Magyar Honvédség vezetői állománya előtt a honvédelmi miniszter - egyebek mellett - kijelentette: Hazánk biztonságát az határozza meg, hogy a NATO és az EU tagjaként geopolitikai helyzetünk stabil. Ma már az együttmüködés és a kooperáció jellemzi mindennapjainkat, kiemelkedően eleget teszünk a szövetségi kihívásoknak, védelmi képességeink a kor színvonalának megfelelőek.

A Magyar Köztársaság katonai stratégiájának kidolgozásával kapcsolatban dr.Szekeres Imre aláhúzta: A fő veszély nem a hagyományos katonai fenyegetések formájában van jelen. 2007 mérföldkő volt a Magyar Honvédség történetében, hiszen az októberi Bevetési Irány gyakorlattal szimbolikusan is befejeződött a 18 éve tartó haderőreform. Végbement a személyi állomány fiatalítása, ma már energikus, kiválóan felkészült tisztek vezetik a szerződéses katonákat, akiknek a harckészsége messze meghaladja a volt sorállományú katonák képességeit.

A célokat hiánytalanul sikerült teljesíteni, megszüntek a párhuzamosságok, az MH ÖHP megalakítása is jó döntés volt, a parancsnokság vezetése stabil, új katonai kultúra jött létre. A költségvetési gazdálkodás hatékonysága is biztosítva van, emellett az ügynökségek is maximálisan biztosítják a müködési feltételeket. Jelenleg 35 hadrendi elemmel látjuk el az ország védelmét. A katonai egészségügyi feladatokat korszerü eszközökkel biztosítjuk, az ÁEK megalakítása igazán nagy kihívás volt, de a HEK is nagy szerepet vállal az egységes és komoly feladatokból - tette hozzá a tárca vezetője.

A honvédelmi miniszter jelentős eredménynek nevezte, hogy az Országgyülés elfogadta a Magyar Honvédség hosszú távú fejlesztésére vonatkozó irányelveket. Elhangzott, hogy az 5 parlamenti képviselőcsoport közös álláspontra, konszenzusra helyezkedett, s ez garancia lehet.

A professzionális haderővel kapcsolatban a miniszter kiemelte: Nagy távolságra bevethető önkéntes haderőt alakítunk ki, s ezzel az expedíciós elemeket erősítjük. Az országgyülési határozatban egyébként a fejlesztések védelmi háttere is megjelenik, s ma már a NATO tagállamok átlagának megfelelő arányhoz közelít a magyar védelmi büdzsé. Tavaly a fejlesztésekre fordított költségvetés a teljes honvédelmi költségvetés 22,4%-a volt, idén a GDP 1,2%-át teszi ki ugyanez a tétel, ami fontos, hogy ennek több mint 20%-a idén is a technikai fejlesztésre lesz fordítva.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy átgondoltan és hosszú távra kell tervezni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Fontosnak tartottuk, hogy rögzítsük azok nyugdíját, akik 20 év szolgálati viszonnyal már rendelkeznek, de tovább akarnak szolgálni, ezzel a tapasztalatokat vettük figyelembe, azt honoráltuk. Az új illetményelem, a szolgálati időpótlék bevezetése, és az érdekképviseletekkel aláírt kereset-megállapodás is ezt rögzíti. Csakis így produkálható a megfelelő emberi erőforrás biztosítása.

A miniszter beszélt még a toborzási adatokról, arról, hogy úgy kell biztosítani a szükséges utánpótlást, hogy a fiatal katonák maximálisan feleljenek meg az előírt feltételeknek, vagyis a legjobbak kerüljenek a Magyar Honvédség állományába.

Dr. Szekeres Imre beszélt a missziós szerepvállalásról, a balkáni, a koszovói küldetésről, majd az afganisztáni újjáépítési csoport, és a különleges müveleti feladatokról is.

A feladatok tehát világosak, a stabilitás azonban nem változatlanságot jelent. Hozzá kell járulnunk a hatékony és erős NATO szerepvállaláshoz. A szervezeti átalakítás véget ért, most a képességek fejlesztésén van a sor. Szükséges módosítani a humán stratégiát is, a katonaállomány jelenlegi színvonalát meg kell őrizni, javítani kell - mondta a miniszter.

Ezt követően a jövőbeni technikai fejlesztés részleteiről adott áttekintést, majd azt mondta, hogy külön figyelmet fordít a HM vezetése a képességek megóvására és a civil-katonai kapcsolatokra, valamint a lélektani müveletekre is. A képességfejlesztés kapcsán külön szólt a légierőről, - mint mondta - ma már csúcstechnikával biztosítjuk a haza védelmét. A Gripen-program különleges modernizációt jelent, mely 2010-től már önmaga biztosíthatja a hazánk légterének korszerü védelmét. Ezt követően a pápai feladatokról és a szállítógépek cseréjének előkészületeiről is szólt, majd a költséghatékonyság fontosságát húzta alá.

319,7 milliárdnyi összeg lesz a Magyar Honvédség 2008. évi költségvetése – mondta a miniszter. A többpólusú lakhatási rendszert is tovább fejlesztjük még az idén – tette hozzá. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel kapcsolatban kijelentette: a Bolyai átköltözésével egy kampuszos oktatás fog megvalósulni.

A 2008-as esztendő kiemelt eseményei közül fontosnak tartotta megemlíteni: hazánkban lesz idén a NATO védelmi miniszteri találkozója, de az sem lényegtelen, hogy 2011 első félévében Magyarország lesz az EU soros elnöke, mindkét feladatra fel kell készülni. 2008 középpontjában a hagyományápolás, a szellemi erő formálása, a társadalmi elfogadottság nívójának emelése, a nemzeti azonosságtudat elmélyítése kerül. Az idei év a fejlesztések és a hagyományok előtti tisztelgés éve lesz. Lelkiismeretes feladatellátás várok el - fejezte be gondolatait dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Ezt követően - már zárt ülésen - Havril András vezérezredes, a HM HVK főnöke értékelte a 2007-es esztendőt, majd feladatot is szabott a 2008-as évre vonatkozólag.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.